Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


HRT donosi poseban program na blagdan Velike Gospe
Program će se emitirati na sva četiri kanala i kreće od ranog jutra

HRT donosi poseban program na blagdan Velike Gospe

Foto: HRT

Na blagdan Velike Gospe Hrvatska radiotelevizija pripremila je poseban program koji započinje prijenosom svečanoga misnog slavlja na otvorenome iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači (HTV 1). Svečano misno slavlje na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom 10.55, a predvodit će ga bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak. Urednik i komentator prijenosa je Neno Kužina, redatelj je Neven Mihael Dianežević, a producent Damir Čengić.

U 20.55 na Prvome programu na rasporedu je igrani film Majka Terezija. Majku Tereziju smatrali su jednom od najvažnijih osoba dvadesetoga stoljeća iako nikada nije posjedovala ništa više od bijelo-plavoga sarija. Utjecala je na odluke najvećih moćnika na svijetu premda je uvijek ostala bliska s najsiromašnijima. Radnja filma prati događaje u Indiji krajem četrdesetih godina 20. stoljeća. Britanskoj vladavini došao je kraj, ali mir i dalje zaobilazi novu indijsku naciju. Između hinduista i muslimana izbija građanski rat, a smrtonosni sukobi osobito žestoko bjesne u Calcutti. Calcutta tone u društvene probleme kojima vlasti nisu dorasle i urušava se pod bremenom sve većega očaja među slabima, bolesnima i zaboravljenima. Ali, usred sve te nevolje i jada uzdiže se jedna časna sestra koja slijedi poziv da pomogne najvećoj sirotinji – Majka Terezija.

Na Drugome programu u 17.15 bit će prikazana prigodna emisija Svlačionica autora Roberta Knjaza. Ekipa Svlačionicepred kamere je dovela trojicu ljudi koji su cijeli svoj život posvetili odricanju u korist drugih. To su trojica svećenika: Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu, zaljubljenik u ljude i nesuđeni rukometaš hrvatske reprezentacije, Dragutin Goričanec, veliki humanitarac iz udruge Job koji obožava svojega dvadeset godina staroga fiću, te Odilon Beninski, „svećenik na razmjeni”, čiji zagorski govor nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U 18.10 na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) na rasporedu je dokumentarni film Edita Marija od Križa autorice Nade Šurjak. Mlada hrvatska glumica Edita Majić, iako je živa i sretna, za ovaj svijet, kaže, više ne postoji. Nakon što je poslije godinu i pol dana novicijata odjenula redovnički habit, dobila je novo duhovno ime Edita Marija od Križa i duboku duhovnu ispunjenost pronašla u osami najstarijega samostana bosonogih karmelićanki u španjolskome gradiću Ávili…

Treći program u 12.00 donosi snimku osmoga festivala marijansko-duhovne klapske pjesme održanoga u Sinju 4. kolovoza 2016. godine. Sudjelovalo je deset klapa: Luna, Petrada, Skradinke, Basca, Orca, Munita, Amfora, Kalelarga, Contra i Delmati. Najveći broj glasova publike i zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske zaslužila je klapa Petrada za obradu pjesme Gospin plač.

U 20.00 na Trećemu programu bit će prikazan mjuzikl Mirakul autora Dražena Žanka i Ivana Ivice Krajača. Ovo iznimno glazbeno-scensko ostvarenje praizvedeno je pred zagrebačkom publikom 4. prosinca prošle godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu.

Na Četvrtome programu u 8.50 emitirat će se posebno izdanje dokumentarne serije Bajkovita Hrvatska naslovljeno Katedrala Velike Gospe – Dubrovnikautora Paule Jusić i Đele Jusića. Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku izgrađena je u razdoblju od 1671. do 1713. godine i nalazi se unutar zidina stare jezgre te zauzima istaknuto mjesto među hrvatskim katedralnim građevinama. Nastala u obnovi grada nakon potresa 1667. godine, ta monumentalna barokna trobrodna bazilika s kupolom prekrasan je primjerak bogate dubrovačke povijesti i umjetnosti, ali je i bogato arheološko nalazište. Toj baroknoj ljepotici prethodile su starije građevine – kasnoantička bizantska katedrala iz 8. stoljeća te romanička iz 12. stoljeća, čiji arheološki istraženi ostatci, freske i fragmenti kamene plastike svjedoče o visokoj umjetničkoj razini nestalih crkava.

U 15.05 bit će prikazan dokumentarni film Nine Lovčevića Duhovni velikani: Kardinal Josip Bozanić. Papa Ivan Pavao II. u nedjelju 28. rujna 2003. godine objavio je imena tridesetak novih kardinala Rimske crkve, među kojima je bio i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Iste godine, 21. listopada, na redovitome javnom konzistoriju na Trgu svetoga Petra u Vatikanu Papa ga je s ostalima službeno imenovao u kardinala. U dokumentarcu snimljenome 2003. godine doznajemo tko je hrvatski kardinal, gdje je proveo djetinjstvo, gdje se školovao te kako ga doživljavaju oni s kojima se tijekom života susretao i družio.

Prigodne sadržaje u povodu blagdana Velike Gospe u utorak 15. kolovoza pripremili su i međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske te HRT – Radio Sljeme i HRT-ove lokalne radiopostaje. Sve će prigodne sadržaje biti moguće pratiti na programima Hrvatske televizije (HRT – HTV) i Hrvatskoga radija (HRT – HR) te putem mobitela, računala i tableta s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala