Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatna palma na 69. filmskom festivalu u Cannesu odlazi filmu I, Daniel Blake
Na veliko iznenađenje publike Grand Prix ove godine odnio je film Xaviera Dolana "It’s Only The End Of The World"

Zlatna palma na 69. filmskom festivalu u Cannesu odlazi filmu "I, Daniel Blake"

 Svečanom dodjelom nagrada završilo je deset dana filmskog festivala u Cannesu. Na svečanoj ceremoniji u kazalištu Lumière dodijeljene su nagrade za pobjednike 69. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

Pod predsjedanjem australskog redatelja Georgea Millera ovogodišnji se žiri sastojao od glumaca i redatelja Madsa Mikkelsena, Vanesse Paradis, Arnauda Desplechina, Valerie Golino te iranskog producenta Katayoona Shahabija.
 
U konkurenciji među 21 filmom u službenoj selekciji dobitnik Zlatne palme je film I, Daniel Blake britanskog redatelja Kena Loacha.
 
Ken Loach poznat je po svome stilu socijalnog realizma i temama koje kritiziraju društveno stanje marginalnih grupa. U istome stilu film "I, Daniel Blake" razmatra teškoće s kojima se suočavaju siromašni u Ujedinjenom Kraljevstvu i probleme socijalne pomoći u državi. Ovo je redatelju druga Zlatna palma; prvu je osvojio 2006. godine kada je Vjetar koji povija ječam nagrađen ovom prestižnom nagradom. Loach je i 2014. nagrađen počasnim Zlatnim medvjedom na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Grand Prix ove godine odnio je film It’s Only The End Of The World redatelja Xaviera Dolana. Ova nagrada je došla kao potpuno iznenađenje publici i kritičarima, jer su samo rijetki mislili kako će novi uradak Dolana ove godine biti nagrađen. 

Nagradu za režiju dobio je Olivier Assayas, redatelj paranolmalnog trilera "Personal Shopper". 
Nagrada za najbolju glumicu ove godine dodijeljena je Jaclyn Jose za ulogu u filmu "Ma Rosa". Shahab Hosseini pobijedio je mušku konkurenciju u kategoriji za najboljeg glumca za ulogu u filmu "The Salesman". 
 
"The Salesman" je osvojio dvije nagrade na ovogodišnjem Cannesu, a osim nagrade za najboljeg glumca scenarij Asghara Farhadija proglašen je najboljim scenarijem.
Jury Prize osvojila je Andrea Arnold za film "American Honey".
 
U selekciji Un Certain Regard jučer je nagrađen uradak "The Happiest Day in the Life of Olli Mäki" u režiji Finca Juhoa Kuosmanena, dok je počasna Zlatna palma ove godine dodijeljena glumcu Jean-Pierreu Léaudu.
M.M.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala