Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Hloverka Novak Srzić postala v.d. direktorice HRT-a?!
Zaposlenici HRT-a i kolege novinari zgroženi potezom Vijeća te najavljuju štrajk i poduzimanje određenih mjera

Hloverka Novak Srzić postala v.d. direktorice HRT-a?!

Hloverka Novak Srzić, koju je Vijeće HRT-a prije nekoliko mjeseci smijenilo s mjesta glavne urednice Informativnog programa HRT-a, došla je, zahvaljujući tom istom Vijeću, na još višu poziciju: onu direktorice HRT-a, nakon čega su HRT-ovi urednici i

Hloverka nije željela komentirati kritike koje stižu na njen račun stižu te je samo rekla kako njena nova funkcija nije ništa spektakularno. "Radi se samo o privremenom rješenju koje bi trebalo pridonijeti stabilizaciji HRT-a do novog zakona."

Nakon što je Domagoj Burić na početku sjednice Vijeća podnio zahtjev za razrješenjem s dužnosti direktora programa zbog zdravstvenih razloga, Mislav Stipić, ravnatelj Televizije, je za v.d. ravnateljice programa predložio Hloverku Novak Srzić što je izazvalo burnu raspravu tijekom koje su Sanja Modrić i Marina Škarabalo podnijele ostavku te napustile sjednicu.

Bijesan je i Denis Latin koji je svoje mišljenje izrazio riječima - “To je definitivno odluka da sve propadne i da naša kuća ode kvragu. Ovo je iznad svake pameti. Treba vidjeti čiji je cilj da sve ode kvragu jer ovo je najbolji mogući izbor za kraj. Čestitam.”

Grubiša smatra da Vlada želi staviti HRT pod kontrolu Jadranke Kosor

Damir Grubiša, inače član Vijeća HRT-a,  nije bio na sjednici ali je priznao da on ne bi glasao za Hloverku jer je riječ o osobi koja “svađa svoje suradnike, a ne kao osoba koja okuplja suradnike i stvara dobru atmosferu, što mora činiti svaki onaj koji vodi bilo kakvu organizaciju, a pogotovo urednik." On smatra da je izbor Hloverke i neizbor ravnatelja povezan s općom shemom stavljanja televizije pod državnu kontrolu, i to pod kontrolu ove Vlade, još preciznije - pod kontrolu Jadranke Kosor.

Predsjednik HND-a, Zdenko Duka obećao je da će danas uputiti zahtjev Saboru da se razriješe članovi Programskog vijeća jer je ovim potezom očevidno da se rugaju hrvatskoj javnosti i ne štite njezine interese." Duka tvrdi i da se snižavanjem pristojbe vlast pokušava nametnuti jer zapravo nije bilo namjere da se smanji pristojba već da se ucijeni vodstvo." Nešto kasnije iz HND-a je stiglo priopćenje u kojemu stoji i kako je Novak Srzić pod velikim utjecajem vladajuće stranke i imenovana je zbog toga da bi kao žena od maksimalnog povjerenja, iako loših organizacijskih sposobnosti i premda nevoljena od podređenih, pokušala stvari držati pod nadzorom. Osim toga, HND će o ovom novom skandalu odmah izvijestiti međunarodnu javnost.

Podumljak pozvao zaposlenike HRT-a u štrajk

Na Hloverkino imenovanje reagiralo je i Partnerstvo za društveni razvoj Munira Podumljaka, koje je ranije vodilo kampanju za njenu smjenu s mjesta glavne urednice, te su organizirali peticiju u kojoj je protiv nje i Vanje Sutlića skupljeno 6.000 potpisa. Podumljak podsjeća kako se Novak Srzić na teret stavljala cenzura, sukob interesa i pritisci na novinare.

- "Smatramo da je ovakav izbor u suprotnosti s interesom javnosti", poručuje Podumljak koji poziva građane da se pridruže Inicijativi za zaštitu Javnog interesa na HRT-u. Partnerstvo za društveni razvoj pokreće novu peticiju u kojoj su pred od vodstvo HRT-a, Vlade i Sabora postavili listu zahtjeva među kojima je i poziv zaposlenicima HRT-a da stupe u štrajk do rješenja nastale situacije.

Kajin: Bez Hloverke HDZ ne bi dobio izbore

"Priznajem Hloverki da je dobar novinar i predsjedničku kampanju na HRT-u vodila je korektnije nego komercijalne televizije, ali ovdje je očito na djelu politika HDZ-a iz 2007. Kada se Hloverka vratila s Nove na HRT, defakto je dobila izbore za HDZ jer da HDZ tada nije imao direktan utjecaj na HRT, teško da bi ostvarili izborni uspjeh", rekao je Damir Kajin. Naime, on drži kako je Vlada odlučila HRT prvo ucijeniti pretplatom nakon što su ovi otvoreno stali iza radničkog referenduma, i to po logici “ili će to biti HDZ-ov servis ili ničiji”, a kada im to nije uspjelo, prešli su na drugi plan i postavili svoje ljude na sva mjesta odlučivanja što on smatra nastavkom politike iz 2007., samo nekim drugim sredstvima”.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala