Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Mika Kaurismäki gost Motovun Film Festivala
Na ovogodišnjem Motovun Film festivalu bit će prikazan film "Tri mudraca" kultnog finskog redatelja

Mika Kaurismäki gost Motovun Film Festivala

Mika Kaurismäki najpoznatiji je kao stariji brat svjetski znatno poznatijeg finskog filmaša, Akija. Manje je pak poznato da su braća Kaurismäki zajedničkim snagama, u svojem prvom deseteljeću filmskog djelovanja, svojim radom obilježila novo razdoblje finske kinematografije i realizirala gotovo trećinu tadašnje produkcije!

Nakon „Lažljivca“, Mika je snimio svoj prvi dugometražni uradak „Bezvrijedni“ (Arvottomat, 1982). Osim referenci na lik i djelo Godarda, film se referira i na američki film noir i film ceste. Ovaj po ritmu najbrži film kultnoga bratskog dvojca, ujedno je po mnogima I najuvjerljivije filmsko ostavarenje Mike Kaurismäkija. Slijedeći filmovi - film ceste “Rosso” (1985) i akcijska komedija “Helsinki Napoli - all night long“ (1987) tematiziraju vezu Finske i Italije. Kaurismäki se u potonji potrudio dovesti i neprijeporne uzore u poimanju filmske umjetnosti za obojicu braće. Tako važne uloge u filmu tumače redatelj Samuel Fuller i Eddie Constantine, protagonist već spomenutog „Alphavillea“. Također, u manjim se ulogama pojavljuju i tada već afirmirani Wim Wenders i tek nadolazeći Jim Jarmusch.

Početak devedesetih se postupno gasi Villealfe Filmproductions te obojica braće počinju producirati filmove kroz svoje novoosnovane produkcijske kuće. Mika je 1987. osnovao Marianna Films te ubrzo u sklopu iste snimio film „Zombi i vlak duhova“ (Zombie ja Kummitusjuna, 1991.) kao i sve daljnje uratke.

1994. sa redateljima Samuelom Fullerom I Jimom Jarmuschom Mika je u  brazilskoj džungli napravio dugometražni dokumentarac, “Tigrero: film koji nikad nije snimljen” (Tigrero - A Film That Was Never Made), priču o filmu Tigrero kojeg je Fuller pedesetih godina prošloga stoljeća planirao snimiti na spomenutoj lokaciji. No filmski su studiji brazilsku džunglu ocijenili preopasnom za predodređene glumačke zvijezde: Johna Waynea i Avu Gardner.

"L.A. Without a Map"

Početkom 90-ih Mika se preselio u Brazil te otad koncentrirao na internacionalne koprodukcije: 1996. snimio je triler “Condition Red”, a njegova najveća produkcija dosad je komedija “Izgubljeni u LA” (LA without a map, 1998) sa Davidom Tennantom, July Delpy, Vincentom Gallom i Johnnyem Deppom u naslovnim ulogama.

"Moro no Brasil"

Glazba igra veliku ulogu u životu Mike Kaurismäkija, što je pokazao okrenuvši se radu na nizu od tri glazbena dokumentarca: “Moro no Brasil” iz 2002. kao I “Brasileirinho” iz 2005. hvaljeni su dokumentarci koji istražuju tradicionalnu brazilsku glazbu, dok “Sonic Mirror” (2007) prati glasovitoga jazz-bubnjara Billyja Cobhama na njegovu putešestviju različitim geografskim i glazbenim zonama.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala