Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Preminuo legendarni filmski producent Dino De Laurentiis
Jedan je od posljednjih 'cigarskih' filmskih mogula' koji je završio svoju karijeru u trajanju od 7 desetljeća

Preminuo legendarni filmski producent Dino De Laurentiis

Poznati, legendarni talijanski filmski producent Dino De Laurentiis preminuo je u četvrtak (11.11.) ujutro, u svojoj 91. godini.

Napuštajući našu dimenziju, De Laurentiis je završio svoju karijeru, koja je trajala čak 7 desetljeća. De Laurentiis, jedan je od posljednjih 'cigarskih filmskih mogula' - raznovrstan, ćelav i svojeglav. Vjerojatno je svaka osoba na ovome svijetu jednom, ako ne i više puta, u životu vidjela natpis "Dino De Laurentiis presents" na početku nekog filma. Pritom, ne znajući kako se radi o osobi, koja iza sebe ima preko 200 produciranih filmova, u koje se uključuju poznati radovi od talijanskih majstora Frederica Fellinija i Roberta Rossellinija, do velikih hollywoodskih klasika.


- Moj djed je bio prava inspiracija. Bio je najveći uzor u mom životu i konstantan izvor mudrosti i dobrih savjeta. Nedostajat će mi - izjavila je njegova unuka Giada De Laurentiis.

Mnogi filmovi De Laurentiisa bili su velike produkcije. Neki su bili zaista veliki spektakli, poput remakea "King Konga" iz 1976. godine te film "Conan the Barbarian" iz 1982. koji je proslavio i Arnolda Schwarzeneggera.

Kroz svoju karijeru, koja je trajala 70 godina, imao je mnoštvo vrlo popularnih, danas kultnih filmova, poput - "Serpico", "Three Days of the Condor", "U-571" te David Lynchev "Blue Velvet".

- Kada sam otišao iz Italije za Ameriku, krenuo sam od nule kako bih pokrenuo neki novi život - izjavio je De Laurentiis za People magazin 1976. godine.

- Svi su htjeli da se vratim s brdom novaca u Italiju. Nisam zvijezda poput Roberta Redforda kojeg se mora prepoznati kada hoda po cesti. Koliko god potrošio na zemlju gdje živim, imam samo jednog šefa, a to je moja publika - nadodao je za People magazin.

 - Odrastao je prodajući tjesteninu -

Producent je inače rođen u gradiću pored Napulja u Italiji, 8. kolovoza 1919. godine. Zanimljivo je spomenuti kako je odrastao prodajući tjesteninu koju je radio njegov otac.

Velikan je za života imao priliku raditi i na nekim od najpopularnijih talijanskih filmova koji su se pojavili kao artistička sila nakon Drugog svjetskog rada. Tako je u kolaboraciji s Fredericom Fellinijem, De Laurentiis producirao film "La Strada" s Anthony Quinnom koji je dobio i Oscara 1957. godine za svoju ulogu. Nakon što je zajedno s poslovnim partnerom Carlom Pontijem producirao nekoliko talijanskih filmova, krenuo je sam u svijet filma te je odlučio sagraditi vlastiti filmski studio tokom 60ih godina. Njegov projekt je u to vrijeme doživio financijski kolaps.

De Laurentiis se u 70-ima preselio u SAD te počeo producirati filmove iz svog studija u Južnoj Carolini. Teme u njegovim filmova bile su svakojake i raznovrsne, tako da ga je žanrovski jako teško opisati kao producenta.

Od popularnijih naslova, producirao je "The Serpent's Egg" Ingmara Bergmana, SF spektakl "Flash Gordon", "Hannibal" s Anyhony Hopkinsom, "Breakdown" s Kurt Russelom, horor filmove "Silver Bullet" s Corey Haimom, "Halloween 2" te "Evil Dead: Army of Darkness".

De Laurentiis je pokazao i svoje zanimanje za produciranje adaptacija popularnih knjiga poput klasika "The Bible: In the Beginning" "Barabbas" i "Dune" Davida Lyncha. Da, popis filmova se nastavlja i čak za nekog tko nije filmski fanatik i ne prati detalje poput tko je producirao koji film - ovakav filmski opus zvuči zaista vrlo slikovito.

De Laurentiis je iza sebe ostavio unuku Giade, a nadživila ga je njegova druga supruga, producentica Martha Schumacher te njihove dvije kćeri. S talijanskom glumicom Silvanom Mangano, koja je preminula 1989. godine, imao je još četvero djece.

 

L.M./MojTV

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala