Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Gledali smo: Nebesa
Pixarovski crtić "Nebesa" teško se može usporediti s bilo kojim drugim njihovim crtićem, a s onim najboljima dijeli toplinu i dirljivost.

Gledali smo: "Nebesa"

Piše: Goran Ivanišević

Animiranim filmom „Nebesa“ ("Up") Pixar je još jednom oduševio. Ako je osnovna ideja izložena u jednoj rečenici (priča o mrzovoljnom starčiću koji odluči ostvariti svoj životni san i otputovati u Južnu Ameriku balonima privezanima na svoju kuću te pritom povede slijepog putnika, dosadnog klinca izviđača) podigla obrve potencijalnih gledatelja, ono što su vidjeli u kinodvorani (neovisno o tome jesu li gledali 2D ili 3D verziju) većinu će zasigurno oduševiti.

Nekonvencionalnu priču otvara još jedan animacijski dragulj iz, sad već prebogate, Pixarove riznice. Nakon upoznavanja s brbljavom, avanturama sklonom djevojčicom Ellie i šutljivim dječakom Carlom u nekoliko minuta nijemog filma praćenog glazbom, pred gledateljevim će očima projuriti cijeli njihov život. Tuge i radosti, snovi i razočarenja, a konstanta je veliki stakleni vrč u kojem štede za avanturu života - odlazak na Rajske slapove tragom velikog istraživača Charlesa Muntza. No životne nedaće (puknuta automobilska guma, oštećenje kuće…) odgodit će te snove za Ellie zauvijek, što će Carla pretvoriti u zlovoljna, a zapravo duboko nesretna starca.

Pixarovci, u ovom slučaju redatelj i scenarist Pete Docter, se ne boje pustiti mašti da poleti i odvede gledatelja u svijet snova, dalje no što je ikad pomislio otići. Pritom ga i podsjeti na neke stvari koje olako zaboravljamo, u ovom slučaju to su ljudi treće životne dobi. Filmovi (a posebice animirani) u suvremenom Hollywoodu rijetko za glavne protagoniste odabiru ljude starije od 70 godina no magični Pixarov dodir i takvu priču može pozlatiti istinskim sjajem. Carl Fredricksen onemoćali je starčić ispod čije se ogrubjele površine još uvijek krije toplo i plemenito srce što se ne bi moglo reći za zlog i ogorčenog istraživača Charles Muntz, njegovog nekadašnjeg idola, s kojim će se sresti u šumama Južne Amerike.

Maštovitoviti scenarij koji s kućom koja leti zahvaljujući helijem ispunjenim balonima, spaja veliku rajsku pticu i čopor zlih pasa koji govore i djeluju u Muntzovoj službi, vizualno je raskošno, no istodobno ne i kičasto upakiran. Premda bez sumnje pixarovski, crtić “Nebesa” se teško može usporediti s bilo kojim drugim njihovim crtićem, a s onim najboljima dijeli toplinu i dirljivost.

Ocjena: 9,5/10 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #1
    0 0
    nitica nitica @ 2.9.2009. 20:08
    I ja sam ga gledala! Crtić je stvarno fora. Odlično su ga napravili. Najviše mi se sviđa što ima dobru orginalnu priču nije nešto nategnuto i bezveze. Vjeverica!!! =)))))
Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala