Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


5 dana do nove sezone F1
Od 15.3. do 24.11. čeka nas 19 utrka i 11 momčadi, a prva utrka slovi kao najvažnija jer bi njen pobjednik mogao postati svjetski prvak

5 dana do nove sezone F1

Nakon predstavljanja bolida krajem siječnja i početkom veljače te testiranja u Jerezu i Barceloni došlo je vrijeme za početak sezone. 

Ove godine natječe se 11 momčadi jer momčad HRT-a (Hispania Racing Team) nije mogla naći kupca.
 
 
Ferrari u novu sezonu ulazi s visokim očekivanjima i obećava pobjedničku sezonu. Fernando Alonso sigurno je i više nego motiviran za novi naslov svjetskog prvaka jer je prošlo više od 6 godina kada je osvojio posljednji. Uz njega i dalje gledamo Felipea Massu koji je u močadi ostao zbog svoje dobre vožnje u posljednjim utrkama.
 
 
Sve su oči uprte u Mercedes i to najviše zbog Lewisa Hamiltona pred kojim je teška sezona s puno dokazivanja. Njegov kolega je stari Nico Rosberg koji je svjestan potencijala ove momčadi. 
 
McLaren je nakon 6 godina ostao bez svog štićenika Lewisa Hamiltona. Iako su tehnički najjači na gridu, vidjet ćemo kakve će rezultate postići Jenson Button i njihov novi vozač Sergio Perez.
 
Sauber u ovoj sezoni predvodi Nico Hulkenberg koji je prošle godine u bolidu Force Indijepotvrdio ogromni potencijal za budućnost. Drugo mjesto je pripalo debitantu Estebanu Gutierrezu, novom štićeniku Telmexa.
 
Williams je i ove sezone za prvog vozača izabrao Pastora Maldonada koji je za njih ostvario prvu pobjedu u posljednjih osam godina u Španjolskoj prošle godine. Fincu Valtteriju Bottasu, dosadašnjem testnom vozaču, pripalo je mjesto Brune Senne.
 
Force India posljednja je okupila vozače za ovu sezonu. Paulu di Resti društvo će praviti Adrian Sutil kojemu je ovo drugi pokušaj u F1 nakon što je 2011. u noćnom klubu u Šangaju slomljenom časom ozlijedio predsjednika Genii Capitala Erica Luxa (kažnjen je s uvjetnom kaznom zatvora i 200 000 eura).
 
U momčadi Toro Rosso su još jednom dobili priliku Australac Daniel Ricciardo i Francuz Jean-Eric Vergne koji će dati sve od sebe ne bi li možda jedan od njih zamijenio Webbera sljedeće sezone.
 
Caterham u ovu sezonu kreće s novom vozačkom postavom. Proračun su pokrpali donacijama privatnih sponzora vozača Charlesa Pica uz kojeg ćemo gledati nizozemskog debitanta Gieda van der Gardea.
 
Marussia je otpustila Timu Glocka prije početka predsezonskih testiranja jer nisu mogli ispuniti ugovorena potraživanja. Potom se okrenula vozačima koji su platili svoje mjesto na gridu tako da će za ovu momčad voziti dva debitanta. Nakon što je godinu dana bio rezervni vozač, Max Chilton dobio je priliku da dokaže svoje sposobnosti u ovoj sezoni. Za Julesa Bianchija se mislilo kako će voziti za Force Indiju, a neko vrijeme čak i za Ferrari umjesto Felipea Masse, no morat će se zadovoljiti ovom ekipom.
 
 
Jedna od zanimljivosti su gume koje je Pirelli za ovu sezonu poboljšao (i za suho i za kišno vrijeme) kako bi smanjio ulaske u boks. Gume su postale mekše tako da su ovogodišnje tvrde jednake prošlogodišnjim srednjim. Pravila oko raspoloživih setova guma ostaju nepromijenjena: svaki bolid će raspolagati s 11 setova guma, od čega se pet odnosi na mekšu komponentu te šest na tvrđu.
 
Prva utrka sezone Formule 1 slovi kao najzanimljiva i najiščekivanija, ne samo zato što je dugo nismo gledali, već i zbog vjerojatnosti da njen pobjednik postane i svjetski prvak. Pogledajmo činjenice: u posljednjih deset sezona pobjednik prve utrke šest puta je osvajao naslov svjetskog prvaka (Michael Schumacher, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton i Sebastian Vettel) što samo potvrđuje da se u sezoni s 18 ili više utrka puno toga može dogoditi.
 
 
Kreator grupa, vlasnik prava prijenosa Formule 1, predstavila je novog partnera Sportsku televiziju. Ove godine ćemo prijenos kvalifikacija i utrka moći pratiti na toj nacionalnoj televiziji te putem IPTV kanala Kreator TV.
 
15. ožujka počinju prvi treninzi, 16. su prve kvalifikacije, a u nedjelju 17. ožujka u 7 ujutro gledat ćemo prvu utrku sezone 2013., VN Australije.
 
D.L.
 
KALENDAR UTRKA
  1. VN Australije (Melbourne) 15. – 17. ožujka
  2. VN Malezije (Kuala Lumpur) 22. – 24. ožujka
  3. VN Kine (Shanghai) 12. – 14. travnja
  4. VN Bahreina (Sakhir) 19. – 21. travnja
  5. VN Španjolske (Catalunya) 10. – 12. svibanj
  6. VN Monaka (Monte Carlo) 23. – 26. svibanj
  7. VN Kanade (Montréal) 07. – 09. lipanj
  8. VN Velike Britanije (Silverstone) 28. – 30. lipanj
  9. VN Njemačke 2013 (Nürburgring) 05. – 07. srpanj
  10. VN Mađarske (Budapest) 26. – 28. srpanj
  11. VN Belgije (Spa-Francorchamps) 23. – 25. kolovoz
  12. VN Italije (Monza) 06. – 08. rujan
  13. VN Singapura (Singapore) 20. – 22. rujan
  14. VN Koreje (Yeongam) 04. – 06. listopad
  15. VN Japana (Suzuka) 11. – 13. listopad
  16. VN Indije (New Delhi) 25. – 27. listopad
  17. VN Abu Dhabija (Yas Marina) 01. – 03. studeni
  18. VN SAD-a (Austin) 15. – 17. studeni
  19. VN Brazila (São Paulo) 22. – 24. studeni
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala