Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Rijeka ponovno postaje dokumentarna košnica
Od ponedjeljka 20. srpnja u Rijeci će boraviti 30-ak redatelja i producenata dokumentaraca u nastajanju

Rijeka ponovno postaje dokumentarna košnica

Riječka Udruga Ukus i praški Institut dokumentarnog filma (IDF) treću godinu zaredom u Rijeci organiziraju zajedničku sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma koja će se od 20. do 25. srpnja održavati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, u Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo. IDF dolazi s programom stručnog usavršavanja za redatelje i producente Ex Oriente Film, a Udruga Ukus tom programu pridružuje metodologiju i polaznike vlastite platforme za potporu i razvoj hibridnog filma Refineri, pa će se u Rijeci raditi na razvoju ukupno 16 unaprijed odabranih autorskih dokumentarnih projekata, najavili su danas na konferenciji za medije Aleš Suk, Željka Suková i Jelena Androić iz Ukusa-a.

Od ponedjeljka 20. srpnja u Rijeci će boraviti 30-ak redatelja i producenata dokumentaraca u nastajanju, i to iz Bugarske, Njemačke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Češke, Rusije i Hrvatske. Boravit će i 14 njihovih mentora, istaknutih europskih redatelja, producenata i filmskih profesionalaca te brojnih gostiju, zastupnika TV kuća, distribucija i fondova. Među njima se primjerice nalazi Nino Kirtadzé, gruzijska redateljica i glumica, čiji su filmovi osvajali broje međunarodne nagrade, uključujući i nagradu za najbolju režiju na festivalu Sundance, nagradu Europske filmske akademije za dokumentarac Naftovod u susjedstvu koji gledamo u Art-kinu, te nominaciju za Oscara za glumu. Zatim su to Jon Bang Carlsen, jedan od najinovativnijih danskih redatelja dokumentarnog filma čiji će redateljski potpis javnost moći upoznati u Art-kinu, kroz Mačke u Rigi, pogled na glavni grad Latvije mačjim očima i ušima, i Pravu količinu nasilja, hibridni film posvećen zbivanjima u bujajućem predgrađu Los Angelesa.

Mentor radionice je i Iikka Vehkalahti, nagrađivani finski producent i redatelj te bivši urednik dokumentarnog programa Finske nacionalne televizije, zatim ugledni slovački redatelj i producent Peter Kerekes koji će na plaži Grčevo prikazati feel-good dokumentarac 66 sezona, te austrijski producent Ralph Wieser koji je među ostalim producirao film Plati i ženi i aktivističku TV seriju Wastecooking. Istaknimo i dva hrvatska autora - nagrađivanog transmedijskog umjetnika Dalibora Martinisa čiji se radovi nalaze u kolekciji MoMA-e u New Yorku, te kultnog hrvatskog redatelja, crnovalovca Lordan Zafranović čije ćemo kratkometražne filmove iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih gledati u Art-kinu. Svi će navedeni, i drugi mentori radionice, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održati inspirativna predavanja otvorena za javnost.

Na konferenciji su se predstavili i neki od polaznika radionice, Kristijan Vučković, Ana Jurčić i Marta Batinić, koji su razvoj svojih filmova počeli u sklopu platforme Refineri u travnju ove godine te to iskustvo opisali inspirativnim i poticajnim. Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tea Perinčić je pak kazala kako ugošćivanje radionice oslikava otvaranje Muzeja prema programima drugačijim od klasičnih muzejskih. Najavila je da će suradnja s radionicom i Ukus-om rezultirati i filmom kojim će se obilježiti 120-godišnjica izgradnje Guvernerove palače iduće godine.

Ukus i IDF program izvode uz potporu HAVC-a, Zaklade Kultura nova, Grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, MEDIA programa EU, Ministarstva kulture Češke i Kinematografskog fonda Češke, te u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, Art-kinom Croatia i beach barom Pajol.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala