Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Trijumf filma Toni Erdmann na nagradama europske filmske akademije
Prvi puta u povijesti Europskog Oskara za najbolju režiju osvojila je jedna žena - redateljica Maren Ade

Trijumf filma "Toni Erdmann" na nagradama europske filmske akademije

Njemačka komedija Toni Erdmann redateljice Maren Ade, najbolji je ovogodišnji europski film, koji je na 29. podjeli europskih filmskih nagrada u Vroclavu u Poljskoj osvojio pet glavnih nagrada – nagradu za najbolji film, kao i onu za režiju, scenarij te najboljeg glumca i glumicu.

Njemačka redateljica Maren Ade, koja je prije nekoliko dana proslavila 40. rođendan, nagrade za režiju i scenarij posvetila je svom ocu, a zaslužena priznanja dobila je pored uvelike zvučnijih redateljskih imena poput Kena Loacha, Pedra Almodovara, Paula Verhoevena i Cristiana Mungiua.

"Ovo je prvi put u povijesti da je Europskog Oscara osvojio film koji potpisuje žena, a sada je 2016. godina.", naglasila je Ade, izmamivši gromoglasan pljesak.

"Osjećam se iznimno povlaštenom što imam priliku raditi filmove u ovim kriznim vremenima. No vjerujem da se filmovima mogu prelaziti granice, približiti ono što nam je nepoznato i izazvati empatiju.", dodala je redateljica.

Slojevita i nepretenciozna komedija Toni Erdmann u čijem je središtu krhki odnos oca i kćeri u suvremenom korporativnom društvu, njen je treći film. Njezin prvijenac The Forest For The Trees osvojio je Posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Sundanceu 2005., a drugi film Svi ostali osvojio je dva Srebrna medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu 2009. - veliku nagradu žirija te nagradu Birgit Minichmayr za najbolju glumicu.

Toni Erdmann njemački je kandidat za Oscara za najbolji film na stranom jeziku, a dosad je već osvojio nagrade na festivalu u Montrealu i Bruxellesu te dobio i LUX nagradu Europskog parlamenta.

Urnebesno smiješna i sugestivno inovativna njemačka komedija, unatoč svom smjelom trajanju od 162 minute, ne prestaje oduševljavati struku i publiku, a možete je ovih dana pogledati u zagrebačkom kinu Europa, kao i drugim kinima Lijepe naše koji će je ponovno vratiti u program.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala