Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Žbanić traži izbacivanje Kusturice sa Cannesa zbog fašizma
BIH redatelji Jasmila Žbanić i Haris Pašović traže da festival primjeni iste standarde kao na Von Trieru

Žbanić traži izbacivanje Kusturice sa Cannesa zbog fašizma

Foto: PRphotos

Nakon što se redatelj Emir Kusturica ove godine u Cannesu za vrijeme službenog otvaranja prošetao crvenim tepihom, pozdravivši publiku i novinare s podizanjem tri prsta, BIH filmska redateljica Jasmila Žbanić i kazališni redatelj Haris Pašović su odlučili reagirati s otvorenim pismom upućenom direktoru Canneskog festivala, u kojem traže da se i njega, kao redatelja Larsa Von Triera, trebalo izbaciti s festivala zbog simpatiziranja fašizma, prenosi dnevnik.hr.

U pismu dobitnica Zlatnog medvjeda i njen kolega pišu:

"Za g. Thierry Fremonta i g. Gilles Jacoba

Pozdravljamo odluku da se festival distancira od primjedbi danskog filmskog redatelja Larsa Von Triera, čovjeka koji je otvoreni simpatizer fašizma i sebe zove nacistom. U isto vrijeme, zbunjeni smo dvostrukim standardima festivala u vezi sa srpskim redateljem Emirom Kusturicom, dugogodišnjim pristašom ratnih zločinaca iz balkanskih ratova devedesetih godina.

Tokom opsade Sarajeva 1992-95. mnogi europski intelektualci podigli su glas protiv njegovog uništenja, dok je Emir Kusturica koji je rođen u Sarajevu snimao filmove koje je sponzorirao tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, organizator balkanskih zločina.

Čak i danas Emir Kusturica podržava Radovana Karadžića, naziva ga 'herojem' i izvodi pjesme koje 'poetski' slave njegov heroizam, bez obzira što mu Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu sudi za genocid u Srebrenici i masovna ubojstva nesrba u zarobljeničkim kampovima širom Bosne.

Uz sve poštovanje prema pravu umjetnika da budu ludi, izgubljeni ili bizarni – tražimo od g. Thierry Fremonta i g. Gilles Jacoba da primijene iste standardi na sve one koji podržavaju ratne zločince, uključujući Emira Kusturicu.

Canneski festival je jedan od najvećih filmskih događaja u svijetu i samim tim ima odgovornost prema publici širom svijeta, naročito ove godine kad prisustvujemo rastućem trendu europskog fašizma."

J.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala