Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Univerzum uma
Fascinantni serijal dr. sc. Zdravka Radmana o složenosti ljudskog uma
  • Naša ocjena7/10
  • Vaša ocjena6/10

Univerzum uma

Univerzum uma

(originalni naziv), 2007., Hrvatska
5.9
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocjenu
Serijal "Univerzum uma" Znanstveno-obrazovnog programa HTV-a ima četiri epizode i orijentiran je na teorije, primjere i ilustracije iz područja biologije, neuroznanosti, istraživanja mozga, psihologije, filozofije i dr...

Suvremeni znanstveni prodor u strukturu i funkcioniranje mozga, najsloženije poznate materijalne tvorevine, donosi fascinantne rezultate, no mnogi od njih više ukazuju na nove zagonetke i paradokse nego što nude definitivne odgovore. Puno je još nepoznanica u odnosu na razumijevanje mentalnih fenomena, tako da se pojam "misterij uma" udomaćio kao sintagma u područjima koja se bave svijetom mentalnog.

"Misterij uma" jedna je od poslijednjih velikih tajni života koja je ujedno i istinski izazov za brojne znanstvene discipline. Složenom fenomenu mentalnog moguće je adekvatno prići samo na multidisciplinaran, odnosno, interdisciplinaran način. Tek ako kompleksnost mozga/uma raslojimo na različite aspekte i ako ovom fenomenu priđemo iz različitih perspektiva, moguće je dobiti cjelovitiji uvid u mentalni svijet koji nam je toliko blizak, a za refleksiju i znanstvenu analizu tako teško dostupan i problematičan.

Serijal  je sastavljen od četiri zasebne polusatne emisije:

1. Misterij uma: Problemi i perspektive u razumijevanju samih sebe
U prvom, uvodnom, dijelu daje se globalna slika problematike i iznose osnovna pitanja vezana za prirodu mentalnog (a pod tim podrazumijevamo osjetilnost, percepciju, mišljenje, emocije, snove, želje, htijenja i sl.). U stanovitoj "arheologiji uma" govori se o nastanku života na Zemlji i o tome kako su prvi živi (i 'misleći') organizmi nastali. Što nas to razlikuje od nama najbližih životinjskih srodnika? Po kojim načelima je začet život ('slučajnost' ili 'nužnost')? Kako funkcioniraju naša osjetila? - To su samo neka od pitanja koja će biti tematizirana u ovom dijelu.

2. Tajne mozga - misteriji uma
Iako već duže znamo da je mozak organ koji je odgovoran za sve naše mentalne funkcije ranije se vjerovalo kako je zapravo srce "sjedište duše". Danas tako znamo da je mozak, kojega čini ogroman broj neurona i sinapsi, najsloženija prirodna tvorba te da je srce tek jednostavna mehanička pumpa u usporedbi s njim. No pitanje se postavlja: možemo li uvidom u živčane procese u mozgu doći do cjelovitog odgovora o prirodi uma? To je osnovna dilema koja se provlači kroz drugi dio serijala. Pritom se sugerira zaključak kako mozak nije samo biološki organ već da je prvenstveno kulturno uvjetovan. (Genetska struktura čovjeka podudara se u 98% s onom naših najbližih srodnika; razlika očito nije u naslijeđenom nego u jeziku i svemu onome što općenito zovemo kulturom).       

3. Zagonetke zamjedbe
Percepcija (zamjedba) je naš osnovni način spoznaje svijeta koji nas okružuje, ali taj naizgled jednostavan proces pretpostavlja složeni mehanizam obrade velikog broja podataka. Najbolje je istražena vizualna percepcija pa je njoj u emisiji posvećeno najviše pažnje. Koliki je značaj vida za čovjeka vidimo u brojnim metaforičkim primjerima u kojima izrazi koji se odnose na percepciju simboliziraju misaonost pa i umnost.
Osnovna je poruka: vidjeti ne znači tek otvoriti oči, jer vidimo prije ono što znamo nego ono što se optički utiskuje u osjetilo vida. Zato "znalačko oko" vidi više od onog needuciranog. Primjeri za to su opažanje u znanosti i estetska percepcija.     

4. "Drugi mozak": "Osjećam dakle jesam"
Trijumf čovjeka kao "racionalne životinje" razvio se na štetu cjelovite predodžbe o čovjeku tj. zanemarivanjem činjenice da smo tjelesna, odnosno osjećajna, bića koliko i misaona. Najnovija otkrića o postojanju živčanih stanica u organima trbušne šupljine prilika su za stanovitu reviziju takve podvojenosti. Trbuh je tako prozvan "drugim mozgom", a Descartesova maksima "mislim dakle jesam" modificirana je u "osjećam dakle jesam". Naš "trbušni znalac" odreagira intuitivno i prije nego što to svjesno želimo, a često i suprotno našoj volji. O ulozi i važnosti tjelesnog bit će govora u zadnjoj emisiji serijala, a poslužit će kao stanovita kritika sveprisutnoj tendenciji svođenja ljudskog uma isključivo na biološku podlogu, ili samo jedan organ pa makar to bio i mozak.


Korisnicima koji su pozitivno ocijenili ovu seriju sviđaju se i ove serije
 
VelemajstorVelemajstor
drama kriminalistički dokumentarni
Priča o poslovnom i privatnom životu karizmatična branitelja koji postaje bezobzirnim tužiteljem
  • SHARK
  • Ocjena: 2.5/3
  • 60min, SAD 2006
  • James Woods, Danielle Panabaker, ...
  • Režija:
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala