Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Dokumentarna serija Marko Antun de Dominis od 3.1. na HRT-u
U središtu priče je Marko Antun de Dominis, briljantni znanstvenik, biskup, ekumenist i političar rođen u Rabu 1560. godine

Dokumentarna serija "Marko Antun de Dominis" od 3.1. na HRT-u

Foto: HRT

Dokumentarna serija Marko Antun de Dominis snimana je od 2015. do 2017. u Senju, Rabu, Splitu, Veneciji, Rimu, Londonu, Windsoru... Vodi nas na kraj 16. i početak 17. stoljeća u doba reformacije i protureformacije, u doba inkvizicije, dvorskih igara, izdaja i prevrata.

U središtu priče je Marko Antun de Dominis, briljantni znanstvenik, biskup, ekumenist i političar rođen u Rabu 1560. godine. Za senjske uskoke on je biskup izdajica i krvnik, on je neprijatelj uskoka i personifikacija strane sile na Jadranu. Za splitski Kaptol on je pohlepni nadbiskup koji se stavlja na stranu Venecije nasuprot papinskim odlukama. Za engleskog kralja Jamesa on je čovjek od povjerenja, windsorski dekan, savjetnik kralja za vanjsku politiku, ali i čovjek koji će kralju okrenuti leđa prvom prilikom. Za Rim i inkviziciju on je heretik, čovjek čije ime treba zauvijek ostati zaboravljeno. Na Trgu cvijeća spaljeno tijelo zajedno s knjigama, opomena svima koji se usude misliti suprotno nasljedniku sv. Petra. Tko je bio de Dominis, prevrtljivac i izdajica?

Možda samo naivac. On je senjski biskup koji uskocima nudi ruku suradnje, splitski nadbiskup koji ostaje u Splitu s bolesnicima za vrijeme gube kada svi drugi iz grada bježe. To je čovjek koji je u vremenu krvavih sukoba između katolika i protestanata prvi zagovarao ponovno jedinstvo i ekumenizam, prvi nadbiskup koji je otvoreno progovorio protiv neograničene papinske moći, čovjek čija teološke knjige čita cijela Europa, a njegovim radovima iz fizike divi se i sam Newton. Bio je jednostavno čovjek ispred svog vremena kojeg je vrijeme u kojem je živio jednostavno progutalo u lomači na Trgu cvijeća u Rimu.

Prva epizoda govori o odnosu snaga na Jadranu u 15. i 16. stoljeću te položaju Mletačke Republike naspram habsburških zemalja i Osmanskog Carstva. Kakva je uloga Raba i Senja u stalnim propitkivanjima moći na relaciji Venecija - Beč - Prag - Rim? Uz geopolitičke odnose film prije svega govori o usponu obitelji de Dominis s Raba i njihovoj povezanosti sa Senjom i senjskim uskocima. Pratimo odrastanje Marka Antuna de Dominisa (1560.) u Rabu, njegovo školovanje u Italiji, dolazak na biskupsku katedru u Senj te bijeg iz Senja pod optužbom kako je upravo on izdajnik i krvnik uskoka. Kroz glavni lik film progovara o uskočkom pitanju, o surovosti toga doba i mnogim međunarodnim intrigama.

Trodijelna serija Marko Antun de Dominis prikazivat će se srijedom u 20:55 sati na HTV-u 1, a prva epizoda je na redu već ove srijede, 3. siječnja.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2019 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - mojtvportal.si Moj TV - TV Program za 200+ kanala