Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Motovunski Maverick je Jerzy Skolimowski
Motovunski Maverick Jerzy Skolimowski i Elia Suleiman počasni gosti festivala

Motovunski Maverick je Jerzy Skolimowski

Nagrada koja je prošle godine dodijeljena Andreju Zvjagincevu ove godine pripada velikom poljskom redatelju Jerzyju Skolimowskom, filmskom nomadu koji je uvijek tražio i pronalazio svoj put. Počasni gost festivala palestinski je redatelj Elia Suleiman, poznat po  filmovima u kojima ruši zapadnjačke stereotipe o sukobu Palestine i Izraela. Oba redatelja bit će gosti 18. Motovun Film Festivala.

Nagrada Maverick, namijenjena autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja, dodjeljuje se ove godine Jerzyju Skolimowskom, filmskom redatelju, scenaristu, dramatičaru, glumcu, slikaru i pjesniku. Skolimowski je rođen 1938. godine (premda sam kaže da je dokument lažan i da je zapravo rođen 1936.). Nakon završenog studija etnografije u Varšavi obrazovao se se na znamenitoj školi u Lodzu.

Kao scenarist debitira 1960. u prvijencu Romana Polanskog Nož u vodi, a 1964. režira dugometražni prvijenac Lični opis (Rysopis). Nakon faze anarhičnog mladenačkog osvajanja modernizma i borbe s cenzurom, odlazi na Zapad, najprije u Veliku Britaniju, a potom u SAD te snima filmove koji su bili i ostali čudan hibrid "istoka" i "zapada": nerijetko žanrovski, često čak i "pulp". Početkom devedesetih, Skolimowski se povukao iz filma i posvetio slikarstvu, da bi se 2010. vratio režiranju filmom Četiri noći s Anom, meditativnom studijom o osamljenosti i čežnji.

Skolimowski je osvojio mnoge prestižne filmske nagrade, uključujući Grand prix Festivala u Bergamu (Barrier, 1966.), Zlatnog medvjeda u Berlinu (Polazak, 1967.), nagradu žirija u Cannesu za Rad na crno (Moonlighting, 1982.). Za film Ruke u vis! (Hands Up!), koji je bio dugo bunkeriran, osvojio je nagradu novinara na Festivalu u Gdansku 1981. Posebnu nagradu žirija na Venecijanskom festivalu dobio je dva puta - 1985. za Svjetionik (The Lightship) te 2010. godine za film Ubojstva iz nužde (Essential Killing) s Vincentom Gallom u ulozi anonimnog islamističkog bjegunca. Skolimowski se nerijetko pojavljuje u svojim filmovima, a glumačke izazove i dalje rado prihvaća, pa je tako zadnju ulogu ostvario u superherojskom filmu Osvetnici (Avengers) iz 2012.

Poput nomada, Skolimowski snima u Britaniji, Francuskoj, SAD-u i Poljskoj, snima od akcijskih trilera do prestižnih literarnih adaptacija, i slaže još uvijek nedovršeni opus koji se opire jednostavnim dihotomijama Zapad/Istok, Žanr/Art, Sistemsko/Disidentsko. Redatelj iz Lodza uvijek je tražio svoj put, put između, a to je jedna od definicija Mavericka, stoji u objašnjenju nagrade čiji su dosadašnji laureati Ken Russell, Terry Jones, Ulrich Seidl, Terrence Davies, Mohsen Mahmalbaf i Andrej Zvjagincev. Skolimowski će nagradu preuzeti osobno, a na brdu će se moći pogledati dva njegova ostvarenja.

Počasni gost 18. Motovun Film Festivala je palestinski redatelj s pariškom adresom Elia Suleiman. Suleimanovi filmovi nagrađivani su na najznačajnijim svjetskim festivalima, od Cannesa do Venecije, a najpoznatiji je Divine Intervention iz 2002., crnohumorna nadrealna komedija o Palestincu iz Nazareta koji, da bi posjetio svoju djevojku iz Ramallaha na Zapadnoj obali, mora proći nekoliko kontrolnih točaka. Suleimanova ostvarenja na duhovit način prikazuju svakodnevni život u Palestini, progovarajući o apsurdnostima sukoba Izraela i Palestine. Njegov rad uspoređuju s filmovima Jacquesa Tatija i Bustera Keatona, a među značajnim utjecajima spominje se i teoretičar postkolonijalizma Edward Said, s kojim je surađivao dok je živio u New Yorku.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala