Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Sektor 8 i službeno je ocijenjena kopijom Bijega iz New Yorka
Konačna odluka suda otišla je u korist Johna Carpentera, a scenarist i redatelj Luc Besson mora platiti odštetu od 450 tisuća eura

"Sektor 8" i službeno je ocijenjena kopijom "Bijega iz New Yorka"

Foto: PR Photos

 Luc Besson je izgubio na pariškom prizivnom sudu u parnici protiv Johna Carpentera. Konačno je sud presudio u korist Johna Carpentera koji je tužio produkcijsku kuću EuropaCorp i scenariste za plagiranje njegovog kultnog filma iz 1981. Bijeg iz New Yorka.

Redatelj John Carpenter je produkcijsku kompaniju Europacorp i scenariste Stephena St. Legera, Jamesa Mathera i Luca Bessona odveo na sud tuživši ih da je njihov film iz 2012. godine Sektor 8 (Lockout) kopija njegovog filma Bijeg iz New Yorka. Carpenter je tražio odštetu od 2,2 milijuna eura.

 U svakom slučaju prizivni sud u Parizu je procijenio kako je "Sektor 8" posudio veliki broj ključnih elemenata priče iz "Bijega iz New Yorka" te je odredio odštetnu svotu od 450 tisuća eura.

I originalna presuda prošle godine glasila je gotovo identično, no Besson je čvrsto tvrdio kako njegov film nije kopija. Sud se našao na strani Carpentera 2015. godine kada je presudio kako Europacorp mora isplatiti Carpenteru, njegovom suscenaristu Nicku Castleu i Studio Canalu 85 tisuća eura. 

Ovog puta odšteta je višestruko povećana a sud je izjavio kako sličnosti između filmova uključuju: junaka koji slijeće u zatvor s letjelicom/svemirskim shuttleom, zatim se junak suprostavlja zatvorenicima koje predvodi vođa s čudnom desnom rukom, nakon toga pronađe jako važnu aktovku i susreće bivšeg suradnika koji potom umre i u konačnici oba junaka zataje dokumente koje su pronašli tijekom svoje misije. 

 Glasnogovornik Bessona je izjavio: "Sudci su prepoznali kako postoje i brojne razlike između filmova, te kako su gledano u cijelosti dva filma prilično drugačija. Mislimo kako je to važno a činjenica da je odštetna svota znatno manja od tražene to i oslikava." Galsnogovornik je još nadodao kako će unatoč iznenađenju presudom suda odluku prihvatiti.

M.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala