Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Prvi film strave i Freudova teorija u filmu na zatvaranju 9. PSSST! festivala
Prvi nezavisni film i prvi ozbiljan prikaz Freudove psihoanalitičke teorije na filmu zatvaraju 9. PSSST festival nijemog filma!

Prvi film strave i Freudova teorija u filmu na zatvaranju 9. PSSST! festivala

Foto: Karlo Mijić

Petak na PSSST!-u započeo je projekcijom nijemog filma Čarobnjak iz Oza iz 1925. godine u režiji legende nijemofilmske komedije Larry Semona.

Nakon filma održana je tribina Opesija, neuroza, psihoza: psihoanaliza i nijemi film na kojoj su sudjelovali filmolozi dr. sc. Nikica Gilić, dr. sc. Janica Tomić i dr. sc. Željka Matijašević, čiji je temeljni znanstveni interes psihoanalitička teorija i njezini dodiri s književnošću, filmom te kulturalnim i političkim teorijama. Sudionici su ukazali na paralelno razvijanje ova dva područja još od 1895. godine i prvih projekcija braće Lumiere te prvih objavljenih znanstvenih radova s područja psihoanalize.

Svjesno i nesvjesno, motiv dvojnika, opsesivni muškarci i histerične žene samo su neki od motiva koji povezuju psihoanalizu i film, a najviše su istaknuti u njemačkom filmskom ekspresionizmu. Filmovima kao što je Praški student Stellana Ryea koji prikazuje rascjep ličnosti te zamagljivanje subjektivnog i objektivnog i Tajna jedne duše G. W. Pabsta jednim od prvih prikaza terapije govorom, gdje simptomi iščezavaju njihovim osviješćivanjem, ljudima se pokušala približiti ova nova i nepoznata znanstvena disciplina, tada smatrana herojskom i prosvjetljujućom.

Nakon tribine, a nastavno na temu 9. PSSST!-a, prikazan je film Nepoznati vrsnog američkog redatelja strave Tod Browninga. Festivalski petak zatvorio je posljednji dio natjecateljskog programa, 11 kratkometražnih filmova iz osam zemalja.

Poseban ugođaj projekcijama pružio je Sunrise Sessions, kvartet iskusnih instrumentalista i improvizatora predvođenih Ivanom Kapecom i Jankom Novoselićem. Bend je prošetao različitim stilskim odrednicama dajući filmovima dosad neviđenu zvučnu kulisu.

Posljednji dan Festivala obilježit će dodjela nagrada publike i glavne nagrade PSSST!-aVeliki Brcko, nazvane po prvom hrvatskom junaku nijemog filma. O pobjedniku odlučuje ocjenjivački sud u sastavu Mirna Belina, Karla Lončar i Tanja Vrvilo, a nagrada je djelo akademske kiparice Jelene Azinović. Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada na programu je u 21 sat.
 
Subotnji filmski program u 17 sati otvorit će projekcija prvog nezavisnog filma i jednog od prvih dugometražnih filmova strave. Praški student Stellana Ryea iz 1913. godine bio je veoma utjecajan zbog postizanja vizualne senzacije korištenjem mogućnosti filmskoga trika, a tematski se preklapa s najvažnijim ostvarenjima njemačkog ekspresionizma.
 
U 19 sati na rasporedu je Hrvatska nijemofilmska baština, program koji godinama nastaje zahvaljujući suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom. Živjela štednja! ciklus je reklamno - obrazovnih nijemih filmova Gradske štedionice nastao 30-ih godina prošloga stoljeća. 
 
Ružica i Branko, Novac kao zao drug te Student iz Slavonije (31. listopada - Dan štednje) kroz duhovite priče poučavaju građane o odgovornom odnosu prema novcu, a zanimljivi su i zbog dragocjenih snimki starih zagrebačkih lokaliteta i znamenitosti.
 
 
Festival nakon dodjele nagrada zatvara Tajna jedne duše (1926.) G. W. Pabsta, sljedbenika Nove objektivnosti, pravca koji se realizmom suprotstavlja stilskim pretjerivanjima tradicionalnog njemačkog ekspresionizma. Tajna jedne duše prvi je ozbiljan prikaz Freudove teorije nastao u suradnji s uglednim psihoanalitičarima i Freudovim učenicima Hansom Sachsom i Karlom Abrahamom te s Werner Kraussom (dr. Caligari) u glavnoj ulozi.
 
Posljednji dan PSSST!-a filmove će glazbom obojati Light Work. U novom projektu cijenjena jazz vokalistica i glazbenica Lela Kaplowitz udružila se s kantautoricom i multi-instrumentalisticom Dinom Rizvić te violinistom i improvizatorom Ristom Ibrićem pa stoga publiku očekuje zanimljivo glazbeno putovanje improvizacijom u raznim žanrovima, s jazz bazom.
 
Ulaz na projekcije je besplatan, a više informacija pronađite na službenim stranicama PSSST! festivala nijemog filma.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala