utorak, 07.12.2021 12:09

Rudareva kći (1980)

Coal Miner's Daughter (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Istinita životna priča o Loretti Webb, najvećoj američkoj zvijezdi country-glazbe

 
Režija: Michael Apted
Scenarij: Tom Rickman, Lorette Lynn, George Vecsey
Uloge: Sissy Spacek, Tommy Lee Jones, Beverly D'Angelo, Levon Helm, Phyllis Boyens

Filmografija

Aptedov film sadrži “bazične elemente” američkog filma o uspjehu: od siromaštva do bogatstva, brz, iznenadan uspjeh, živčani slom zbog napetosti i premalo odmora, veliki comeback, ali svim tim elementima udahnjuje život i daje ljudsku mjeru, od prvih kadrova u siromašnoj kući Tedda Webba, do ljubavnih sastanaka neobuzdanog Mooneyja i naivne djevojčice Lorette, bračnih prizora ili koncerata s Patsy Cline, pjevačicom na vrhuncu slave, ali i blizu sloma.

Život Lorette Webb (S. Spacek) počeo je u siromašnom rudarskom kraju u Kentuckyju, u siromašnoj obitelji s mnogo djece i samo jednom plaćom, i to rudarskom. Najstarija u obitelji, Loretta je bila i očeva (L. Helm) mezimica i njegov ponos, pa mu je teško palo kad se sa 14 godina udala za “divljega” Dooa (T. Lee Jones). Loretta je premlada ne samo da bi znala kuhati i održavati kućanstvo, nego i da bi znala “pokazati mužu da ga voli”, rekao je jednom prilikom razočarani Doo. Kad je prvi put zatrudnjela, Mooney je zaključio da će možda napokon Loretty otkriti za što je sposobna. Do svoje dvadesete, već je imala četvero djece. I svako od njih umirivala je pjevajući. Kad joj je za godišnjicu braka Doo darovao gitaru, ni on ni ona nisu slutili da je to početak velike glazbene karijere: Loretta je postala, uz Patsy Cline (B. D'Angelo), najveća američka zvijezda country-glazbe...

Zanimljivo je da je Sissy Spacek u vrijeme snimanja filma imala 29 godina, a uvjerljivo je odigrala lik Lorette Lynn u svim uzrastima, pri čemu se ne vidi da je dotjerana šminkom. Dob lika glumica dočarava mimikom, gestama i načinom kretanja. Za ovu ulogu Sissy Spacek osvojila je Oscara, Zlatni globus i još šest uglednih nagrada. Film je bio nominiran za Oscara u svim glavnim kategorijama: za režiju, scenarij, kao najboji film, za kameru i zvuk.

 


Komentari (0)

Foto