Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Iron Man 2
Film predstavlja predobru kombinaciju akcije, drame i humora da bi ga se otpisalo kao rutinersko holivudsko eksploatiranje devete umjetnosti

Gledali smo: Iron Man 2

Piše: Dragan Antulov

IRON MAN 2
uloge: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Sam Rockwell, Samuel L. Jackson
scenarij: Justin Theroux
režija: Jon Favreau
proizvodnja: Paramount, SAD, 2010.
trajanje: 124 '

Nastojanja da se stvore superheroji koji će biti "drukčiji od drugih" datiraju mnogo ranije od "revizionističkih" dekonstrukcija američke strip-mitologije karakteristične za Alana Moorea i Franka Millera. Jedan od najranijih primjera je Iron Man, za svoje vrijeme prilično atipična kreacija Stana Leeja, odnosno glavni junak koji utjelovljuje fenomen koji se već desetljećima u velikom dijelu smatra glavnim, a možda i jedinim izvorom zla u današnjem svijetu – američki vojno-industrijski kompleks. Iron Man, koji je svoju neobičnost pokazao i time što je 1970-ih postao prvi superheroj koji se umjesto demonskih negativaca borio s vlastitim alkoholizmom, ne bi se mogao smatrati pripadnikom prve Marvelove lige, ali je imao dovoljno fanova da 2008. dobije posvetu u igranom filmu s Robertom Downeyem Jr. u glavnoj ulozi. To ostvarenje je imalo iznenađujući uspjeh na kino-blagajnama, ali i među kritikom, učinivši neumitnim nastavak koji se u našim kinima pojavio tjedan dana prije nego u SAD.

Radnja drugog filma započinje nakon što je industrijalac Tony Stark (Downey) svijetu objavio kako je upravo on superheroj Iron Man. Oboružan sa svojim vrhunskim high tech oklopom već duže vrijeme čuva mir u svijetu, izazivajući veliko nezadovoljstvo američke vlade, ali i suparničkog industrijalca Justina Hammera (Rockwell) kome je upropastio unosne vojne narudžbe. Stark uživa u slavi i plejbojskom načinu života, ali je isto tako bolno svjestan da ga reaktor koji održava njegovo srce istovremeno truje paladijem, te da je njegova smrt pitanje vremena. Dok se priprema za neizbježno, uključujući ostavljanje poslovnog imperija svojoj vjernoj pomoćnici Pepper Potts (Paltrow), mora se suočiti s novim neprijateljem – Ivanom Vankom (Rourke) – sinom ruskog znanstvenika koji je u doba hladnog rata surađivao sa Starkovim ocem i koji je izradio vlastiti oklop nalik na Starkov.

Iron Man 2 se od većine holivudskih filmova o superherojima razlikuje po tome što u njemu ima relativno malo akcije. Ta je akcija, s druge strane, prikazana u prilično spektakularnim scenama, ali i scenarist Justin Theroux i režiser Jon Favreau (koji također glumi Starkovog tjelohranitelja) zato dobro koriste dva sata trajanja filma kako bi gledateljima objasnili kako i zašto se one događaju. To, naravno, uključuje i vrlo detaljan prikaz glavnog, ali i sporednih likova. Pri tome filmu dosta pomaže uvijek pouzdani Robert Downey Jr. u ulozi na trenutke neugodno bahatog junaka, ali i Mickey Rourke kao prilično dojmljivi, ali i realni negativac.

Iron Man 2 također izbjegava mnoge zamke holivudskih filmova o superherojima, a što se prije svega odnosi na preveliki broj super-negativaca. S druge strane, za lik Natalie Rushman je više nego jasno da je ubačen samo da s imenom Scarlett Johansson na plakatu privuče mušku publiku. Neki od tih likova, pak, zauzimaju vrijeme i prostor isključivo kao posveta Marvelovom univerzumu odnosno ustupak strip-fanovima, te je teško očekivati da će to redovna publika znati cijeniti. Ipak, čak i s tim nedostacima Iron Man 2 predstavlja predobru kombinaciju akcije, drame i humora da bi ga se otpisalo kao rutinersko holivudsko eksploatiranje devete umjetnosti. Isto kao i naslovni junak, i ovaj film je po tom pitanju "drukčiji od drugih".


 

ocjena: solidno
-----------------------------------

patološki slučaj
loše
podnošljivo
solidno
vrlo dobro
izvrsno
remek djelo

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #14
    0 1
    Joker12 joker12 @ 29.10.2013. 17:43

    dobar film. najivše mi se svidio war machine

  • #13
    0 0
    Pametnjakovic pametnjakovic @ 24.5.2010. 13:23

    Slažem se ! prvi dio mi se svidio.

    P.S. : ovaj mi je lik (Beno) dosad "najnormalniji" ispao

    definiraj normalno??

  • #12
    0 0
    Beno beno @ 23.5.2010. 9:40

    Ono zbog cega mi se prvi Iron Man svidio je cinjenica da nije rijec o tipicnom glupavom, akcijskom filmu o superheroju. Nazalost, dvojka je upravo to. Jos jedan 'akcic' u kojem su efekti i akcijske scene puno bitnije od logicne i smislene radnje i razrade likova. Dobili smo jos jedan prosjecan (ali ne mogu bas rec "los") nastavak jako dobrog originala.

    Btw. Rourke nas je pocastio najlosijim ruskim u moru americkih ubijanja 'stranih' jezika - 6/10

  • #11
    0 0
    karakteran karakteran @ 14.5.2010. 10:55
    pa ruku na srce neke velike razlike i nema. oba su filma smeće s time da je legija stvarno trash, a IM2 malo bolji. ali po meni ne puno.
  • #10
    0 0
    mariola mariola @ 13.5.2010. 16:18
    Još jednom: ovaj Antolov je stvarno tenkre; sad je dao istu ocjenu Iron man-u i Legiji!!! Siguran sam da čita ovo; daj čovječe, idi se bavi nečim drugim, idi na građevinu, bauštel, bilo što, ali pusti se ovog. Pojma o filmu nemaš!! Ovo je ko da daš Mladenu Burnaću da ocjenjuje glazbu...
Pogledaj sve komentare (14)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala