Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Otvoren 5. ETNOFILm festival u Rovinju
Sinoćnjim prikazivanjem dokumenatarca "Drug Ferlin" otvoren je 5. ETNOFilm Festival u Rovinju koji traje do 27. travnja

Otvoren 5. ETNOFILm festival u Rovinju

Foto: ETNOFilm festival

Projekcijom filma „Drug Ferlin“ autora Elvisa Lenića otvoren je 5. ETNOFILm festival u rovinjskom Multimedijalnom centru. Puna dvorana MMC-a pokazala je veliko zanimanje za film koji govori o životu te radu i djelu istaknutog vodnjanskog antifašista Antona Ferlina. Otvorenju je prisustvovo i sam autor filma “Drug Ferlin” Elvis Lenić koji je inače posvećen snimanju istarskih običaja, a prvi put se posvetio snimanju jednog lika, preko kojeg je želio ispričati toplu ljudsku priču.

Uslijedio je portugalski film „Vrhovi Minha“ koji prikazuje gorske krajobraze i „Krasotica večeri“, film koji opisuje pokladne običaje u srcu Slavonije.

Ranije je otvorena i izložba „Fotografija između etnografije i egzotizacije“ koja će se moći pogledati u Centru za vizualne umjetnosti „Batana“ do 5. svibnja. Predstavlja se izbor fotografija iz fundusa Etnografskog muzeja Istre koje datiraju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća, a moguće je da su nastale za vrijeme talijanske okupacije Etiopije. Izložba otvara pitanja erotizacije ženskog tijela nekada i danas, ali i egzotizacije „drugih“.

Današnji službeni početak drugog dana festivala je projekcijom filma „Apash – Autsajderi“ redateljice Core Peña Hernández od 12 sati. Trebao bi to biti film o umirovljenom španjolskom poslovnom čovjeku koji putuje u peruansku Amazonu u potrazi za starim obiteljskim vezama, ali čuvari prašume imaju bolje priče. Oni su zarobljeni pohlepom zapadne eksploatacijske industrije.

„Zajednice koje nestaju“ je film autorice Monike Sorensen iz Ujedinjenog Kraljevstva, a na rasporedu je od 16 sati. Priča se razvija oko šest razgovora sa stanovnicima naselja Honor Oak Estate. Razgovori nisu unaprijed određeni, već su to više ili manje slučajni susreti između autorice filma i stanovnika. Autorica će sudjelovati na projekciji.

Od 16.40 sati počinje film Tatjane Kanceljak „Novozelandske priče“ u kojem pratimo povijest Hrvata koji su prije više od stoljeća i pol došli na Novi Zeland kopati kauri gumu, fosiliziranu smolu novozelandske smreke. Autorica će sudjelovati na projekciji.

U filmu „Ljudski toranj“ autor Ram Devineni predstavlja priču o 300 tijela koja se uzdižu u nebesa pokušavajući izgraditi ljudski toranj – sve za trenutak slave. Globalna je to priča o neustrašivim vještinama i zastrašujućoj neizvjesnosti neizmjernih ljudskih tornjeva. Film je na rasporedu od 19.30 sati.

“Osamljeni Samaritanac” dirljiva je priča o putovanju kćeri i oca koja nadilazi sva vjerovanja, a možete ju pogledati u 21 sat. Samaritanci, sićušna vjerska sekta, je u izumiranju, ali još uvijek održavaju stroga pravila protiv asimilacije. Izraelska glumica Sophie Tzedaka i njezine tri sestre postale su “Židovke” pa ih je njihova zajednica, koja broji oko 700 osoba, ekskomunicirala, kao i njihovog oca.

Večer završava glazbom i sastavom Cool Baboo & Dr. Folk koji izvode blues glazbu varirajući je i u rock, funk i soul maniri, te sviraju vlastite skladbe, kao i obrade klasika. Početak je od 21.30 sati u Art Public Baru.

Sve projekcije se održavaju u rovinjskom Multimedijalnom centru, a ulaz je slobodan.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala