Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

PARASITE / GISAENGCHUNG (2019)

1
  • #1
    2 0

    postova:507
    pandaboy @ 10.11.2019. 20:19

    Kratki sinopsis:

    Siromašna obitelj šarlatana pomoću prijevara malo po malo ulazi u glamorozan život naivne ali bogate obitelji Park sve dok se ne upletu u neočekivan incident. (prema ImdB stranici)

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Redatelj Joon-ho Bong („ Snowpiercer“, „Okja“, „Memories of a Murder“...) se često koristio komentarom o razlikama i sukobima među društvenim klasama, ali u ovom filmu u potpunosti preuzima taj motiv iz kojeg radi intrigantan mix crne komedije, drame i trilera.

    Film prati dvije obitelji. Jednu siromašnu, pokvarenu ali vrlo snalažljivu koja stanuje u otrcanom, vlažnom podrumu prepunom žoharima. Unatoč svojoj podlosti, vidljivo je da su obitelj koja se čvrsto drži zajedno i podržava, pa tako i u svojim smicalicama. Kada sin obitelji prijevarom dobije posao u bogatoj obitelji Park, iskoristi priliku kako bi kroz lanac preporuka i daljnih prijevara malo po malo uvukao ostatak obitelji u život bogataša da se pokoriste njihovim mogućnostima.

    Razlike u obiteljima su ogromne. Bogata obitelj se sastoji od bračnog para koji su bogati način života udaljili od ostatka društva i odgovornosti, ali ih također i otupili te učinili naivnima. Njihova djeca su pogođena nedostatkom kvalitetnog vremena s roditeljima i također odrastaju udaljeno od briga „običnog“ puka.

    Načini na koje se siromašna obitelj „parazita“ ubacuje u bogatu obitelj su kreativni i genijalni koliko i naivni, ponekad i pretjerani, što mi se ovdje činilo prikladnim. Time što su likovi poput karikatura, film dobiva svoj satiričan štih i distancira gledatelja od uživljavanja u likove koji su ionako kao protagonisti prilično neprivlačni za navijanje, ali i od tragične realnosti o takvoj nepravilnoj raspodjeli bogatstva u društvu.

    Ono što ovdje najviše uvlači gledatelja je radnja sastavljena od niza okolnosti zbog kojih situacija postaje sve zamršenija dok ne dovede svom očekivajućem tragičnom završetku s nepredvidivim i ironičnim zaokretima.

    Svidjela mi se i kinematografija, od detaljnog i odvratnog prikaza podruma, uskih prljavih ulica po kojima pišaju lokalni pijanci pa do prekrasnog prostranog interijera luksuzne kuće. Kamera i dizajn su zaista iskorišteni vrhunski da istaknu te kontraste što više.

    ...i onda dolazimo do samog završetka oko kojeg sam li-la ali ne želim ulaziti previše u spoilere, čak i u oznaci. Reći ću samo da mi se jedan element radnje čini suvišnim i da je završetak predugačak, odnosno da film ima nepotreban epilog. Iako mi se posve zadnja scena čini nekako smislenom, volio bih da me je film do nje doveo nekom prečicom.

    Izuzmem li taj dio, film je odlično strukturiran, nije mi bio ni na moment dosadan, a čak i u najnaivnijim trenutcima vukao mi je znatiželju sve do kraja.

  • #2
    1 0

    postova:392
    samuraj @ 10.11.2019. 22:13

    Sviđa mi se film. Smislen je, zabavan, zanimljiv i dobro je iskombinirao različite žanrove i podžanrove koji se isprepliću. Također odlično je dočaran i kontrast između bogataša i siromašnih, kako vizualno tako i simbolički. Šokantan i sasvim neočekivan rasplet ( ali ne i epilog )  mi je i najbolji dio filma. Ono što mi se ne dopada je poneka pretjerana naivnost u radnji, a posebno kako su bogataši prikazani kao prilično tupavi što mi nikako ne pije vodu. Gluma? Kao i u većini korejskih filmova nisam impresioniran s tim segmentom. Možda griješim, ali gluma općenito u njihovim filmovima mi nije na bog zna kakvoj razini.

  • #3
    2 0

    postova:1473
    buffalobill @ 11.11.2019. 11:46

    ..da,gluma im je uvijek ne rubu karikature,ne znam jel to zbog njihove tradicije i kulture,utjecaja teatra ili jednostavno ne znaju glumit
    film nije loš

  • #4
    1 0

    postova:392
    samuraj @ 11.11.2019. 13:48

    Možda i je kako kažeš povezano sa nekakvom kulturom i tradicijom, jer ni u japanskim ni kineskim filmovima gluma isto tako nije nešto posebno, iako čini mi se mrvicu bolja nego u korejskim. Možda bi netko s druge strane svijeta isto pomislio za Talijane, da teatralno glume, previše dramatiziraju, deru se, ali takvi su oni i po naravi tako da im gluma zapravo odlično dočarava karakter.

  • #5
    1 0

    postova:507
    pandaboy @ 11.11.2019. 21:07

    Slažem se, to je vjerujem do kulture i tradicije, npr. kod japanaca Kabuki teatar, noh itd. (razne maske za ekstremno naglašavanje emocija itd) ima ta neka tradicija (pre)naglašavanja emocija pa se vjerujem to odrazilo i kasnije na glumu koja je u filmovima sličnija starom kazališnom tipu glume koji se vidi u starijim holivudskim filmovima. Puno naglašavanja emocija izrazima lica, zvukovima i sl. 

    Kinezi su pak glasni, Korejci vjerojatno imaju slične tradicije... Zanimljiva i usporedba Talijana, nisam nikad o njima tako razmišljao Neodlučan Uglavnom, nije svačiji ukus, no s vremenom se čovjek navikne... 

  • #6
    2 0

    postova:517
    svrljozvrljo @ 11.11.2019. 21:22

    ....super film, taman misliš znaš gdje ide radnja kad, hop, odeee. Što se tiče glume, pa dobra je, jer su oni takvi....a glavni glumac je KUČA. 

  • #7
    1 0

    postova:392
    samuraj @ 11.11.2019. 21:56

    U ovome filmu da, realno nije loše, mada nebi djelio neke posebne pohvale. No ipak u mnogim njihovim filmovima me ta karikirana gluma bode u oči. Stvar je u tome da ponekad prosječan, čak i slabašan scenarij odlična gluma film može učiniti puno boljim, a nekada odlična gluma očajnički fali dobrome scenariju. Ne znam. Možda je pandaboy u pravu. Ono što je zanimljivo da sam ja te dalekoistočne narode uvijek smatrao emotivno rezerviranima, pa me ponajviše zbog toga čudi takva gluma.

  • #8
    1 0

    postova:507
    pandaboy @ 11.11.2019. 22:05

    Ono što je zanimljivo da sam ja te dalekoistočne narode uvijek smatrao emotivno rezerviranima, pa me ponajviše zbog toga čudi takva gluma.

    I ja smatram da jesu, možda se baš zato i cijeni takva gluma? Kao, nije dopušteno u društvo iskazivati toliko emocija pa je na neki način oslobađajuće i projecirajuće vidjeti to kod glumaca pa se zato i to cijeni? Ne znam, samo trabunjam i nagađam...druga kultura, drugačiji putevi...

  • #9
    1 0

    postova:392
    samuraj @ 11.11.2019. 22:13

    Vjerojatno i jesi u pravu. Sličnu imam percepciju i prema bliskoistočnim narodima i općenito muslimanskim zemljama, a kod njih je gluma potpuno drugačija i meni iskreno puno bolja. Posebno Iranci, čudo kako glume, od djece pa do staraca. I u njihovim filmovima pamtim glumce više od samoga filma. A to je ono što mi je u Korejskim filmovima uvijek falilo, da zapamtim nekoga glumca.

  • #10
    0 0

    postova:507
    pandaboy @ 11.11.2019. 22:17

    Uuuu da, npr. Farhadijevi uradci, iranske drame. Koliko su mi odlične toliko su bome i izvedbe, nema što.

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala