Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Italija oplakuje smrt Zagorovog oca, Sergia Bonellija
U 79. godini umro je autor i izdavač kultnih stripova Zagor, Nathan Never, Dylan Dog, Martin Misterija...

Italija oplakuje smrt Zagorovog oca, Sergia Bonellija

"Darkwoodskih mi bubnjeva!" sigurno su uzviknuli svi obožavatelji Zagora kada je u ponedjeljak objavljena vijest da je, u 79. godini života, nakon kratke bolesti, umro Sergio Bonelli, autor kultnog stripa i jedan od najvažnijih talijanskih strip izdavača ikada.

Generacije djece i onih nešto starijih gubili su oči uz avanture Duha sa sjekirom i njegovog vjernog pomagača Chica, koji su na našim prostorima izlazili od 1968, pa sve do danas, uz manju pauzu u razdoblju raspada bivše države.

No, nije Zagor jedini kultni lik koji je izašao iz slavne izdavačke kuće Bonelli, koja je proslavila talijanski strip diljem svijeta. Mister No, Martin Misterija, Nathan Never, Dylan Dog svim stripoljupcima dobro su poznati, a sve je započelo davne 1948. kada je Gian Luigi Bonelli, Sergiov otac, izdao strip Tex Willer, o kauboju koji se borio za obespravljene bez obzira na njihovu boju kože, i time stvorio jednog od ključnih junaka talijanske strip literature.

Sergio kreće očevim stopama, a 1961. izdaje prvi broj Zagora pod pseudonimom Guido Nolitta, kako bi se distancirao od slavnog oca. 1975. stvorio je i lik Mistera Noa, što je bio prvi crtić izdavačke kuće Bonelli koji nije bio s Divljeg zapada. Bonelli je tijekom godina donio nekoliko sjajnih oduka, otvorivši vrata likovima suvremene fantastike - Martin Misterija, detektiv nemogućeg, stvoren je 1982., zatim na svijet dolazi Dylan Dog, zgodni i izmučeni istražitelj noćnih mora, koji je nacrtan prema engleskom glumcu Rupertu Everettu, a od 1991. Nathan Never kreće se kroz budućnost poput Blade Runnera.


Čak je i talijanski predsjednik Senata Vannino Chiti na svom Facebook izrazio duboko žaljenje zbog smrti velikog strip autora i izdavača - Odmalena obožavam Texa, kao i mnogi ljudi moje generacije koji nisu imali toliko mogućnosti zabave kao što danas postoji. Bonelli je napisao povijest talijanskog stripa - piše Chiti.

J.K.
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala