Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Dodjela 82. godišnjih Oscara: Pregled događaja
Pogledajte kratki sažetak sinoćnje dodjele najprestižnije dodjele filmskih nagrada, ovogodišnjih Oscara

Dodjela 82. godišnjih Oscara: Pregled događaja

PIŠE: Katarina Hrgović

Sinoćnju, 82. po redu dodjelu najprestižnije dodjele filmskih nagrada Oscar mnogi su okarakterizirali kao najdosadniju u povijesti, i vjerojatno imaju pravo. Dodjelu su vodili komičarski dvojac Alec Baldwin i Steve Martin  koji su odradili solidan posao, no iako se isprva sve činilo monotono, nije izostalo pokojih uzbuđenja. 
 
Kada su proglašene prve dvije glumačke nagrade, nije bilo nikakvog iznenađenja. Sjajni Christoph Waltz osvojio je Oscara kao najbolji sporedni glumac za zaista izvrsnu glumu u filmu "Nemilosrdni gadovi" u kojemu je utjelovio nacističkog oficira poznatog pod nadimkom Lovac na židove. S druge strane, Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Mo'Nique za izvedbu okrutne i monstruozne majke u filmu "Precious". 
 
 
Ova je glumica odbila sudjelovati u reklamnim kampanjama koje su se vodile tjednima uoči dodjele nagrada, tvrdeći kako njezin rad na filmu govori za sebe. "Željela bih zahvaliti akademiji što je pokazala kako se može raditi o izvedbi, a ne o politici", rekla je Mo'Nique prilikom preuzimanja svoje blistave i zaslužene nagrade. 
 
Favorit dodjele u kategoriji najboljeg glumca svakako je bio i jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca, Jeff Bridges, koji je osvojio Oscara za svoju ulogu u filmu "Crazy Hearts", kao i Sandra Bullock koja je nagrađena kao najbolja glumica za svoju izvedbu u filmu "The Blind Side". 
 
Iako je dobitnicima govor bio ograničen na 45 sekundi nakon čega se mikrofon naprasno gasio bez obzira na to je li govor još traje ili ne, Bullock je bila jedina kojoj je na neku foru bilo dopušteno poduže zahvaljivanje. U svom emotivnom govoru zahvalila se majci "zbog podsjećanja svojih kćeri kako ne postoji rasa ni religija, društvena klasa ni boja kože, pa ni seksualna orijentacija, ništa što nas čini boljima od drugih". 
 
 
Većina razgovora vezanih za samu dodjelu uglavnom se vrtjela oko dva filma, "Narednika Jamesa" i "Avatara", što je okarakterizirano kao borba Davida i Golijata obzirom da su oba filma bila nominirana u devet kategorija, no tu ujedno prestaju sličnosti između njih. 
 
S jedne strane: veliki budžet, velika zarada i velika reklamna kampanja koja je pratila "Avatara", velikog 3D spektakla smještenog u 2154. godinu na bajkovitoj planeti Pandori, dok se s druge strane našao film skromnog budžeta kojeg, ruku na srce, nije pogledalo Bog zna koliko ljudi, "Narednik James", čija se radnja okreće oko rata u Iraku. 
 
Na kraju, "Avatar" je osvojio tri Oscara za svoja tehnička i vizualna postignuća, no ovo je bila noć "Narednika Jamesa". Kathryn Bigelow postala je prva žena Oscarom nagrađena za režiju. "Nema riječi kojim bih ovo opisala. Ovo je trenutak mog života", rekla je redateljica sa knedlom u grlu grčevito stiskajući zlatni kipić u svojim rukama. Samo nekoliko trenutaka kasnije Kodak dvoranom prolomio se gromoglasan pljesak kada je "Narednik James" nagrađen kao najbolji film. 
 
 
"Narednik James" osvojio je impresivnih šest Oscara, što je ogromna pobjeda malog i nezavisnog filma. Dok je "Avatar" probio sve rekorde zarade i zaradio više od dvije milijarde dolara na svjetskim kino blagajnama, ovogodišnja dodjela Oscara dokazala je kako novac nije uvijek sve. 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala