Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Euro 2012, četvrtfinale: Italija - Engleska
Englezi se vesele Talijanima, ali samo zato što su alternativa bili Španjolci

Euro 2012, četvrtfinale: Italija - Engleska

Englezi se vesele što su za protivnike dobili Talijane, ali daleko je to od oduševljenja. Ustvari jedini razlog veselju je što su alternativa bili Španjolci, a s obzirom na 6 poraza i samo jednu pobjedu u zadnjih 9 susreta protiv Talijana, previše razloga za sreću Engleza i nema.

Ni u njihovim predstavama na ovom prvenstvu ne vidimo previše razloga za samouvjerenost. Niti u jednoj utakmici nisu bili osobito dobri, svaku utakmicu plesali su na rubu ali na kraju su se i provlačili, upisali su dvije pobjede i poraz i završili u četvrtfinalu. Englezi nemaju problema sa sastavom, barem ne velikih, Rooney se vratio nakon suspenzije pa iako ne igra impresivno nesumnjivo će njegova igra biti sve bolja. Ashley Young imao je manju ozljedu, Glen Johnson upalu, no Roy Hodgson ih je najavio u startnih 11.

Znate li što je catennacio? Talijane uistinu ne treba posebno predstavljati na niti jednom području, oni su velika nacija, osvajali su i pokoravali svijet i mačem i perom, modom i ljepotom. Dali su naučnike, umjetnike, sportaše i muzikaše. Catennacio je njihov destruktivni doprinos nogometnoj igri koji ju je poružnio, učinio na trenutke negledljivom, ubio ljepotu i ostavio samo svrhu. Catennacio je ustvari žena bez šminke, kuća bez fasade, policajac bez brkova, mesar bez trbuha.

Zanimljivo je kako je catennacio ustvari izmislio i prvi počeo primjenjivati Argentinac Helenio Herrera, kao da je Bog htio tako raspodijeliti odgovornost i amnestirati Talijane od najružnijeg stila nogometanja. Točnije, najružnijeg sve do Europskog prvenstva u Portugalu kad su Grci, predvođeni njemačkim selektorom Ottom Rehhagelom, odigrali majku svih catennacia i postali prvaci Europe.  Catennacio je odavno prešao i granice nogometa, mi Hrvati smo ga fenomenalno odigrali u Domovinskom ratu, junferice su me dovodile do očaja igrajući ga na zadnjem sjedištu moga auta, vlada ga svaki dan igra sa bedacima koji su je izabrali. Zašto sam se ja uopće raspisao o catennaciu?

Zato što, otkad je na kormilu Talijana Cesare Prandelli, catennacio više nije opcija. Bilo da igra napadačku, agresivnu 4-3-1-2 formaciju ili oprezniju  3-5-2, Prandelli ima igrače čiji nogomet uopće ne sliči na one stare Talijane koji dođu na turnir, nekako završe u finalu i pobjede. Ustvari, Englezi su ti koji su na tom području veći Talijani od Talijana. Tko zna, možda je to ostavština dugogodišnjeg selektora Gordog Albiona Talijana Capella.
Prandelli je ostao bez svog stopera Chiellinija koji se ozlijedio protiv Iraca, a lagano visi i Thiago Motta. No on je samo jako umoran i vjerojatno će pronaći snage, ovo su utakmice koje se igraju i bez pola noge. Napadačke opcije talijanskog selektora su ono što ushićuje sve talijanske navijače; Balotelli, Di Natale, i novo-staro otkriće Cassano, tko to ne bi želio imati u špici?

Da me netko pita savjet na što bi se bilo dobro kladiti u ovom susretu, pitijski bih mu  rekao kako više vjerujem da bi to mogli Talijani dobiti, no ne bi me čudilo ni da prođu dalje Englezi, kao i da bi ovdje moglo biti dosta golova, osim ako ih ne bude malo. Shvatili ste poantu, ako Talijani budu konkretniji nego što su bili protiv nas kad su promašili previše toga, oni će u polufinale. Ako se Englezi opet iskrumpiraju i prođu dalje lošom igrom, onda je valjda i Bog uplatio na to da osvajaju Prvenstvo.

Z.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala