Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Nastavci blockbustera propadaju u kinima
Razočaravajuća premijera nastavka hita iz 90-ih, "Dan nezavisnosti: Nova prijetnja", razotkriva zasićenost publike brojnim nastavcima

Nastavci blockbustera propadaju u kinima

 Ovo ljeto u filmskom svijetu otpočelo je s nizom nastavaka koji su se nadali okoristiti slavom originalnih hitova. No, mnogi među njima nisu ispunili svoja previsoko postavljena očekivanja. Loše otvaranje nastavka Dan nezavisnosti prošlog tjedna samo je iskristaliziralo zasićenost publike već viđenim fabulama i temama.

Daleko od toga da su se svi nastavci pokazali filmskim neuspjesima, no publika nije masovno punila kino dvorane što dokazuju i zarade na kino blagajnama. Neki od filmova su na kino blagajnama prošli solidno, bilo da su barem isplatili svoje (pre)visoke budžete bilo da su računali na hollywoodskim produkcijama sve popularnije veliko tržište Kine. 

Dan nezavisnosti: Nova prijetnja na američkom je tržištu u premijernom vikendu donio nezamjetnih 41 milijun dolara, a uz budžet od 165 milijuna dolara spasilo ga je inozemno tržište. Iako su "Dan nezavisnosti: Nova prijetnja" mnogi novinski članci osudili na propast, nastavak popularnog blockbustera iz 1996. godine lagano nastavlja s prikazivanjem i podebljavanjem svoje zarade. 
 
Ipak, prema zaradi koje su nastavci skupe produkcije uspjeli prikupiti u premijernim vikendima čini se kako publika ne želi gledati nebrojene nastavke. Alisa iza ogledala stigla je u kino dvorane nezamijećeno (250 milijuna dolara) s obzirom na originalni film Alisa u zemlji čudesa koji je donio zaradu od 1 milijarde dolara. Slično je prošla i avantura Nindža kornjače: Izlazak iz sjene koja je na svjetskim kino blagajnama zaradila za dlaku više od originalnog budžeta (box office: 155 milijuna dolara, budžet: 135 milijuna dolara).
 
Nastavci koji su se umalo utopili pod plimom ovogodišnje brojne konkurencije su X-Men: Apocalypse, Susjedi iz pakla 2 i Majstori iluzije 2. Ovi su se filmovi zahvaljujući svojim dugotrajnim franšizama (X-Men), vjernim fanovima (Susjedi iz pakla 2) ili kineskom tržištu (Majstori iluzije 2) uspjeli provući kroz ušicu igle i isplatiti svoje postavljene budžete, a vjerojatno će do kraja prikazivanja prikupiti još publike. 

 S druge strane neki od nastavaka su odlično prošli kod publike. Primjerice, Potraga za Dory pokrenula je publiku željnu kvalitetnih Pixarovih filmova u kojima može uživati cijela obitelj. "Potraga za Dory" je u nepuna 2 tjedna na svjetskim kino blagajnama zaradila gotovo 425 milijuna dolara i hrabro korača naprijed. Isto tako je Prizivanje 2 uz budžet od 40 milijuna isti iznos zaradio samo u premijernom vikendu, dok je Kapetan Amerika: Građanski rat tijekom prikazivanja kao dio uspješne Marvelove franšize zaradio 1.1 milijardu dolara na svjetskim blagajnama uz impresivan budžet od 250 milijuna dolara.
 
Dakle, sve je jasnija poruka koju gledatelji šalju Hollywoodu. Veliki budžeti i poznati naslovi sve manje i manje impresioniraju publiku, dok za to vrijeme profitiraju originalni filmovi sa svježim idejama.
M.M.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala