Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Princ Perzije - Pijesak vremena
Pijesak vremena nije film koji će gledateljima dugo ostati u sjećanju, što i ne mora automatski značiti da je loš

Gledali smo: Princ Perzije - Pijesak vremena

Piše: Dragan Antulov

PRINC PERZIJE: PIJESAK VREMENA
(PRINCE OF PERSIA: THE SANDS OF TIME)
uloge: Jake Gyllenhalal, Gemma Arterton, Alfred Molina, Ben Kingsley, Richard Coyle, Ronald Pickup, Gissli Orn Gardarsson, Toby Kebbell, Reece Ritchie
scenarij: Boaz Yakin, Douglas Miro & Carl Bernard
režija: Mike Newell
proizvodnja: Walt Disney, SAD, 2010.
trajanje: 109 '


Veterani video-igara će se vjerojatno sjetiti da je prva inkarnacija Princa Perzije bila u obliku narančastih točaka na crnoj pozadini, ili, drukčije rečeno, riječ je o prilično staroj franšizi. Kao takva morala je prije ili kasnije privući pažnju Hollywooda, pa ne iznenađuje da se projektu ekranizacije priključio Jerry Bruckheimmer, koji je dokazao kako filmske superhitove zna praviti od diznilendskih izložbi (Pirati s Kariba) i lutaka (Transformeri). Međutim, teško je zamisliti da bi Princ Perzije mogao ići u istu kategoriju, barem ako je suditi po ne baš impresivnim komercijalnim rezultatima Pijeska vremena.

Razlog za to je možda u tome što je radnja smještena na Bliski Istok, regiju koja je u posljednje vrijeme prilično passe. I tu nema veze što u pitanju nije današnji, nego mitski Bliski Istok, odnosno Perzijsko Carstvo za koji nije sigurno je li antičko ili srednjovjekovno, odnosno pogansko ili islamsko. U svakom slučaju, time entitetom vlada dobri kralj Šaraman (Pickup) koji je, impresioniran hrabrošću, usvojio uličnog derana po imenu Dastan. On, sada kao odrastao mladić (Gyllenhaall) zajedno sa svojom kraljevskom braćom i stricem Nizamom (Kingsley) ide na pohod protiv svetog grada Alamuta, optuženog da opskrbljujem oružjem neprijatelje Carstva. Dastanov odvažni plan napada dovodi do spektakularnih rezultata – grad se predaje, a zajedno s njim i lijepa princeza Tamina (Arterton). Međutim, trijumf se pretvara u tragediju kada Šaraman padne kao žrtva trovanja, a za zločin je optužen upravo Dastan. Mladi je princ prisiljen bježati zajedno s Taminom, a s vremenom otkrije da njen bodež sadrži neobičnu mogućnost da vraća vrijeme unatrag. I dok nastoji izbjeći potjeru, Dastan je uvjeren kako će mu upravo taj bodež pomoći da dokaže svoju nedužnost.

Pijesak vremena nije film koji će gledateljima dugo ostati u sjećanju, što i ne mora automatski značiti da je film loš. Tročlani scenaristički odbor se, s jedne strane, nije pretrgao oko stvaranja nekakvih višedimenzionalnih likova ili izbjegavanja klišeja, ali s druge strane, sebi je dozvolio par lucidnih trenutaka, poput kritike Bushove, ali i Obamine politike. Režiser Mike Newell, koji ima iskustava i s romantičnim komedijama i s Harryjem Potterom, relativno se dobro snalazi sa CGI-jem.

Daleko su impresivnije scene gdje nabildani Gyllenhaal pokazuje parkour vještine nalik na one protagonista istoimene video-igre, a i Gemma Arterton ovdje pokazuje daleko više talenta nego u Sudaru titana. Iako princeza Tasmina nije lik s kojim će se naročito ponositi, nije ni lik koga će se posebno sramiti, a to važi i za ostatak ekipe. Za neobaveznu ljetnu zabavu nekada i to može biti dovoljno.

OCJENA: 5/10

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #5
    0 0
    bozoli bozoli @ 28.8.2010. 12:34

    Neeeee, Magare, ovo zadnje je bilo nešto kao spoiler za mene, the non-gamer with, hence, low credibility! Ako ćete još o igrici, neću čitat thread.

    Inače, film mi je bio baš dobar. Nisam se nadala pozitivnom kraju.

  • #4
    0 0
    Pametnjakovic pametnjakovic @ 26.8.2010. 20:12

    Ako planiraju drugi nastavak Warrior Within onda bi trebao biti pun borbe, prsa o prsa ili ukrštenih mačeva ( perzijskih sablja )

    Neznam zašto ali draži mi je 3 nastavak The Two Thrones, nekako realističniji ( bez obzira na to što se ponekad pretvara u demona i krši sve pred sobom )

    Oh da, film je predobar donekle predvidljiv ali sigurno nisam požalio

  • #3
    0 0
    buzdovan buzdovan @ 3.8.2010. 21:48

    Odgledao u ulozi oca. Sin je oduševljen, ima 13 godina. Ja sam izdržao cijeli film u poprilično normalnom raspoloženju, a imam 43.

    Sve u svemu, opet se slažem s napisanom kritikom, a ocjena mrvicu viša, odnosno 6/10.  

  • #2
    0 0
    LordAdamko lordadamko @ 23.6.2010. 15:45

    pa cuj senilno magare, ja sam iso jos s jednim prijateljom i prijateljicom i oni su zadovoljni...a moj cimer je iso prije dan-dva i kaze da je prezadovoljan...a igrao je ko i ja sva tri djela, on cak i puno vise od mene...et ti vise od jedne "kritike"

    e sad ak bas tebi nece bit dobar tvoja stvar

  • #1
    0 0
    LordAdamko lordadamko @ 19.6.2010. 19:43
    meni je film odlican, ne epski ali vrlo dobar...ispunio moja ocekivanja...8 negdje moja ocjena...
Pogledaj sve komentare (5)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala