Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


I u novoj godini učite uz zabavu i Da Vinci Learning
Budite uz program Da Vinci Learninga, koji u siječnju donosi nove zabavne animirane i dokumentarne sadržaje

I u novoj godini učite uz zabavu i Da Vinci Learning

Da Vinci Learning nas u siječnju vodi na veliko putovanje otkrivanja velikih remek djela, otkriva nam priču o rođenju suvremene fizike, u žarištu ima Newtona, slavi rođendan velikog detektiva Sherlocka Holmesa, obilježava Dan zmajeva te pronalazak najvećeg dijamanta na svijetu.

PREMIJERA

Secrets of Quantum Physics – Einstein’s Nightmare 28 SIJEČNJA 2017 @ 20:00

Epska bitka oko prirode same stvarnosti!

Ovo je priča o rođenju suvremene fizike – s otkrićem najvažnije, ali i najzapletenije teorije u povijesti znanosti, kvantne fizike.

Poznati fizičar Jim Al-Khalili i i majstor komunikacije znanosti vode nas u srce epske borbe između velikih umova za najveće uloge – prirode same stvarnosti. Kvantna teorija započela je početkom 20. stoljeća s potragom za rješenjem misterije kako funkcioniraju žarulje. Ovo jednostavno pitanje dovelo je do otkrića sub-atomskog svijeta, područja gdje stvari istovremeno mogu biti na više mjesta, gdje slučajnost i vjerojatnost vode glavnu riječ i gdje se čini da stvarnost postoji samo kada je promatramo. Taj pogled na svijet bio je toliko revolucionaran da je čak i njezin izumitelj rekao:“Koga kvantna teorija ne šokira, taj je nije razumio.”

S uzbudljivim pokusima uživo i demonstracijama, ovaj vas profinjeni serijal vodi do temelja kako mi svijet danas razumijemo.

U ŽARIŠTU: Newton

07 SIJEČNJA 2017 @ 18:00 & kasnije
08 SIJEČNJA 2017 @ 18:00 & kasnije

Engleska u 17. stoljeću – mladi znanstveni pod imenom Isaac Newton živi u selu i nema puno posla. Radi pokuse sa svjetlom i otkriva da bijelo svjetlo stvara kombinacija svjetla svih drugih boja. Newton voli gledati Mjesec i zvijezde. Izumio je matematički sustav za rješavanje nemogućih problema. Ovako se čovjek zabavlja. Ali što ne zna jest da je na rubu otkrića koje će revolucionirati povijest znanosti.

Newton objašnjava zašto jabuke padaju na tlo i kretnje planeta u jednoj jedinoj teoriji – teoriji o univerzalnoj gravitaciji. Zaključuje da se objekti međusobno privlače, da je Zemlja toliko velika da sve objekte privlači prema sebi, uključujući i Mjesec i da se na isti način Zemlja i druge planete vrte oko Sunca. Samo nekoliko znanstvenika imaju položaj i status kakvog Newton ima, koji je postao predsjednik Kraljevskog društva u Londonu. A i bio je to Newton koji je rekao: „Ako sam vidio dalje od ostalih ljudi, onda je to zbog toga što sam stajao na ramenima divova.“

U žarištu u siječnju – Newton!

Uključite Da Vinci Learning…

I saznajte kako je Newton saznao da za svaku akciju postoji reakcija i da je taj princip nekoliko stoljeća kasnije primijenjen na mlazni pogon i letove u svemir…

Izradite Newtonovu kolijevku od kugla za bowling, i saznajte kakve veze s tim tima Newtonov treći zakon, plus vidite Newtonove zakone u akciji, tako da izvučete stolnjak sa stola bez da razbijete stvari na njemu…

Pronjuškajte po povijesti mjerenja i suvremenoj potrazi za zamjenom za kilom s nečim stabilnijim što ne gubi težinu i saznajte kako stoljećima već koristimo komunikaciju svjetlom, ali tek od nedavno za to postoji jedinica…

Divite se Newton u pokušaju da transformira kazalište u divovsku raketu, samo kako bi saznao kako je Mjesec „zakačen“ za Zemlju…

Kopajte po znanosti odbojke i hokeja i saznajte više o Newtonovim zakonima kretanja…
Ili krenite izvan granica naše svakodnevno percepcije pomoću tehnologije kojom ćete istraživati cijeli spektar svjetla, od rendgenskih zraka do mikrovalova, od ultra-ljubičastog do infra-crvenog.

Thomas Edison’s Secret Lab – Out of Memory & Pizza to Go 07 SIJEČNJA 2017 @ 18:00
Once Upon a Time… The Discoverers – Newton 07 SIJEČNJA 2017 @ 18:30
SciQ – Who Can Drive the Wildest Wheels? 07 SIJEČNJA 2017 @ 19:00
Science Max – Rocket Car 07 SIJEČNJA 2017 @ 19:30
Precision: The Measure of All Things – Mass and Moles 07 SIJEČNJA 2017 @ 20:00
Limits of Light 07 SIJEČNJA 2017 @ 21:00
Sports Lab – Volleyball 08 SIJEČNJA 2017 @ 18:00
Mind-Blowing Breakthroughs – Isaac Newton and the Forces of the Universe 08 SIJEČNJA 2017 @ 18:15
Let’s Get Inventin’ – Gravity Roller Skates 08 SIJEČNJA 2017 @ 18:45
Sports Lab – Sledge Hockey 08 SIJEČNJA 2017 @ 19:15
Science Max – Drag Racer 08 SIJEČNJA 2017 @ 19:30
Precision: The Measure of All Things – Energy 08 SIJEČNJA 2017 @ 20:00

Rođendan Sherlocka Holmesa

Prototip velikog detektiva – mršav, sjajan i intenzivan čovjek, Sherlock koristi čisto znanstveno razmišljanje kako bi riješio zločine, zaključuje na nevjerojatan način i vidi najmanje detalje i dokaze, koje ostali istražitelji ne vide. Sherlock bi mogao biti i karikatura, pametnjaković, ali njegov zapanjujući intelekt svaki put izaziva dramu, na papiru, kao i na ekranima, pa tako izaziva globalnom opsesiju.

Tako slavimo Sherlockov rođendan. Nije bitno što je izmišljeni lik i što njegov autor, Sir Arthur Conan Doyle, to nikad eksplicitno ne otkriva. Kao što Sherlock koristi logiku, tako su i njegovi fanovi otkrili da mu je 6. siječnja rođendan – to su osnove, dragi Watson.

Gledajte Da Vinci Learning… i saznajte kako detektivi i forenzičari skupljaju otiske prstiju, DNK dokaze i druge tragove kako bi saznali tko je zagrizao Harrisonov sendvič od sira. Osim toga, koliko je pouzdana izjava očevidaca? Harrison će vam otkriti sve, a i posjetit će najslađeg borca protiv kriminala, policijskog psa koji će pokazati kako može nanjušiti kriminalca…
I u Znanstvenim pitanjima… naši domaćini se upisuju u školu za istražitelje mjesta zločina. Naučit će sve o detektivskom poslu i pokušat će uhvatiti zločince. Paula pronalazi otiske prstiju. Ali što će im, ako ih ne mogu pokupiti s mjesta zločina i istražiti ih u laboratoriju? Andrew saznaje da način na koji hodamo, puno govori o nama, kao i naša obuća. Onda tu postoji još i DNK – u svakoj stanici našeg tijela. To je jedan od znanstvenih načina kako identificirati osobe. Gdje se točno nalazi DNK?

Finding Stuff Out – Investigation 06 SIJEČNJA 2017 @ 17:00
SciQ – How Does Science Solve Crimes? 06 SIJEČNJA 2017 @ 17:30

Cijenite Dan zmajeva

Još od samog početka civilizacije ljudi su pričali priče o zmajevima; legendarni čudovištima, koji su često veliki, s krilima šišmiša, rigaju vatru, prekriveni su ljušturama poput guštera ili zmije. Postali su tema legendi bez ikakvih sličnosti sa stvarnim životinjama. Čini se da je fikcija čudnija od stvarnosti. U Kini i mnogim drugim zemljama Azije zmajevi su uobičajeno mudri i smatraju se simbolom života i snage. U Staroj Grčkoj bili su zaštitnici blaga. U zapadnim legendama zmajevi su zli protivnici vitezovima koji ih moraju ubiti kako bi spasili damu u nevolji. U kršćanstvu zmijoliki bogovi predstavljaju zlo i poganstvo. Zato postoji Dan zmajeva, kada se čudovišta kojih se bojimo mogu iskupiti i svi skupa možemo proslaviti njihovu kulturnu važnost.

O tim zmaj-poput gmazova... čini se da zmajevi postoje, barem oni koji nastanjuju otok Komodo u Indijskom oceanu. To su divovski gušteri, duži od 3 metra. Mesojedi su i iako ne mogu rigati vatru, njihova je slina otrovna. Gledajte Da Vinci Learning... i pridružite se Stephenu Fryu i Marku Carwardineu na putovanju kroz Komodo gdje nailaze na te smrtonosne zmajeve. Upoznat će rendžera kojeg je ugrizao zmaj i pridružit će se projektu za hvatanje i označavanje životinja.

Da biste saznali otkud zmajevi dolaze, Harrison ide na zadatak pronalaska najvećeg zmaja na svijetu. Kako se zmije mogu kretati bez nogu? Da biste saznali, izazivači će odjenuti „zmijska odijela“, a zatim će se utrkivati do cilja. U zoološkom vrtu reptila, Harrison radi sa stvarnim krokodilima i zastrašujućim Komodo zmajem. A u Artzooki... ako ih ne možeš pobijediti, ukroti ih - Jeremie izrađuje šarenog zmaja s krilima.

Finger Tips – Table Top Tornado 16 SIJEČNJA 2017 @ 18:45
Artzooka – Switching Frames 16 SIJEČNJA 2017 @ 19:00
Finding Stuff Out – Reptiles 16 SIJEČNJA 2017 @ 19:30
Last Chance to See – Komodo Dragon 16 SIJEČNJA 2017 @ 20:00

Pronađen najveći dijamant na svijetu (25. siječnja 1905.)

Nedvojbeno najpoznatiji dijamant na svijetu je Cullinan dijamant koji je neobrađen imao 3106 karata kada je pronađen u JAR-u 1905. godine. Nazvan je prema vlasniku rudnika i darovan je tada vladajućem britanskom monarhu Kralju Edward VII. Devet velikih kamena i otprilike 100 manjih kamenčića izrezani su iz tog sirovog dijamanta i dio su krunskih dragulja.

Ako stavimo sjaj sa strane, zašto su dijamanti tako posebni? Dijamant je najtvrđi prirodni materijal na Zemlji. Koristi ih se u industrijskim alatima za buđene granita. Dijamanti su kristali čistog ugljika koji su bili izloženi velikom pritisku Zemlje. Sintetični ili umjetni dijamanti postoje od 1955. godine, kada ih je General Electric Company koristila kao laboratorijsku opremu.

Gledajte Da Vinci Learning… Harrison želi saznati može li sam napraviti dragulje od ugljena ili možda čak i zlato. Geolog mu pokazuje da je drugo kamenje također zanimljivo, pogotovo meteoriti. Kamenje je zakon! Pratite kako se zlato može pronaći i u potocima. Ali pazite, jer postoji i zlato za budale! Varalica kupuje kuću Nickyjeva bake s ogrlicom od krivotvorenim dragulja. Ekipa mora brzo sve naučiti o mineralima kako bi spasili baku od propasti. Ova se avantura pretvara u znanstveni sat o mineralima, otkud dolaze, kako ih opisati, sortirati i klasificirati.

Finding Stuff Out – Rocks 25 SIJEČNJA 2017 @ 18:00
Thomas Edison’s Secret Lab – Nicky’s Compass & Gem of a Deal 25 SIJEČNJA 2017 @ 18:30

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala