Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Savršena formula

1 2
  • #16
    0 0

    postova:4
    valentina pantic medojevi @ 22.1.2015. 10:03

    film je bez mane a i glumci su jos dobri 10

  • #17
    1 0

    postova:4
    valentina pantic medojevi @ 22.1.2015. 10:03

    film je bez mane a i glumci su jos dobri 10

  • #18
    2 0

    postova:37
    hrvoje_11 @ 22.4.2016. 22:39

    Jako dobar film, ok, uz par neuvjerljivih i/ili prenaglašenih detalja (no koji film ih nema, a sve u svemu, nekorektno bi bilo to isticati u cjelokupnom dojmu).

    Glavna poruka filma je super istaknuta -  ljudska želja za onim što se često smatra uspjehom u današnjem svijetu, materijalnim bogatstvom, moći, slavom... nekad je tolika da ne bira sredstva, niti su joj bitne posljedice, među kojima može biti i potencijalno uništenje vlastitog zdravlja; to je jasno vidljivo npr. iz lika bivše žene glavnog lika, te drugih korisnika droge, koji su manje-više svi "neslavno" završili, s uništenim zdravljem ili tragično prekinutim životima - pa ne znam kako neki misle da film glorificira tu moć, slavu, bogatstvo (a pogotovo način na koji glavni lik do tog dolazi!) kao nešto jedino bitno. Rekao bih čak naprotiv, scenarist/redatelj/glavni glumac su ironični u oslikavanju te ambicije kao nečeg bijednog (npr. scena kada glavni lik u sebi razmišlja, na tren prizivajući vlastitu savjest i osjećaj samopoštovanja, "Ako pristanem, to znači da ću morati kuhati, čistiti,... praktički biti njegov rob..." i onda na glas kaže, tako da nema sumnje šta je njemu zaista bitno i kako je odustao od svih skrupula: "Pristajem!"

    Scena sa pijenjem krvi je odvratna za gledanje, ali genijalna je jer odlično služi svrsi - oslikava upravo to samo-poniženje kojem nema kraja, samo da se dođe do "čarobne droge" - koja, u umu svih onih koji ju koriste, eto, preko noći "riješava" sve njihove probleme. 

    Ponavljam, u filmu nema sumnje da, iako na kratko određene "blagodati" postoje, korištenje droge vodi ka nekontroliranim nuspojavama (blackouti od po nekoliko sati, kada glavni lik ne zna gdje je bio i što je radio, do te mjere da nije siguran da li je sudjelovao u ubojstvu ili ne, zdravstvene tegobe koje "dolaze na naplatu") a možda još i bitnije, kako paralelno sa postizanjem sve veće izvanjske moći, u moralnom smislu lik propada sve više - doduše, (spoiler) na kraju film završava naizgled pozitivno za glavnog lika, ali pokazano je da je netom prije toga bio i na rubu smrti, samoubojstva, te je ipak platio cijenu tog određenog "prosvijetljenja" i pročišćenja, u smislu da su ga određena iskustva i blizina smrti malo promijenile, te je sada odlučio "usmjeriti" i "kontrolirati" učinke droge. Ovo zadnje je naravno malo dvojbeno, no u usporedbi sa njegovim suparnicima (lik kojeg tumači De Niro), redatelj se izgleda morao odlučiti za jednu od strana, možda stoga jer na kraju glavni lik ima neku šansu za "pozitivan" život (prikazano je da je obnovio vezu sa djevojkom, koja je koliko-toliko tračak svjetla i morala u njegovom svijetu) a i jer zapravo, sam po sebi nije nanio izravnu štetu nikome (osim samom sebi u procesu), donekle je ipak pozitivac. Djevojka pak ne želi koristiti drogu, osim u smrtnoj opasnosti, pa je time dodatno portretirana kao "najviše dobra" strana u cijeloj priči.

    Po mom mišljenju, iako u određenom smislu film malo "koketira" sa sjajem moći i bogatstva, te se čini da je to zaista "jedino važno", ipak ima auto-ironičnu crtu (scena kada skoči s litice pa odustaje od pisanja knjiga i odlučuje se za financije mi je ništa drugo nego samo-ironija), a upravo zbog toga mislim da je B. Cooper dobar izbor za ovu ulogu.

    Istovremeno je pokazana i sva prefriganost velikih korporacija, moćnika današnjeg svijeta, a nisu izostavljeni naravno ni odvjetnici koji rade i za jedne i za druge i spremni su na sva moguća izvrtanja pravde, samo ako je klijent dovoljno dubokog džepa. Glavni lik (spoiler) na kraju se odlučuje za političku karijeru, a obzirom na njegove "moći", dalo bi se naslutiti i da će kad-tad u tome uspjeti i "doći do kraja", a naslućuje se da je to pozicija predsjednika, te se stoga - po mom mišljenju - filmom šalje sve samo ne lijepa poruka o političarima koji sjede na vodećim položajima moći u svijetu - no to je, ako budemo realni, često zaista upravo tako.

    Vjerojatno je istina i to da, vjerojatno u većoj mjeri no što nam je poznato, veliki broj "moćnih i slavnih" koristi ovakve "supstance" za postizanje ciljeva na kojima im se onda "obični puk" divi. Prema tome, rekao bih da je film čak "društveno angažiran" i daje osudu takvog društva, takvih političara, moćnika, odvjetnika,...

    Sve upakirano u dobar ritam, zanimljive događaje, dijaloge,... Osobno preporučam!

1 2
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala