Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Operacija Anthropoid

1
  • #1
    4 3

    postova:507
    pandaboy @ 29.4.2018. 18:04

    Ratni filmovi, pogotovo oni smješteni u razdoblje Drugog svjetskog rata, često su puni prikaza junaštva, domoljublja, hrabrih ljudi koji se upuštaju u veliki rizik jer o njima ne ovisi samo sudbina rata nego možda čak i svijeta. Takvi filmovi daju više romantičarsku sliku vojnika i vojnih operacija, naglašavaju koliko je velik ulog u pitanju i koje su posljedice neuspjeha, ali rijetko će se, poput ovog filma, taknuti onih loših posljedica uspjeha jedne takve akcije. 

    Za starije filmove je razumljivo da su zanemarivali taj dio, s obzirom da su snimljeni u doba kada je bilo važno održati poruku nade i optimizma, ali je zanimljivo za promjenu vidjeti suroviji i realniji prikaz. 

    Napeta atmosfera nije postignuta samo iščekivanjem kako će dvojica glavnih likova provesti atentat, nego i unutarnjom borbom između članova otpora tj. koliko su spremni ugroziti živote najbližih i sunarodnjaka za ono što se smatra „većim dobrom“. Ono što rade je pobunjenički čin protiv diktatorskog režima koji će na to dati svoj odgovor.

    Likovi su ujedinjeni zajedničkim ciljem, no među njima nema jakog prijateljstva, svaka nova osoba je izvor nepovjerenja i podsjetnik na stalnu prijetnju od izdaje. Čak ni među glavnim likovima nije sve bajno, no njihove suprotne ličnosti i izgradnja odnosa kroz film su dobro iskorištene za njihovu karakterizaciju, iako smatram da je toga moglo biti i više.

    Film djeluje (većinom) realno. Likovi nisu savršeni, nepobjedivi vojnici, već se često ne snalaze u nepredvidivim situacijama što najbolje prikazuje fenomenalno snimljena i napeta scena atentata. Šteta što ta realnost malo pada u vodu u posljednjem okršaju, pogotovo jer je i tu riječ o zanimljivoj akcijskoj sceni, punoj napetosti, klaustrofobične atmosfere i očaja.

    S obzirom da je radnja smještena u Čehoslovačku, volio bih da je i film bio snimljen na češkom jeziku, ali barem se glumci trude imati istočnoeuropski naglasak za razliku od engleskog. 

    Nije spektakularan ratni film kao npr. „Dirty Dozen“ ili „Where Eagles Dare“, no ima sve u čemu je „Valkyrie“  (kao poznatiji film o puno poznatijem pokušaju atentata) podbacio.

  • #2
    2 5

    postova:24
    prema @ 29.4.2018. 19:30

    radi se o pokušaju britanske masonerije da se ovim filmskim pamfletom opere i formalno opravda civilne žrtve (lidice) koje su potpuno nepotrebno pale zbog njihove privatne osvete hitleru. 

    ništa drugo. 

    zato je film tako i ispao jer im nije bilo u cilju prikazati temeljit prikaz situacije (jer bi se onda vidjela sva besmislenost atentata i bespotrebnost civilnih žrtava kao rezultat njemačke odmazde) nego se željela snimiti filmska ispričnica o tobožnjoj važnosti za njegovo počinjenje koja na kraju krajeva u filmu uopće nije niti dokazana niti opravdana.

    izgleda da nevine civilne žrtve koje su nepotrebno pale da bi britanska masonerija zadovoljila svoj ego nekome još uvijek nedaju mira, a savjest je gadna stvar jer te prati 24 sata na dan.

    žrtve su na kraju mogle biti i veće jer su hitlera njegovi savjetnici u zadnji čas uspjeli odgovoriti od nauma da se zbog haidricha strelja dodatnih 30.000 nevinih čehoslovaka jer je čehoslovačka tada bila važan industrijski faktor u snabdijevanju njemačkog ratnog stroja opremom i oružjem pa bi to znatno utjecalo na opskrbu i borbenu spremnost wermachta.

    filmski pamflet da se opere savjest zbog potpuno nepotrebnog atentata koji ništa nije promijenio osim što je mnoge nevine civile otjerao u smrt.

    da atentat nije izvršen ostalo bi sve isto kao i prije njega. izvršenje atentata je zavilo dio čehoslovaka u crno (lidice) što se da toga nije bilo, ne bi dogodilo. izvršen je pokolj, odmazda, a nije bilo potrebe da se isti provocira. a na mjesto haidricha došao je netko drugi tko je nastavio njegovu politiku. dakle jedno veliko ništa što se tiče promjene na bolje. a nevine češke žrtve tko šiša, nisu engleske...

  • #3
    6 3

    postova:507
    pandaboy @ 29.4.2018. 19:47

    Znam samo da nisam pisao o politici, već o mom dojmu filma jer je ovo filmski portal. 

    Ne kritiziraš film, nego ideju za koju misliš da stoji iza filma.

  • #4
    4 4

    postova:24
    prema @ 29.4.2018. 19:53

    Film je ideološki pamflet bez ikakve umjetničke vrijednosti jer to producentima nije ni bio cilj nego  manipulacija javnim mijenjem za zločin u Lidicama kojeg su inicirali potpuno nepotrebnim atentatom kako bi napakostili Hitleru. Sad se peru pod krinkom najveće floskule 20. st. - antifašizma.

  • #5
    5 4

    postova:507
    pandaboy @ 29.4.2018. 20:00

    Preporučujem ovaj forum, have fun!

  • #6
    4 5

    postova:24
    prema @ 29.4.2018. 20:01

    To je rigidni četnički forum gdje se istina najstrože kažnjava. Been there, done that.

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala