Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box
Počinje 24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014.
Animafest u cijeloj Hrvatskoj: programi festivala u 15 gradova i kina digitaliziranih HAVC-ovim projektom
29. svibnja 2014.

Počinje 24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014.

Daniel Šuljić , umjetnički ravnatelj Animafesta i Vjera Matković, producentica Festivala, otkrili su kako Animafest nije više ekskluzivno zagrebački događaj, već će se u ovogodišnjem izdanju proširiti cijelom Hrvatskom!

Ian Gouldstone: Guy 101 / Momak 101

"Tijekom čitavog trajanja Animafesta 2014. publika diljem Hrvatske može po prvi puta istodobno sa zagrebačkim izdanjem festivala uživati u umjetničkoj animaciji koju nema prilike vidjeti u redovnoj kinodistribuciji. 19 odabranih animiranih filmova prikazivat će se u čak 16 nezavisnih kina, u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici, Zaboku i Osijeku", izjavila je Matković.

Program Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!, nastao u suradnji Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra kao nastavak uspješnog projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, donosi izbor iz tri festivalska segmenta: Cartoon d'Or (6 kratkih filmova nominiranih za najvažniju europsku animacijsku nagradu), Program za djecu i mlade (7 kratkih filmova), Lutka-film (izbor 5 naslova iz središnjeg Animafestova tematskog programa) te pobjednika prošlogodišnjeg dugometražnog izdanja Usvajanje odobreno.

S liste od preko 150 uglednih svjetskih gostiju Animafesta 2014. može se izdvojiti Adam Wright, stručnjak za specijalne efekte koji je ostvario briljantnu karijeru u filmu i visokoj modi, a surađivao je s Timom Burtonom i Lady Gagom, kompanijama Disney, Warner Brothers i Jim Henson's Creature Shop te kreirao efekte filmova o Harryju Potteru i otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

Umjetnički ravnatelj festivala predstavio je i članove međunarodnih žirija Velikog natjecanja te Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova: Joan Ashworth iz Velike Britanije, Marie-Hélène Girod iz Francuske, Leija Leija, kineskog multimedijalnog umjetnika i autora ovogodišnje festivalske špice i plakata, Edu Lukmana, utemeljitelja Škole animiranog filma u Čakovcu i voditelja brojnih filmskih radionica u zemlji i svijetu, Belgijanku Emmu De Swaef, ko-autoricu filma Oh Willy..., dobitnika Animafestova Grand Prixa 2012., estonsku animatoricu Chintis Lundgren, kustosicu i organizatoricu festivala Wiktoriju Pelzer iz Austrije te Krešimira Zubčića , urednika Redakcije za animirani film HRT-a i emisije Animatik.

Za večernje opuštanje pobrinut će se tri koncerta: tradicionalni Animatori sviraju (četvrtak 5. lipnja u Caffe baru Melin) na kojem će se Lei Lei prihvatiti VJ pulta, otvaranje festivala također će biti okrunjeno koncertom dok će goste i publiku nakon zatvaranja u subotu 7. lipnja u Vip klubu zabavljati riječki rokeri My Buddy Moose.

Tu je i glazbeni program videospotova Kino za uši, dok će oni koji se odluče za šetnju Novim Zagrebom vidjeti 16 site-specific animiranih radova izloženih na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti. Zaljubljenici u proširenu animaciju neće propustiti niti prezentaciju Ars Electronice - vodećeg svjetskog festivala medijskih umjetnosti koji će kroz 10 radova prikazati kako se video-mapiranjem kreira proširena stvarnost ili stvaraju spektakularne cyber instalacije i projekcije na zgradama u Seulu i Weimaru.

Dong-in Lim, Seol-lim Seo: Love Affair With Sun / Ljubavna avantura sa suncem

Publici se nude i predstavljanja triju knjiga - o vizualnoj glazbi (uz prateći filmski program), Dušanu Vukotiću i Nedeljku Dragiću te razgovori s autorima u Medijateci Francuskog instituta.

Hrvatski animirani film na Animafestu 2014. također zauzima istaknuto mjesto - 46 domaćih djela čini više od deset posto ukupnog programa, što je na festivalu koji je "svjetsko prvenstvo animacije" fantastično postignuće.

Matúš Vizár: Pandy / Pande

Nakon McLarena, Norštejna, najboljih lutka-filmova u povijesti i majstora Zagrebačke škole gledateljima slijedi centralno Veliko natjecanje koje donosi filmove aktualne globalne produkcije u konkurenciji za festivalski Grand Prix i izravnu kvalifikaciju za Oscara, po čemu je Animafest jedinstven u regiji.

Više od 80% filmova domaća publika može vidjeti samo na Animafestu , a među njima se krije i nekoliko svjetskih premijera. S filmovima raspoređenima u kompaktne projekcije od sat vremenagledatelji za cijenu jedne ulaznice mogu vidjeti od 6 do čak 14 vrlo različitih djela, a ako se odluče za festivalsku iskaznicu ANIMATE omogućen im je ulaz na sve projekcije, s popustom za umirovljenike, studente i osobe s invaliditetom. Tu su i Obiteljske iskaznice za sve projekcije primjerene djeci i klince u pratnji roditelja. Sve ulaznice ove su godine po prvi puta dostupne i u online prodaji putem sustava Entrio.

Svečano otvaranje Animafesta 2014. je u utorak 3. lipnja u 19:30 sati u kinu Europa.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala