Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Kapetan Amerika: Ratnik Zime

1
  • #1
    8 4

    postova:416
    taurus @ 8.4.2014. 22:07

    Kada mi je,kao određeni uvod u ono šta me očekuje,uvaženi kolega (i stručnjak za Marvelove likove) Pandaboy rekao da se radi o svojevrsnom Marvelovom "Dark Knightu",moram priznati da sam bio skeptičan.Spremno sam odbacio tu tvrdnju shvativši je gotovo kao heretički napad na djelo koje je postavilo neke nove standarde kada su u pitanju ostvarenja bazirana na stripu.Šalu na stranu,nakon pogledanog filma mogu reći da pomenuta teza zaista stoji u kontekstu Marvelovog filmskog univerzuma.Naime,Winter Soldier je definitivno ostvarenje iz njihove plejade sa,rekao bih,najkvalitetnijim scenarijem i premisom koja je po uzoru na Dark Knighta pokušala svoje temelje naći u surovoj realnosti i izazovima današnjice.Za razliku od prvog dijela,u ovome Cap.Rogers više nije onaj naivni boy scout,borac za ideal slobode i pravednosti u crno-bijelome svijetu 2 svjetskog rata,u kome je jasno mogao razlikovati neprijatelja od saveznika.Sada nam je prezentiran kao vojnik koji sve više opaža da je granica između dobra i zla više nije tako lako uočljiva te da se njegova ideologija konfrontira sa onim postulatima kojima se vodi S.H.I.E.L.D,odnosno njegovi nadređeni.

    Sam film mi djeluje kao da se sastoji iz dva,dosta različita čak i kontrarna segmenta.U prvome,koji me se zaista dojmio,dobili smo praktično vrhunski špijunski triler u kome glavni protagonista biva izgubljen u moru spletki,intriga te uvjerenja u ono što radi bivaju uzdrmana do same sržni njegovog karaktera.Sa druge strane,drugi dio filma a naročito njegov treći čin je već povratak standardizovanim Marvelovim akcionim završnicama koje obiluju mnoštvom eksplozija i pretjerivanja svake moguće vrste.Međutim,ta spomenuta dva dijela u konačnici,povezana zaista na vrlo spontan način daju vrhunski film koji stoji zbog intrigantnog prvog dijela čak i stepenicu iznad Avengersa.

    Što se tiče likova,ovoga puta priča Cap.Rogersa biva zaokružena,popunjene su one praznine koje su ostale nedorečene zbog nedostatka minuta u Avengersima te je publika sada u potpunosti povezana sa njim,suosjeća zbog neobične situacije u kojoj se našao (da praktično mora ponovno učiti sve o svijetu u kome živi) te iskreno "navija" za njega u situaciji kada se on suočava sa starim neprijateljem ovoga puta skrivenim u novoj formi.Kada govorimo o samom liku Winter Soldiera treba reći da nam je prezentovan izvrsno,kao vrlo misteriozan i ubojit lik te vremenom kroz progresiju premise i njegova priča i historijat prave puni krug,što ga dovodi na kolizioni put sa kapetanom,što je zapravo neizbježna i nesretna okolnost u njihovim sudbinama.

    Fury i Udovica u ovome filmu imaju mnogo veći angažman nego u svojim ranijim pojavljivanjima i integralni su dio zapleta,dakle,nisu tu kao dodatak ubačen zbog fanova stripa.Treba spomenuti i Redforda koji je ipak shvatio svoju ulogu ozbiljno (iako smo možda pomislili da će ovaj angažman tretirati kao neki vikend projekt) te je pružio solidnu izvedbu uprkos tome što su pravi obrisi njegovog lika donekle predvidljivi.Vrlo kvalitetna ascocijacija na političku scenu današnjice,za mene,jeste prikaz svojevrsne tajne "vlade" (čije konture smo dobili na uvid,nakratko u Avengersima) koja sa lakoćom i apsolutnim odsustvom emocija "diskutuje" o pravu na život i ili smrt miliona ljudi.Prizori u kojima pratimo njihove video konferencije nas kao publiku,pomalo izvlače iz filmske čarolije te se,na osnovu njih,zapitamo koliko kontrole nad vlastitim životima zapravo imamo kao pojedinci a koliko nam sudbine kroje moćnici iz "sjene".Nekoliko akcionih scena,naročito na početku filma,u kojima vidimo kapetana kako svoje superiorne fizičke sposobnosti i vještine koristi u novim,modernim borbenim okruženjima su vrhunske i besprijekorno snimljene.Ne možemo a ne spomenuti i njegov štit koji,bez obzira što koristeći ga kapetan prkosi svim poznatim zakonima fizike,izgleda sjajno i neodvojivi je dio glavnog junaka tako da se i u tome aspektu odala prava počast izvornom materijalu.

    Kada su u pitanju 3D efekti,prisutni su u pozamašnom broju ali nisu faktor koji remeti proces gledanja,odnosno,ne odvače pažnju sa bitnih stvari već rekao bih,djeluju kao faktor koji pojačava intenzitet onoga što se zbiva.Dodatna pohvala režiseru bila bi i na činjenici da se nije libio pokazati brutalnu silu koju kapetan demonstrira nad svojim protivnicima,dakle nema rezanja scena kada neko treba biti pošteno raspaljen po glavi ili čak eliminiran vatrenim oružjem.

    Konačan zaključak bi bio da sam vrlo prijatno iznenađen dubinom do koje su išli u pogledu karakterizacije likova i naročito specifičnim pravcem glede negativaca kao i fabule u cjelini te mogu sa pravom reći da je  Winter Soldier trenutno prva perjanica Marvelovog filmskog universuma te da svi oni koji se odluče pogledati ovaj film u kinu (pod uslom da su ljubitelji akcionih trilera sa strip korjenima) neće biti razočarani.

  • #2
    2 4

    postova:2527
    bearfoot @ 3.8.2014. 18:10

    iznenađujuče dobar nastavak pun kvalitetne drame nauštrb akcije što u ovom slučaju izvrsno funkcionira...odmak od plitke i akcijom tipa "ne kužiš ko' koga" prenatrpane priče dobrodošao je smjer kojem će se, nadam se, nastaviti kretati Marvelov filmski svijet...u okviru ekranizacije stripa radnja je smislena, uzročno-posljedično dobro obrazložena, likovi su zanimljivi a i socijalni aspekt filma koji propituje dobro i zlo uopće nije stripovski naivan....moja jedina zamjerka filmu, ipak se radi o superheroju, je kapetanov štit koji uopće nije pouzdan...malo "radi pa malo ne rad"i...toliko sam bio zbunjen svojstvima štita da sam morao dobro proguglati da zaključim kako su autori potpuno zanemarili jednu tako važnu stvar u priči o CA...najvažniju...

  • #3
    2 5

    postova:43
    arista @ 4.8.2014. 12:54

    @taurus i @bearfoot su već sve rekli, ali da se i ja javim s friškim dojmovima (neki dan pogledala film).

    Baš sam ugodno iznenađena, po svemu mi je bolji od prvog dijela. Ono što mogu primjetiti kao osoba koja prati Marvelove filmove i serije, Kapetan Amerika je odlično odrađen kao filmski dio serije Agents od SHIELD, odnosno obrnuto. Dok recimo Thor (oba dijela) sam po sebi nije nužan da biste pratili seriju, Kapetan Amerika svakako je, posebno ovaj drugi dio.

    Sviđa mi se cjelokupna priča, sviđa mi se i što su Fury i Black Widow sastavni dio nje, tj. što se često pojavljuju.

    Svakako bih preporučila ovaj film svakome, dinamičan je, zanimljiv uz onu poznatu dozu humora koja nas podsjeća da je riječ o ekranizaciji stripa.

    Veselim se nastavku priče, kraj iza odjavne špice odličan (očekivan, ali svejedno).

  • #4
    1 4

    postova:108
    lukas abramović @ 19.5.2016. 15:33

    Prvi Kapetan Amerika je bio dobar, ali ni nalik ovome. Jos od kad sam gledao prvi film rekao sam da bi bilo bolje da redateljsku palicu daju nekome redatelju koje ce iz Kapetana znati izvuci ono najbolje. A braca Russo su na tome legli ko budali samar.

    U svakom slucaju.Ovaj film obavezno pogledati, ali ipak bi mozda trebali pogledati i prvi dio da se drzite kontakt sa pricom i da vam se jos pojaca dojam o tome koliko je ovaj kvalitetniji.

  • #5
    2 5

    postova:7
    pokamine @ 2.4.2017. 21:12
    Tauruse ti izgleda nisi imao lektiru u školi, pa tu našao....
  • #6
    1 3

    postova:67
    o_za_odmazdu @ 31.8.2017. 15:14

    Precenjen prehvaljen ... Evans me iskreno razocarao .. Ni Jackson ni Scarlett ne spasavaju ovaj film .. Al i dalje ne razumjem kako neki kazu najbolji film od MCU fazu ... Dalje necu da tupim jer ak pocnem neznam kad cu zavrsiti ...  Bolje pustiti transformers iskreno bar tamo cu da se smejem ovdje .... 

    5.4/10 

  • #7
    0 0

    postova:542
    leon123 @ 28.10.2017. 11:41
    Obkzavam kapetana ameriku i ovaj film je pravo osvjezenje iako je gradanski rat bolji. 7.5/10
  • #8
    0 2

    postova:542
    leon123 @ 17.7.2018. 23:09
    Pogledao sam ponovno cijelu MCU fransizu i ne obazirite se na onaj komentar prije.Ovaj je film puno bolji od Prvog osvetnika i mrvicu losiji od Gradanskog rata.Robert Redford je odlican u ulozi korumpiranog Shieldovog agenta. 9.4/10
  • #9
    1 1

    postova:603
    robertini @ 27.8.2018. 21:46

    živo sranje bez filma, samo redanje nasilja bez nekog smisla.

    Transformersi su prema ovom doktorat

  • #10
    0 1

    postova:29
    lukas_filmas @ 21.10.2018. 13:34
    Onaj film je Marvelov pandan Vitezu tame Ovaj film je jako dobro napravljen Mada nisam baš oduševljen nekim glumcima Samuel i scarlet, chris i redford su ok ali ostali su bože mili Ocjena 8.7/10
  • #11
    0 0

    postova:228
    atlantiday @ 7.2.2020. 22:49

    Ako se radi o filmu u kojem se pojavljuje njegov frend iz prvog dijela kao negativac, onda mi je ovaj nastavak lošiji, naročito borba na kaju... mislila sam da nikada neće završiti.

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala