Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Sigurna kuća
Za sve ljubitelje akcijskih filmova od 8 do 88 - film prepun žestoke akcije, pucnjave, jurnjave i neočekivanih obrata

Gledali smo: Sigurna kuća

Safe House

SAD, 2012., 115 min.
Režija:
Daniel Espinosa
Uloge: Denzel Washington, Ryan Reynolds, Vera Farmiga

U kinima: 9.2.2012.

ocjena 4 / 5

Iz Hollywoodske radionice i ove zime je stigla redovita injekcija akcijskih filmova za subotu navečer, među njima i bez velikih najava, "Sigurna kuća". "Film koji sam pogledao već 50 puta" je unatoč svojoj žanrovskoj i automatiziranoj prirodi ostavio vrlo dobar dojam ... 

 ... od briljantnog Denzela kojeg je uistinu rijetkost vidjeti u lošem izdanju, preko sjajnog Espinose koji se, izgleda, na sličan način poput Michael Baya profilira kao perspektivan flick redatelj, do iznenađenja zvanog Ryan Reynolds koji je iz nekog razloga napokon počeo glumiti (možda je nakon katastrofalnog "Buried" iz 2010. pomislio "Ako ne počnem bolje glumiti raditi ću ovakva sranja cijeli život."). Pod subjektivni dojam se beskompromisno provukla i Vera Farmiga koja odiše nekom toliko intenzivnom, pomalo nastranom seksualnošću da uspijeva svaku scenu pretvoriti u "svoju".

Miša i mačke

Nakon desetljeća i desetljeća kloniranja špijunsko akcijskih filmića, i nakon što je i Ridley Scott pokleknuo pred takvim trendom, jeftinim rješenjima se žanr i dalje prodaje. Najčešće "kreativnost" ne odlazi dalje od "miša i mačke", no katkad dobra kombinacija zabave i produkcijskih odluka uspije izvući stvar na zelenu granu. U slučaju Sigurne kuće, tajni sastojak sigurno ne bi bila priča:

Mladi špijun (Reynolds) u potjeri za karijerom odrađuje svoj dio za domovinu na usamljenoj poziciji čuvanja CIA-inih prostorija (sigurna kuća) u Cape Town-u, Južna Afrika. Već cijelo desetljeće odmetnuti špijun, Washington, koji trguje informacijama koje je prikupio u aktivnoj službi (u kojoj se, dakako, pokazao kao najbolji špijun kojeg je Agencija upoznala) se iznenadno predaje lokalnoj američkoj ambasadi. Vrlo brzo započinje urnebesna potjera za glavom odmetnutog špijuna kojeg više gleda kao oca a ne privedenog zločinca mladi Reynolds.

Dakle, unatoč razočaravajućem sinopsisu, uzbuđenje koje donosi najava filma je istinito i na filmu. Washington i Reynolds su pronašli dosta dobru zajedničku spiku. Kao i njegov lik u filmu, Reynolds iz scene u scenu uči od svog starijeg kolege, pa je jako ugodno gledati jednu takvu rijetko viđenu hetero simbiozu na ekranu. Jedinstvene panorame Južne Afrike redatelj i direktor fotografije bilježe na nevjerojatno sirov način tako da je svaki kadar užitak, ne naročito iz umjetničke, već više iz sfere malog užitka, poput onog koji volimo kad namirišemo prve znakove ljeta ili kad pojedemo samo jednu kockicu čokolade.

"Sigurna kuća" je za većinu publike, 8 do 88, baš kako se i zove - sigurna. Film dozira sve elemente i iako ih provlači kroz izlizani prokušani koncept, ovaj holivudski ispljuvak ne stvara žaljenje za izgubljenim vremenom u kino dvorani već uzbudljivi osjećaj u trbuhu nakon kojeg si dovoljno nabrijan za sve preostale dnevne izazove.

Janko Matić

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #1
    1 3
    bbcdpg bbcdpg @ 25.5.2012. 17:46

    Misao: "Čovjek živi kao kriminalac u vječnoj je dilemi, što je kriminalac nasuprot vladara? što je vladar nasuprot boga? što je bog nasuprot nevjernika? koji ne vjeruje u ništa"

Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala