Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Brdo filmova i prva otvorena 3D projekcija na Motovunu 2011!
14. Motovunski filmski festival započinje ovog ponedjeljka, na dobro poznatom mjestu, u središtu Istre

Brdo filmova i prva otvorena 3D projekcija na Motovunu 2011!

Foto: motovunfilmfestival.com

Ovogodišnje, četrnaesto izdanje Motovun Film Festivala započinje danas, 25. srpnja sve do 29., na dobro poznatoj lokaciji, u srcu Istre, gradiću Motovunu, 277 metara iznad mora.

Glavni program donosi čak 28 filmova, u izboru Jurice Pavičića, a festival će započeti svečanom projekcijom filma Blue Valentine Dereka Cianfrancea.


Filmski program Motovuna i ove godine je raznolik, pa će se tu naći od plesnih dokumentaraca do dokumentaraca o tučnjavi, od akcijske A produkcije poput Balada triste do mikrobudžetskih filmova poput Žetve i Oča.

- Tu su svi kontinenti osim Afrike, tu su Kanađani, Australci, Meksikanci, po prvi put tu je Ukrajina, a tu je naravno i ono što je stalno zaštitni znak MFF: dakle, jaka reprezentacija europskog filma, ali i canneski laureat Dječak s biciklom, ekranizacije literarnih uspješnica poput Norveška šume i Misije London, te tri domaća filma – Fleke, Koko i duhovi i Mrak - nabrojio je ukratko program Jurica Pavičić.

Zemlja partner Irska

U programu zemlje partnera, Made in Ireland festival predstavlja 16 ponajboljih irskih filmskih ostvarenja u posljednjih deset godina, a u izboru dugogodišnjeg ravnatelja Irish Film Boarda – Simona Perrya.

Na programu ovogodišnjeg festivala osam je programskih cjelina:
- glavni program s 28 filmova,
- tri finalista Nagrade Bauer,
- mini-retrospektiva dobitnika nagrade Maverick – Ulricha Seidla,
- Made in Ireland program ponajboljih novih irskih filmova,
- natjecateljski program Motovunski kratki,
- glazbeni dokumentarci u izboru Juliena Templa,
- posebne projekcije, među kojima i prva regionalna open-air 3D projekcija
- te Kino Remetinec izbor filmova na zatvorske teme.

Prvi europski 3D film

Motovunski je festival svojevremeno započeo nijemim Juha Akija Kaurismäkija, a u svom će  14. festivalskom izdanju, prikazati jubilarni, tisućiti film. Slavljenička projekcija bit će ujedno i prva 3D projekcija na otvorenom u ovom dijelu Europe, i to prvog europskog 3D i art-filma uopće snimljen tom tehnikom – Pina Wima Wendersa.


Nagrada 50 godina, koja se svake godine dodjeljuje velikanima koji su više od pola stoljeća posvetili rada na filmu, ove godine ide u ruke legendi hrvatske glazbe, maestru Miljenku Prohaski. Ravnao je orkestrima od Zagreba do Montreuxa, a njegove su skladbe s jednakim uspjehom bile popularni hitovi i repertoar Carnegie Halla, te uz sve to potpisao i glazbu za 15 filmova i dvije TV-serije.

Iako festival započinje 25. srpnja, Motovunom već danima "vladaju" filmski profesionalci jer se od 21. srpnja u organizaciji Motovun Film Festivala i britanskog Independent Cinema Officea tamo odvija Radionica produkcije filmskih festivala.
 

J.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala