Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Birdman

1
  • #1
    8 3

    postova:416
    taurus @ 2.2.2015. 14:12

    "Birdman" je ostvarenje koji na dovitljiv način,prateći nekoliko radnih dana u životu posrnulog filmskog glumca,opisuje praktično sve faktore involvirane u stvaranje nekog filma ili pozorišnog komada.Kroz koncizne dijaloge i česte unutrašnje monologe glavnog junaka "Birdman" nam prezentira realno stanje sedme umjetnosti danas.Počevši od činjenice da publika u najvećoj mjeri preferira plitke orgije ekspolozija,vanzemaljskih invazija i inih nastavaka koji se nude u vidu mnogobrojnih blockbustera nad manjim,intimnijim i realnijim filmskim projektima do sjajnog prikaza zategnutih odnosa između glumaca i filmskih kritičara,režiser Innaritu nam na jednostavan i nenametljiv način prezentuje analizu stanja u današnjem Hollywoodu,koji se,čast izuzecima,guši u nedostatku originalnosti.

    Jedna od stvari koje filmu daju dodatnu dozu autentičnosti jeste Keatonova "iskrenost" u izvedbi,koju je mogao crpiti iz vlastitog iskustva jer kao i lik koga tumači i on se pokušava vratiti na "mapu" i stvoriti nešto vrijedno spomena nakon 2 decenije tavorenja na marginama filmske industrije.Kao i glavni lik Keaton ne želi da njegova hipoteka ostanu superherojski filmovi,on želi dokazati sebi ali i drugima da posjeduje nešto više u glumačkom izražaju te da najbolji dani nisu iza njega.

    Innaritu u mix tema koje "Birdman" obrađuje uvodi i društvene mreže i na praktičnim primjerima dokazuje njihovu moć i uticaj na showbiznis danas,odnosno,ilustruje da "vladanje" društvenim mrežema donosi višestruku korist u novim,modernim okolnostima i pravilima po principu - svaka reklama je zapravo dobra reklama.Pored svega rečenog,na suptilan način dobijamo i uvid u mehanizam kreiranja nekog filma ili pozorišnog komada prateći rad ljudi "iza kulisa",počevši od iznimno stresne producentske uloge preko ultimativne profesionalnosti ( i ravnodušnosti prema svemu što vide) kostimografa do prikaza rada režisera sa glumcima i dinamike njihovih odnosa ispunjene čestim neslaganjima i oprečnim vizijama.

    "Birdman" je drama,komedija i satira,sve u jednom vrhunski snimljenom pakiranju.Besprijekorna gluma cijele postave,inovativna režija i rad kamere te britka disekcija filmsko-pozorišnog tkiva čine ga filmom vrijednim svake pohvale i pozornosti.

  • #2
    5 6

    postova:242
    smarkovi @ 2.2.2015. 18:39
    Katastrofa
  • #3
    3 6

    postova:2527
    bearfoot @ 8.3.2015. 14:13

    neobičan i drugačiji film, kazališna drama na visokom "tehničkom" nivou s neubičajenom kamerom i muzikom, zanimljivih likova, zanimljivih dijaloga...iako alter ego glavnog lika i provlaćenje fantazije kroz film pridonosi zanimljivosti, na kraju je fantazija potpuno preuzela film i sam kraj je prilično razočaravajući...

    gluma svih, ali svih glumaca, je upravo fenomenalna, Emma Stone me se posebno dojmila....

  • #4
    6 3

    postova:3
    iverson @ 26.3.2015. 20:38

    Precijenjen film!

  • #5
    0 7

    postova:258
    alexije @ 26.3.2015. 23:25

    tipičan umjetnički film inspiriran glumcima i njihovim egom. ne sjećam se da sam tako nešto odvratno ikada gledao kad su u pitanju razvikani filmovi.

  • #6
    0 1

    postova:34
    dario zoric @ 4.2.2016. 17:31

    ah ta umijetnost , da se raspravljat vridi li ovaj film 4 oscara. ovo mi je drugi film alejandra gonzalesa, da snima na sebi poseban nacin filmove kao sto je i the revenant.samomalo ovaj bridman mi je monoton to jest statican sto se tice radnje filma ali ga gluma spasava.kratko i jasno aako neko oce ovakvu dobru glumu ali i dobru radnju to je BIG LEBOWSKI

  • #7
    2 1

    postova:277
    marlonbrando @ 4.2.2016. 18:20

    Film me je nakon prvog gledanja držao u komi par dana... Kako ovo, zašto ono, zbog čega to, itd.

    SPOILERI u nastavku.

    Onda sam zahvaljujući internetu shvatio cijelu stvar. Sva radnja filma se događa u njegovoj glavi u trenucima njegovog utapanja u moru! Na početku, u sredini i na kraju filma imamo flashbackove s plaže, prvo u zoru, vidimo i meduze, zato prije podne i onda poslije podne. Stvar je realna - on je propali glumac, kćer je zanemario, a sa ženom je bilo što je bilo. Kada shvatimo film kao san sve se razumije!

    Svaki san prati mahnitost (konstantni bublnjevi u pozadini), brzina kretanja, bez stanke, imaginarne moći i javno sramoćenje. Edward Norton predstavlja u njegovu snu sve ono što on želi, biti osoba koja je dobar glumac i koja ima dobar odnos s kćeri. Pozornica je život, a njegovi monolozi su borba sa sobom, paranoja i raspadanje pred ljudima. U snu nije umro, već je ostao bez nosa i taj fizički nedostatak budi u njemu pravog njega. Slava, dobar odnos s kćeri i priznanje. Osjećati se voljenim, biti voljen... Ovaj je film ples između zbilje i jave, života i smrti, želja i realnosti. Feniks pada s neba, njegov je pokušaj samoubojstva bio neuspješan, ali je rodio novu pticu.

    Lucidno i moćno, stvarno i nestvarno! Jedan od najboljih.

  • #8
    2 2

    postova:1473
    buffalobill @ 4.2.2016. 19:08

    kod ovakvih filmova spoiler je pozeljna stvar,nece nista umanjiti uzitak gledanja ,nego olaksati..

  • #9
    1 0

    postova:517
    svrljozvrljo @ 4.2.2016. 19:44

    nije mi sjeo. nisam znao da ima neku retro psiho shizo kvazi priču. nisam ga tako doživio.

  • #10
    1 0

    postova:277
    marlonbrando @ 4.2.2016. 19:56

    Pogledaj film s ovom idejom koju sam gore napisao i bit će ti puno jasniji :-)

  • #11
    2 0

    postova:237
    pisatel @ 5.2.2016. 15:19

    Film koji je definitivno za preporučiti, koji se gubi na granici stvarnosti i samoiluzije.

    Glazba je ponekad prenaporna iako naglašava psihičko stanje i razvoj radnje.

    Neka posebna poruka u filmu možda i nije u prvom planu, prije svega treba ga doživjeti možda kao raslojavanje psihičke rastrojenosti čovjeka i njegov doživljaj okoline.

    Dobro je to postavljeno sa obzirom da se stalno pitamo u kojoj je fazi glavni lik i čemu se može vjerovati, pošto smo praktički stalno utopljeni u njegovu perspektivu.

    Ego i vlastita slika glumca ovdje se izrazito prikazuje na način koliko može to igrati presudnu ulogu, gdje je upravo taj aspekt i borba oko toga nešto što obilježava razliku između uspjeha i neuspjeha u glumi.

    Osim toga tu se sjajno prikazuju međusobni odnosi pogotovo unutar disfunkcionalne i rastrgane obitelji.

    Film parodira definitivno akcijske filmove o superjunacima iz pogleda jednog kazališnog režisera i bivšeg glumca jednog takvog lika, koji se bori sa propalom slavom, a ona ga zasjenjuje konstantno u životu.

    U svakom slučaju film je preneseno i doslovno prikazao kako M. Keaton i sam pomalo zaboravljen glumac (koji je zanimljivo uz to glumio baš u Batmanu) dokazao svoje impresivno glumačko umijeće.

    Uza sve to dobivamo uvid u opterećenje i zahtjevnost režiranja od problematičnih glumaca pa sve do samog postavljanja komada i svih nepredvidljivih poteškoća u procesu.

    U neku ruku film se poigrava sa današnjom modernom publikom jer je zapravo riječ o umjetničkom filmu koji postavlja više pitanja nego odgovora.

    Možda u neku ruku i je precijenjen film, on definitivno je u nekom smislu postignuo svoju namjeru i vrijedi ga pogledati pošto je baš napravljen sa namjerom da ostavi različite dojmove na različite gledatelje.

  • #12
    0 0

    postova:56
    amon321 @ 13.8.2022. 19:13

    Michael i Northon igra glume

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala