ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Kontrola (2007)

CONTROL (Originalni naziv)

glazba biografski

Biografska priča o mladom britanskom pjevaču I. Curtisu, frontmenu grupe Joy Division

 
Režija: Anton Corbijn
Scenarij: Matt Greenhalgh, Deborah Curtis
Uloge: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara, Joe Anderson, ...

Filmografija

"Control" je solidan biografski film koji izvrsno oslikava nestabilan život jednoga od najmarkantnijih i najtajanstvenijih britanskih pjevača s kraja sedamdesetih godina, Iana Curtisa, frontmana sastava Joy Division, koji je, usprkos tragičnoj smrti, ostavio velik trag u modernoj glazbi ne prestajući očaravati mlade naraštaje. Režirao ga je Anton Corbijn, slavni fotograf i redatelj glazbenih spotova, bazirajući priču na autobiografiji supruge Iana Curtisa.

Ian (S. Riley) je povučeni, pomalo asocijalni mladić iz Manchestera koji je zaposlen u agenciji za zapošljavanje, a u slobodno vrijeme pjeva u lokalnom sastavu Warsaw. Jednoga dana upozna Debbie (S. Morton) s kojom se uskoro i oženi, a njegov sastav, promijenivši ime u Joy Division, postaje sve popularniji. Debbie ostane trudna i rodi sina, ali njihova veza postaje sve lošija, te Ian započne tajnu vezu s Belgijankom Annik (Alexandra Maria Lara), koju je slučajno jedne večeri upoznao. Uz ozbiljne zdravstvene tegobe (dijagnosticirana mu je padavica), eksperimentiranje s lijekovima i, bez obzira na činjenicu da mladi sve više prihvaćaju njegovu glazbu, on se ne može nositi sa svojim problemima...
Film, uz vjeran prikaz života, psihičkih stanja i tragičnoga kraja glavnoga junaka, izvrsno ocrtava britansku malograđanštinu sedamdesetih, kao i glazbeni svijet toga vremena, donoseći mnogo glazbe Joy Division.
"Control" je osvojio mnogo nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, među ostalim i nagradu za kameru (koju također potpisuje redatelj), a za režiju British Independent Film Awards.

Komentari (1)

Foto