Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


L.A. 92: Neredi na National Geographicu
Priču o četiri dana koja su podijelila Ameriku pogledajte večeras u 23 sata

"L.A. 92: Neredi" na National Geographicu

U proljeće 1991. godine jedna je amaterska snimka bila prvi korak prema velikim nemirima u Los Angelesu i najgorim građanskom neposluhu u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Tada je stanovnik jedne četvrti na južnom dijelu tog golemog grada, sa svojeg balkona, snimio četvoricu bijelih policajaca koji su, nakon jurnjave i potjere, brutalno pretukli crnog motorista Rodney Kinga.

Kad je snimka objavljena, a prenijele su je brojne američke i svjetske televizijske postaje, bijes crnačke zajednice počeo je tinjati. Slučaj je, u travnju 1992. godine, završio na sudu - suđenje je bilo izmješteno u predgrađe s pretežito bijelim stanovništvom, a u poroti je bilo 10 bijelaca, jedan Azijac i jedan Latinoamerikanac.

Ako je snimka premlaćivanja Rodney Kinga, koji je pretrpio ozljede glave, bila fitilj, oslobađajuća presuda bila je poput tone dinamita. Ogorčena crnačka zajednica reagirala je promptno i stotine tisuća ljudi preplavile su ulice najvećeg kalifornijskog grada. Slijedili su sukobi, pljačke, razaranje, a posljedice su bile strašne - oko 50 mrtvih, tisuće ranjenih, više od milijardu dolara štete i otvaranje rane na tkivu američkog društva koja ni do danas nije zarasla.

Priču o četiri dana koji su podijelili Ameriku, donosi vrhunski dokumentarac National Geographica, LA 92: Neredi koji je premijerno prikazan u nedjelju, 2. srpnja, a oni koji su ga propustili imat će prilike pogledati reprizu 8. srpnja u 23:00 h na National Geographicu.

Dvosatni film, u kojem su korištene sirove, nemontirane, nerežirane snimke bilježi nasilje koje se širi, bilježi destrukciju i emocije, prvi je put prikazan na slavnom Tribeca film festivalu ove godine, u travnju, na 25. godišnjicu početka nemira.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala