Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Talijanski kandidat za oscara stiže u domaća kina
"Dogman", novi film Mattea Garronea, ovjenčan je nagradom u Cannesu za najboljeg glumca

Talijanski kandidat za oscara stiže u domaća kina

Filmskoj publici koja voli pohoditi festivale i općenito uživati u kvaliteti nezavisnih filmova ime Mattea Garronea nikako nije nepoznato. Riječ je o jednom od najprominentnijih talijanskih redatelja 21. stoljeća kojeg je u filmsku orbitu izbacio njegov film Gomora iz 2008. godine. Garrone je za navedeni film osvojio posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Cannesu za najbolju režiju, a taj će uspjeh ponoviti i četiri godine kasnije za svoj izvrsni film Reality. Osim nagrade u Cannesu, Garrone se za film Gomora okitio i dvjema Europskim filmskim nagradama u kategorijama najbolje režije i scenarija. Nakon trogodišnje stanke tijekom koje je snimao isključivo kratke filmove, Garrone se ove godine vraća u punom sjaju – iznimno hvaljenim trilerom Dogman čiji je glavni glumac Marcello Fonte nagrađen u Cannesu za najboljeg glumca festivala! Ovim putem predstavljamo najavu filma koji nam od 19. studenog dolazi u kina!

Okarakteriziran kao „urbani vestern“, radnja trilera Dogman odvija se u talijanskom predgrađu negdje između velikog grada i divlje prirode. „Dogman“ je ime salona za uljepšavanje pasa, a ujedno i sinonim za glavnog lika koji doživljava preobražaj iz čovjeka u životinju. Snimljen prema istinitoj priči koja se odvila prije 30 godina, film Dogman istražuje ljudsku prirodu nasilja skrivenu u svakome od nas. Glavni lik filma je Marcello, vlasnik salona, koji se odjednom nađe uvučen u opasan odnos sa Simoneom, bivšim nasilnim boksačem koji terorizira njihov cijeli kvart. U pokušaju da povrati svoje dostojanstvo nakon što je u zatvoru odležao godinu dana upravo zbog Simonea, Marcello kreće u neočekivani osvetnički pohod.

Uz već spomenutu nagradu u Cannesu, triler Dogman osvojio je i niz drugih priznanja od kojih se posebno mora izdvojiti i pobjeda na filmskom festivalu u Jeruzalemu. Također je prikazan i u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Torontu gdje se borio za nagradu publike, a Međunarodno društvo filmofila Marcella Fontea proglasilo je najboljim glumcem. Film je pobrao hvalospjeve kritike i publike, a na popularnoj internetskoj stranici Rottentomatoes koja se bavi skupljanjem filmskih kritika i ocjena publike ima preko 80% pozitivnih ocjena i u jednoj i u drugoj kategoriji što je inače prava rijetkost.

Da se radi o iznimno kvalitetnom filmskom ostvarenju dokazuje i činjenica što je Dogman izabran za talijanskog kandidata za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma čije se nominacije objavljuju kroz dva mjeseca. Zanimljiva je činjenica što je glavna uloga najprije ponuđena oskarovcu Robertu Benigniju (Život je lijep) koji ju je odbio pa je umjesto njega u cipele glavnog „junaka“ uletio Marcello Fonte i time ostvario ulogu karijere.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala