Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatna palma ove godine odlazi filmu Dheepan
Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 68. filmski festval u Cannesu i proglašeni su ovogodišnji laureati

Zlatna palma ove godine odlazi filmu "Dheepan"

 Na svečanoj ceremoniji u kazalištu Lumière dodijeljene su nagrade za pobjednike ovogodišnjeg međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Završnu ceremoniju pobjednički je dočekala ekipa filma Deepan.

Ovogodišnjim žirijem predsjedao je par redatelja Joel i Ethan Cohen, a među prestižnim članstvom u žiriju su bili poznati filmski umjetnici poput Rossy de Palma, Sophie Marceau, Sienne Miller, Rokia Traoréa, Guillerma del Tora, Xaviera Dolana Jakea Gyllenhaala.

Zlatnu palmu u glavnoj konkurenciji primio je Dheepan, film redatelja Jacquesa Audiarda. 

Radnja filma "Deepan" prati troje običnih ljudi koji se pod nesretnim okolnostima pronađu kao saveznici. Kako bi pobjegli od građanskog rata koji bukti u Šri Lanci, bivši vojnik, mlada žena i djevojčica bez prijašnjih veza odluče se pretvarati da su obitelj i zajedno se nastane u predgrađu Pariza. Iako se ne poznaju, pokušaju od kuće načiniti dom i sagraditi zajednički život.

Drugu nagradu (Grand Prix) ove godine je dobio film The Son Of Saul (Saul Fia) debitantskog redatelja Laszla Nemesa, koji je također nagrađen prestižnom FIPRESCI nagradom. 

Nagradu za režiju dobio je tajvanski redatelj Hou Hsiao-Hsien za svoj film The Assassin (Nie Yinniang). 

Nagrada za najbolju glumicu ove godine dodijeljena je dvjema glumicama. Za najbolju glumu nagrađena je Rooney Mara za ulogu Therese u filmu Carol Emmanuelle Bercot u filmu Mon RoiVincent Lindon za ulogu u filmu The Measure Of A Man pobijedio je mušku konkurenciju u kategoriji za najboljeg glumca. 

Najboljim scenarijem proglašen je onaj Michela Franca za film Chronic.

Nagradu ocjenjivačkog suda dobio je Yorgos Lanthimos za The Lobster.

Dobitnik Zlatne kamere je César Augusto Acevdeo za film La Tierra Y La Sombra, a Zlatnu palmu za kratkometražni film osvojio je Ely Dagher za Waves 98. 

M.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala