Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Iskupljenje u New Yorku

1
  • #1
    4 0

    postova:507
    pandaboy @ 27.4.2018. 22:12

    Trailer prikazuje film kao brutalan triler i daje dojam da je riječ o nasilnoj, osvetničkoj priči, iako je riječ o potpuno drugačijem filmu.

    Ono malo akcije što je u filmu (bez zamjerke na blagom spoileru, nije je puno više od onoga što je pokazano traileru), prikazano je kroz videonadzore, odraze u ogledalima, kadrovima gdje se brutalnost sakriva u slijepim kutevima. Korištenjem takvih neobičnih vizualnih tehnika, film se distancira od nasilja. Nije riječ o cenzuri nego fokusu koji leži u istraživanju unutarnjeg stanja glavnog lika i malo čemu drugome. 

    Film jasno pokazuje da se ne namjerava puno baviti prikazom ostvarivanja pravde nad pokvarenim i korumpiranim ljudima, osvetom, akcijom pa čak ni time da ispriča konkretnu priču. 

    Ovo je prije svega studija slomljenog čovjeka koji postepeno sve više gubi konce koji drže njegovu volju za životom. Samodestruktivno se upušta u plačenićke poslove spašavanja otetih maloljetnih djevojaka, bez straha hoće li mu sljedeći posao biti posljednji. Povremeni flashbackovi su dijelovi puzzle koji malo po malo otkrivaju sliku tragičnog odrastanja glavnog lika te prikazuju povezanost tih iskustava s njegovim PTSP-om ali i odabirom njegovih postupaka u životu i „poslu“. Te kratke flashback su mi se svidjele jer u njima nema puno ekspozicije i rastezanja. Više su poput kratkog bljeska koji pokazuje samo nužno, ne podcjenjuje gledatelje i daje im priliku da sami poslože sve dijelove slagalice.

    Osim što se film distancira od nasilja, udaljava se i od izazivanja emocija kod gledatelja a uz nagli nedorečeni završetak, može djelovati malo isprazno. Dojam ovog filma će ponajviše ovisi o interesu za pomalo apstraktan način proučavanja unutrašnjosti glavnog lika i koliku važnost gledatelju predstavljaju tehnička izvedba - kinematografija, naracija kroz malo dijaloga i sl.

    Po žanru, svrstao bih ga u nekakav arthouse triler. Nije čudan poput npr. prošlogodišnjeg „The Killing of a Sacred Deer“ no svrstao bih ga u takve neobične filmove. 

    Osobno, fan sam takvih i ovaj mi se prilično svidio ali za takve filmove je teško dati preporuku. Mogu samo naglasiti da je jedan od onih koje ne treba suditi po traileru jer ga reklamira kao drugačije iskustvo.

     
  • #2
    2 2

    postova:216
    bureq @ 28.7.2018. 1:45

    Za mene je ovaj film razocaranje jer sam zbog trailera ocekivao puno vise. pandaboy je izvrsno opisao film ali moglo se ovo bolje odraditi. Joaquin Phoenix je rasturio ovaj film, odlicno je odglumio!

  • #3
    1 0

    postova:1090
    yuma @ 2.2.2019. 0:45

    Panda, hvala ti ponovno. Pogledala sam ga večeras, u moru filmova odabrala sam ga radi tvog posta. Koji je, BTW, odličan. Ja nemam problema s njegovim art dijelom, ni dugim scenama, već s manjkavoscu priče ; kako ovog krimi dijela, tako i dramskog (fragmenti njegovog djetinjstva i rata nisu mi dovoljni). Moja mašta može sve kvalitetno nadoknaditi, ali uvijek ponavljam: onda mi ne treba film...  Nije film loš, al recimo da mi odlična Joaquinova gluma ipak nije bila dovoljna da ostanem bez daha... 

  • #4
    0 1

    postova:6
    anthrax @ 18.2.2022. 22:53
    Pojma vi nemate. Seljačine
1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala