ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Narednik James (2008)

The Hurt Locker (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Elitni tim pirotehničara obavlja najopasnije zadatke na vrućim ulicama Bagdada

 
Režija: Kathryn Bigelow
Scenarij: Mark Boal
Uloge: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Guy Pearce, Ralph Fiennes, David Morse, ...

Filmografija

Nominiran za Oscara u čak devet kategorija, film 'Narednik James' ugledne redateljice Kathryn Bigelow nagrađen je 2010. godine sa 6 Oscara, među ostalim za najbolji film, režiju, originalni scenarij, montažu. Osvajanje dvaju 'najvažnijih' Oscara, za najbolji film i režiju, za mnoge je predstavljalo iznenađenje, budući da je većina prognozera prednost davala "Avataru", komercijalno najuspješnijem filmu svih vremena. Ipak, trijumf "Narednika Jamesa" nad "Avatarom" ne samo da je posve zaslužen, već predstavlja jednu od rijetkih istinskih pobjeda umjetnosti nad industrijom i reklamom.

Irak, 2004. godine. Narednik William James (J. Renner) dolazi na ratište kako bi u ekipi za demontiranje bombi zamijenio vođu ekipe, poginulog pri demontaži jedne bombe. Sposoban i hrabar, distanciran od ostalih vojnika i prilično arogantan, James nije nimalo simpatičan ostalim članovima tima -naredniku J. T. Sanbornu (A. Mackie) i specijalistu Owenu Eldridgeu (B. Geraghty), koji u njemu prepoznaju ovisnika o ratu. Ipak, poštovanje kolega postupno stječe demontiranjem niza složeno postavljenih bombi...
Snimljen prema scenariju novinara Marka Boaka, koji je pratio na iračkom ratištu jedinice za razminiranje, i o svojim iskustvima mailom izvještavao buduću redateljicu filma Kathryn Bigelow, "Narednik James" je neviđeno nadahnut i realističan prikaz rata. Film pritom prikazuje rat kao mjesto užitka za mnoge i kao takav lišen je bilo kakvog ideologiziranja, bilo s lijeve ili desne strane. I prije poznata kao vrsna redateljica, Bigelow je napokon dobila predložak koji joj je omogućio da u potpunosti iskaže svoj talent. Rezultat je djelo izvanrednog ritma i ugođaja, sjajnih dijaloga i vrhunske glume, pri čemu valja istaknuti da ne bi bilo nezasluženo da je Oscarom nagrađen i glavni glumac, briljantni Jeremy Renner (Dahmer, S.W.A.T.). Kathryn Bigelow prva je žena u povijesti nagrađena Oscarom za najbolju režiju.

Komentari (32)

Foto