Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Ubojstvo svetog jelena

1
  • #1
    2 0

    postova:507
    pandaboy @ 9.2.2018. 21:47

    Neobičan film uznemirujuće atmosfere izazvane neobjašnjivim događajima ali još više čudnim reakcijama likova na sve što se oko njih događa.

    Likovi se ponašaju praktički robotski, s minimalnim, površnim izražavanjem osjećaja.

    Izuzetak je lik Martina (B. Keoghan) koji pokazuje najviše emocija, no način na koji one izviru na površinu su zabrinjavajuće i prikazuju njegovu psihopatsku stranu. Keoghanova gluma tog lika mi je jedna od najdražih izvedbi protekle godine.

    Što se filma tiče, teško je pisati više o njemu bez spoilera, a još teže preporučiti ga. 

    Ono što mi je bilo zanimljivo je promatranje raspada automatiziranog obiteljskog sistema, njihovu tranziciju iz materijalistički uređenog života u nesavladivi kaos izazvan nečime (nad)prirodnim, što ni novac ne može spriječiti.

    Neobično ne znači i dobro, no kada film uspješno dočara napetu atmosferu ili potakne na razmišljanje barem može ponuditi nešto drugačije što ostaje dulje u pamćenju i predah od standardnih klišeja viđenih xyz puta.

    Iz tog razloga volim čudne filmove, poput onih Q. Dupiexa („Rubber“, „Wrong“...) pa i ovog redatelja, Y. Lanthimosa („Dogtooth“,nedavni “The Lobster“)...pa eto, neka to ujedno bude oslonac za procjenu je li ovo preporuka ili pak upozorenje.

  • #2
    1 0

    postova:1090
    yuma @ 4.11.2018. 9:25

    Panda, hvala na odličnom kratkom osvrtu! Ne vidim u tablici - koju ocjenu si dao?

    Moj osvrt je spoiler jer fakat drugačije ne može.  Ako se ima što spoilat. ..

    Slučajno sam naletjela na ovaj film i odlučila ga pogledati do kraja. Zašto sam to morala odlučiti?  Zato što radnja evidentno ne vodi nikuda. Ne znam otkuda bi krenula: robotiziran izgovor teksta svih aktera  (pa me čudi što je redatelj negdje izjavio da ne daje upute glumcima?!?-nema šanse da su svi odlučili katastrofalno glumiti!), bizarni dijalozi koji su bezveze i nasumično ubačeni i djeluju kao neki "kick" u inače monotonoj radnji, bespotrebna prekomjerna seksualizacija koja do kraja filma ne nalazi uporište ni u čemu, kao niti veza kćerke s Martinom, ručno zadovoljavanje obiteljskog prijatelja, konzilijarna analiza bizarnih medicinskih slučajeva, Martinova mama i njena uloga, bacanje oduzetog sina po hodniku a ovaj nit suze nit ičega,  scenarij je besmislen, nit je horor, ni drama, nije ni triler... ovo je kao neki low budget studentski eksperimentalni art film. 

    Možda je problem što ne poznajem grčku mitologiju, na kojoj se navodno bazira ova priča,  međutim, čitam po forumima da je redatelj bagatelizirao vrijednost tog mita. 

    Atmosfera je na mahove nalik onoj u ISIJAVANJU, međutim nema uporište ni u čemu jer nema priče. U bilo kojem trenutku se možeš uključiti i isključiti iz filma jer ništa važno nećeš propustiti,  nema početka ni kraja. 

    Glazba? U nekim scenama nameću nam se neki dramatični udarci u bubanj ili tipični horror samplovi a ja se smijem, na loš način,  uopće nisam uvučena u priču jer priče - nema.

    Klinac je jedini dobro odglumio jer njegovom psihopatskom liku odgovara takva ledena i bezosjecajna karakterizacija, ali svi ostali... jedino ako je redatelj htio sugerirati da su svi psihopati, što je debilno. 

    U ovom je uratku nevješto razbacano sve i svašta .

    Film me ipak zbog nečega zadržao ispred ekrana i usprkos svemu pišem o njemu i gledam kako da skratim a nisam napisala ni desetinu onoga što mi pada na pamet...

  • #3
    0 0

    postova:507
    pandaboy @ 4.11.2018. 20:07

    Hvala Yuma, što se tiče ocjene, nisam ju dao jer ne znam kako bih uopće ocijenio ovakve čudne filmove. Osim toga, nekako sam općenito prestao s ocjenama na forumu općenito jer su mi postale besmislene.

    Ocjena može značiti svakome nešto drugo, jer svako ima svoj sistem ocjenivanja i što bi po njemu/njoj bila odgovarajuća brojka, premda je to na kraju sve što jest, brojka kojoj svatko pripisuje što god želi.

    Radije napišem nešto o filmu koji nema komentar ili ako mislim da imam nešto drugačije za dodati što već netko od komentatora nije napomenuo. Jest da su zbog toga nekad komentari i podulji, no nitko nije prisiljen čitati ih, a ipak smatram korisnijim obrazložiti zbog čega mi se film svidio ili nije, kako sam ga doživio nego napisati da mi je "ubaci-pridjev-ovdje" i bubnuti mu npr. 6,3.

    Jedino što mi žao da nema neka opcija na mojtv-u gdje bi umjesto ocjenijvanja mogao samo naznačiti koji film sam gledao zadnje vrijeme.

    Što se ovog filma tiče, svidio mi se jer je "wtf čudan", ima napetu atmosferu i gluma klinca mi je bila fenomenalna, ali da bih rekao da je zbog toga dobar ili ga ikome preporučio, ne :P

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala