Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Za kraj ljeta – svemirsko BLITZ putovanje
Međunarodni festival izvedbenih umjetnosti započinje danas u Rovinju, a trajat će sve do petka 2. rujna

Za kraj ljeta – svemirsko BLITZ putovanje

Četvrto, svemirsko izdanje BLITZ Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti započinje u srijedu 31. kolovoza i traje do 2. rujna 2016. u pitoresknome Rovinju.

Ovogodišnji naslov ili nit vodilja festivala Nisam sam s jedne strane potiče na razmišljanje o pripadnosti, samoći i tišini, dok s druge strane navodi na odgovornost i sudjelovanje pojedinca u društvu i umjetnosti. U kriznim povijesnim trenucima u kojima je opstanak Kulture opasno ugrožen (sloboda mišljenja i stvaranja; bavljenje ne primarnim ali jednako bitnim dobrima) kazalište je dužno postati kulturni centar, mjesto okupljanja, alternativna škola ili svjetionik, prostor gdje se usprkos svemu njeguje Pažnja.

Svakim danom od subote 27. kolovoza do petka 2. rujna u istome vrtu Hotela Angelo D’Oro možete uživati u osmosatnoj ambijentalnoj zvučnoj instalaciji Nevidljivi pejzaži / Zemlja o kojoj Sanvincenti kaže: "linearnost kompozicije poziva na prisutnost i meditaciju u vremenu, na stvaranje prostora za unutarnji pogled".

U srijedu 31. kolovoza u Multimedijalnom centru Rovinja, glavni program BLITZa otvara sekcija Croatian Scene Focus s koreografkinjom Martinom Nevistić / O.N.E., koja se predstavom Apollonian vraća u 1969. i leti na Mjesec da bi od tamo promatrala Zemlju te se služi tom simboličkom referencom kako bi tematizirala postojeću krizu vizualnosti: "zasićenje slikama dokazuje nedostatak kapaciteta da se zamisli alternativa svijetu kakav je danas". U vezi sa svojim astronautskim iskustvom Russell L. Schweickart, pilot misije Apollo 9, je rekao: "Kad si vani u jednom od tih svemirskih odijela, zaista se nalaziš u svemiru. Nema granica onome što vidiš. Tamo je potpuna tišina i taj prekrasan pogled. U tom trenutku povijesti predstavnik si čovječanstva jer proživljavaš to iskustvo, na neki način, za ostatak ljudske vrste".

U četvrtak 1. rujna u Dječjem vrtiću Neven, u sekciji bLiTZ 4 kiDZ za najmlađu festivalsku publiku, s Teatrom Poco Loco i njihovom interaktivnom ekološkom predstavom po priči Djed i najveća repa u svemiru Adama Petera Maguirea, još jednom putujemo u svemir i još se jednom vraćamo na Zemlju. Predstava se izvodi tri puta za redom (u 9.30 sati, 10.30 sati i 12.30 sati), a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Istu večer u Kazalištu Gandusio u sklopu sekcije SURPRISES. Experimental Cinema Corner, talijanski umjetnici Linda Rigotti i Daniele Pezzi, gostujući selektori filmske večeri In your Dreams I am a Landscape, predstavljaju nam devet video radova na temu Prirodnog Krajolika autora iz SAD-a, Čilea, Italije, Norveške, Australije i Njemačke.

U petak 2. rujna u MMC-u u plesnoj predstavi All Dressed Up With Nowhere To Go talijanske koreografkinje Giorgie Nardin, vrijeme postaje nestvarno, gusto i cirkularno. Na sceni muškarac i žena, odjeveni samo u košulje, skrojene po mjeri, spremaju se van. U dugom nizu sitnih svakodnevnih gesta oni popravljaju, podešavaju, prilagođavaju, ponavljaju... prateći njihova tijela pod mekim svjetlom reflektora i gledatelj konačno gubi ravnotežu, lebdi između stvarnosti i apstrakcije.

Za kraj četvrtog BLITZa, događajem Silence is sexy vraćamo se korijenima - uz vjerne BLITZ resident DJ-e Madame Fature i Schwizarskog u Zagrebu - zabavom na plaži zatvara se ovo četvrto svemirsko festivalsko izdanje. Smješten uz samo more, na rubu rovinjskog parka Zlatni rt, tek otvoreni i još neotkriveni Ixie Sky Bar Rovinj domaćin je završnog partija. Naoružaj se osmijehom, zagrij ligamente i pripremi se na ples uz dobru elektronsku glazbu koja nas još jednom vodi visoko u svemir, kako bi zaključili ovo čarobno, kozmičko putovanje uz BLITZ 2016.

Dodatne informacije i pretplatu na newsletter pronađite na službenoj web-stranici festivala www.blitzfestival.com.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala