Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Dodjelom nagrada završili 24. Dani hrvatskog filma
Sinoć su svečanom dodjelom nagrada u kinu Europa završili još jedni Dani hrvatskog filma

Dodjelom nagrada završili 24. Dani hrvatskog filma

Sinoć su kinu Europa ceremonijom dodjele nagrada i projekcijom nagrađenih filmova završili 24. Dani hrvatskog filma.

Na samom početku okupljene je pozdravila direktorica festivala Zdenka Gold: "Željela bih zahvaliti svim autorima čiji su filmovi prikazani na 24. Danima hrvatskog filma i svim suradnicima koji su omogućili ova četiri bogata i dinamična festivalska dana. U ime čitavog festivalskog tima zahvaljujem i publici: hvala vam što ste nam pomogli u dvadeset i četvrtom, a nekima i prvom izdanju Dana hrvatskog filma. Vidimo se za godinu dana u isto vrijeme na istom mjestu i s novim filmovima. Hvala!"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u ime vijeća za etiku i ljudska prava, koje su činili i Tin Gazivoda i Vesna Teršelič, dodijelila je Nagradu za etiku i ljudska prava Vesni Ćudić za film Razred. Prema mišljenju žirija film približava složenost romske svakodnevice: od partnerskih i roditeljskih odnosa, obiteljskog nasilja, opstanka u obrazovnom sustavu, tradicije ranih brakova i maloljetničke trudnoće do gotovo nepremostivih prepreka pri zapošljavanju zbog snažnih predrasuda prema Romima i Romkinjama.

Potom su dodijeljene nagrade velikog žirija, koji je djelovao u sastavu Mladen Đorđević, Vanja Jambrović i Dragan Jurak. Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija, a dodijeljeno je i posebno priznanje za režiju. Kao najbolja manjinska koprodukcija nagrađen je film Kokoška redateljice Une Gunjak. Nagradu je preuzeo hrvatski producent filma Siniša Juričić. Filmski snimatelj Boris Poljak nagrađen je za najbolju kameru za film Rakijaški dnevnik redatelja Damira Čučića. Nagrada za najbolje oblikovanje zvuka pripala je Tomislavu Babiću za film Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji, a Dalibor Barić i Tomislav Babić preuzeli su i nagradu za najbolji scenarij. Veliki žiri dodijelio je nagradu autorskom dvojcu zbog narativne i vizualne kompleksnosti, uspješnog kombiniranja filmskih referencija i stvaranja iznimnog esejističkog i poetskog stilskog koncentrata.

Nagrada za najbolju montažu dodijeljena je Marku Ferkoviću za film Spomenik u režiji Igora Grubića. Sarajevski glumci Aleksandar Seksan i Emir Mušić, koji u filmu Piknik tumače naslovne uloge oca i sina, nagrađeni su u kategoriji najbolje glume i to zbog istovremenog intenziteta i suzdržanosti u dočaravanju jakih emotivnih stanja.

Veliki žiri dodijelio je nagradu za najbolju režiju Hani Jušić za film Da je kuća dobra i vuk bi je imao. Žiri je odluku obrazložio riječima: za režijski rukopis kojim je uspješno izmiješano svakodnevno i nadrealno te za uvjerljivo dočaravanje trenutaka trivijalnosti poput provincijskih kuća, bezličnih vrtova i ljudskih fizionomija. Posebno priznanje u kategoriji režije pripalo je Igoru Bezinoviću za dokumentarni film Veruda – Film o Bojanu.

Nagrada za najbolji film, odnosno Grand prix Dana hrvatskog filma dodijeljen je producentima Juri Pavloviću i Luki Venturinu iz produkcijske tvrtke Sekvenca za film Piknik u režiji Jure Pavlovića. Žiri je nagradu odlučio dodijeliti zbog dramaturški najzaokruženije i formalno najčišće filmske cjeline prikazane u konkurenciji festivala. Zbog odmaknutosti od teme rata, ali i uspješne vezanosti za traume prošlosti.

Nakon dodjele službenih festivalskih nagrada predsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara Diana Nenadić proglasila je nagrade koje to društvo tradicionalno dodjeljuje na Danima hrvatskog filma. Stipe Radić primio je Diplomu Vladimir Vuković za najboljeg mladog kritičara, a Nagrada Vladimir Vuković za najboljeg kritičara u 2014. godini dodijeljena je Vladimiru Cvetkoviću Severu. Spomenute nagrade dodijelio je žiri članova Hrvatskog društva filmskih kritičara u sastavu: Krešimir Košutić, Igor Saračević i Ivan Žaknić.

Nagradu Vladimir Vuković za životno djelo, koju dodjeljuje skupština HDFK-a, preuzeo je filmski kritičar Živorad Tomić, a Željko Senečić, dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo, svoju je nagradu preuzeo na otvaranju festivala.

Članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara dodijelili su nagrade Oktavijan u pet tradicionalnih kategorija: namjenski, eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film. Oktavijana za najbolji namjenski film podijelili su Lokalni razvoj vođen zajednicom i Uspavanka, a nagrade su preuzeli njihovi autori Natko Stipaničev i Zdenko Bašić. Oktavijan za najbolji eksperimentalni film pripao je Vladislavu Kneževiću za film A.D.A.M., a nagradu je u ime autora primila Vanja Andrijević iz Bonobostudija. Oktavijan za najbolji animirani film otišao je u ruke estonske animatorice s pulskom adresom Chintis Lundgren, a Oktavijana u kategoriji dokumentarnog filma preuzeo je Igor Bezinović za Veruda – Film o Bojanu. U ime redateljice Une Gunjak, Oktavijana za najbolji igrani film, Kokošku, preuzeo je producent Siniša Juričić.

Nagrada Jelena Rajković, koja se dodjeljuje najboljem mladom autoru ili autorici do 30 godina starosti, pripala je Tinu Žaniću za film Manjača. Žiri u sastavu Nikola Strašek, Jasna Zastavniković i Josip Žuvan nagradio je Žanića zbog suptilnog i vrlo emotivnog prikaza oniričnog stanja glavnog protagonista i visokoestetizirane režije koja prirodno proizlazi iz sadržaja i stvara jedinstveno audiovizualno iskustvo. Nagradu je u ime autora preuzela snimateljica Jana Plećaš.

Dodjelom nagrade publike za film Razred Vesne Ćudić i nagrade za najbolju prezentaciju na pitching forumu Lidiji Špegar za projekt Strgano završila je ceremonija dodjele nagrada 24. Dana hrvatskog filma.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala