ponedjeljak, 06.07.2020 16:46

Nagrada za europskog izumitelja (0)

Nagrada za europskog izumitelja (Originalni naziv)

informativni

Nagradom se svake godine odaje počast iznimnim izumiteljima

sez.1 ep.1Četrnaesta svečanost dodjele Nagrade za europskog izumitelja održana je 7. lipnja 2019. u Beču u Wiener Stadthalle. Finaliste i pobjednike izabrao je nezavisni, međunarodni žiri. Jednu od najprestižnijih nagrada za inovacije u Europi inicirao je Europski patentni ured (EPO) 2006. u čast izumiteljima i izumiteljskim timovima čiji pionirski rad nudi rješenja za neke od najvećih izazova našeg vremena. Kako bi se kvalificirali za nagradu, predloženi izumi moraju zadovoljiti specifične kriterije, uključujući i taj da izumitelj treba imati bar jedan europski patent za izum koji mu je odobrio Europski patentni ured. Finaliste i pobjednike u pet kategorija bira nezavisni žiri koji se sastoji od međunarodnih stručnjaka s područja biznisa, politike, znanosti, akademije i istraživanja, koji ispituju koliko su predloženi izumi pridonijeli tehnološkom napretku, društvenom razvoju, ekonomskom boljitku i stvaranja radnih mjesta u Europi. Dobitnika Nagrade publike bira opća populacija internetskim glasovanjem u razdoblju do ceremonije dodjele. Europski patentni ured (EPO) zapošljava 7000 ljudi i jedna je od najvećih javnih uslužnih institucija u Europi. S centralom u Münchenu i uredima u Berlinu, Bruxellesu, Haagu i Beču, Europski patentni ured je osnovan s ciljem jačanja suradnje na patentima u Europi. Zbog EPO-vog centraliziranog postupka odobravanja patenata izumitelji sad mogu dobiti kvalitetnu zaštitu svojih izuma u čak 44 zemlje koje pokrivaju tržište od 700 milijuna ljudi. EPO je također vodeća svjetska institucija za informacije o patentima i njihovu pretragu.
 

Nagradom se svake godine odaje počast iznimnim izumiteljima koji su svojim radom dali prepoznatljiv doprinos društvenom i tehnološkom napretku te gospodarskom rastu u Europi.

Postupak odabira izumitelja godine temelji se na ocjeni stručnjaka Europskog patentnog ureda i neovisnog međunarodnog žirija koji ocjenjuje inovacije, ne samo u pogledu njihove tehnološke originalnosti, već i u pogledu njihovog utjecaja na gospodarstvo i društvo.

Komentari (0)

Foto