Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Pobjednici 28. Svjetskog festivala animiranog filma
28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018 završio je ceremonijom dodjele nagrada u Kinu Europa

Pobjednici 28. Svjetskog festivala animiranog filma

Nakon više od 400 prikazanih filmova i brojnih popratnih događanja u šest festivalskih dana, stigao je i najsvečaniji trenutak proglašenja najboljih autora i filmova.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero odlučio je Grand Prix dodijeliti francuskom filmu Pad (La Chute) redatelja Borisa Labbéa, u produkciji kuće Sacrebleu Productions. U obrazloženju žirija stoji da je Pad kaleidoskopski film koji se odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podsjeća na srednjovjekovne prikaze apokalipse, a prikazuje nam bezvremensku i tragičnu viziju čovječanstva.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja u sastavu Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti britanskom filmu Suočavanje (Facing It) Sama Gainsborougha, nastalom na NFTS-u.

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Olga Bobrowska, Joni Männistö i Arsen Anton Ostojić Grand Prix je pripao filmu Kakav veličanstveni kolač! (This Magnificient Cake!, Belgija / Francuska / Nizozemska) Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, nastalom u produkciji kuća Beast Animation i Vivement Lundi. Žiri je nagradu dao za majstorsko istraživanje kolonijalne povijesti vlastite zemlje na suptilan, duhovit, ali i okrutan način te za čudesno snimanje i stvaranje uvjerljivih i ekspresivnih likova.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašeni su Biciklisti Veljka Popovića, nastali u hrvatsko-francuskoj koprodukciji (Lemonade 3D / Krupni kadar / 3D2D animatori), dok je posebno priznanje pripalo Jeleni Oroz za Dva na dva (Two for Two, Hrvatska) u produkciji Bonobostudija. Pokrovitelj nagrade za najbolji film Natjecanja hrvatskog filma je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Izak Cunjac, Mia Duić, Linda Lisičak, Petra Fištrić i Oskar Hušman Domes. Žiri je glavnu nagradu dodijelio filmu Limenica (Birdlime) Evana DeRushieja (Kanada). Odlukom istog žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je američkom filmu Dva balona (Two Balloons) Marka C. Smitha.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala