Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Domaće serije - najskuplji sport siromašnih TV postaja
Tko bi normalan uopće otkupio, recimo, "Ludu kuću", a kamoli je platio milijune kuna?

Domaće serije - najskuplji sport "siromašnih" TV postaja

PIŠE: Dario Petruševski
 
Da su domaće televizijske postaje u štednji, jasno se vidi iz (nikad siromašnijeg) programa, ali da se u nešto i u najdubljoj krizi ipak isplati ulagati, najbolje pokazuje cjenik domaćih serija, odnosno, svote koje se najčešće isplaćuju vanjskim produkcijama. Dok informativni programi smanjuju budžete, a time i ljude, TV postaje u sapunice i "humoristične" serije i dalje ulažu - milijune.
 
 
Epizoda njihove humoristične serije košta oko 270 tisuća kuna, a kriminalističke serije su najskuplje, pa ih ima najmanje, odnosno, mogu se nabrojiti na prste jedne ruke. 
 
Jedna takva epizoda košta, naime, oko pola milijuna kuna, dok je propala kriminalistička serija "Urota" Romana Majetića i njegove AVA produkcije (RTL je emitirao DVIJE epiozde) navodno koštala i do nevjerojatnih 900 tisuća kuna po epizodi.
 
"Bitange i princeze", naša najuspješnija humoristična serija, HTV je koštala oko 250 tisuća kuna po epizodi, dok RTL Televizija "Bibin svijet" navodno plaća oko 190 tisuća kuna po epizodi. Krimi serija "Dobre namjere", koju na sva zvona hvale TV kritičari, prema pisanju 24sata košta 387 tisuća kuna po epizodi.
 
Milijuni nažalost ne kupuju vrijeme
 
Unatoč cijenama koje se "običnim građanima" mogu činiti nevjerojatnima, glumci spomenutih projekata nerijetko se, pa čak i u medijia, žale na "nehumane uvjete". Serije se snimaju brzo, s malo pripreme i bez puno ponavljanja, a neki se protiv takve hiperprodukcije bune i odbijajući projekte jer su zbog površnosti "ispod njihovog umjetničkog nivoa". Zrinka Cvitešić i Nikša Kušelj samo su neki od glumaca mlađe generacije koji su odbili brojne ponude za sapunice i sitcome, a jedina koja je javno priznala da se preduhitrila u osuđivanju sapunica je Leona Paraminski.
 
 
Nakon što je nekoliko godina pljuvala po TV projektima, pa čak i kolegama koje su se u njima pojavljivale, prihvatila je angažman u HTV-ovoj sapunici "Obični ljudi". "Nečim treba platiti stan", rekla je tada Leona, misleći pritom na honorare koji su s obzirom na količinu odrađenog posla nimalo spektakularni, ali ipak vrijedni pažnje. Riječ je, naime, o desecima tisuća eura, a zvijezdama koje se smiješe sa naslovnicama i to je, stečeno u samo nekoliko mjeseci, puno i dovoljno.
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala