Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Hrvatska manjinska koprodukcija Parada uvrštena u program Panorama 62. Berlinalea
Direktor programa Panorama kazao je kako je "Parada" hrabar i važan film

Hrvatska manjinska koprodukcija "Parada" uvrštena u program Panorama 62. Berlinalea

Foto: Havc


Jedan od najvećih svjetskih i europskih filmskih festivala, 62. međunarodni filmski festival u Berlinu održavat će se od 9. do 19. veljače 2012. godine. Hrvatska manjinska koprodukcija "Parada" tako je uvrštena kao jedan od prvih 20 naslova u tom programu.

- Parada je hrabar i važan film - izjavio je direktor programa Panorama, Wieland Speck.

Iz nekoliko tisuća prijavljenih filmova zasad je u Panoramu uvršteno njih dvadeset, a predviđa se da će u tri programske sekcije Panorame – Glavnoj sekciji, Panorama Dokumente i Panorama Special biti ukupno pedeset naslova. "Parada" se tako našla u društvu novih dugometražnih filmova poznatih svjetskih redatelja kao što su Hou Hsiao-Hsien, Volker Schlöndorff, Cao Hamburger, Pen-ek Ratanaruang i Teona Strugar Mitevska.

Film je nastao u koprodukciji četiriju zemalja – Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, tijekom studenog i prosinca u Srbiji je pogledalo čak 300 000 gledatelja u šest tjedana kinodistribucije, dok ga je u Hrvatskoj u samo dva tjedna prikazivanja vidjelo 28 000 gledatelja. Uslijedila su otvaranja u kinima Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore nakon kojih "Parada" postaje regionalni hit.


Režiju i scenarij priče o srpskom mačo muškarcu i ratnom veteranu Limunu (Nikola Kojo) koji, da bi se udvorio zaručnici Biserki ( Hristina Popović), pristaje osiguravati gay pride, potpisuje Srđan Dragojević, redatelj nekih od najgledanijih filmova na ovim prostorima u posljednjih dvadeset godina ("Mi nismo anđeli", "Lepa sela lepo gore", "Rane").

- Velika popularnost kod publike i istovremeno uvrštenje u program Berlinalea pokazuje da i autorski film danas može jako dobro komunicirati - izjavio je Srđan Dragojević povodom uvrštenja Parade u program Panorama.

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima. Srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama, a ciljana publika su mu prodajni agenti i potencijalni kupci. Tako Panorama na jedinstven način ujedinjuje komercijalne interese i autorski film.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala