Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Novi problemi za Egzodus: Bogovi i kraljevi
Biblijski spektakl o Mojsiju Ridleyja Scotta zabranjen u Egiptu, navodno zbog povijesnih netočnosti

Novi problemi za "Egzodus: Bogovi i kraljevi"

 Nakon glasnih kritka koje je film Ridleyja Scotta primio na račun isključivo bijele glumačke postave, pred vrata Exodusa stižu novi marketinški problemi. Egzodus: Bogovi i kraljevi nije dobro sjeo vlastima u Egiptu, a situacija je eskalirala nakon iznesenog stava kako je riječ o cionističkom filmu.

Naime, vlada u Egiptu je samo jedan dan prije službene premijere zabranila prikazivanje filma, a kako se čini isto je učinila i vlast u Maroku. Dok trenutačno za Maroko nema službenih izjava pa tako ni obrazloženja zašto se film ne prikazuje, iz egipatske vlade čule su se poprilično oštre kritike upućene filmu i njegovim tvorcima. Svoj čvrsti stav prema zabrani su pokazali ministar kulture Gaber Asfour i predsjednik odbora za cenzuru Abdul Sattar Fathi. 
 
Glavni razlog koji navode za ovu zabranu odnosi se na očite povijesne netočnosti koje su prikazane u filmu, no jedan od razloga je i način na koji se portretira Egipćane kao nasilnu svjetinu koja progoni Židove
 
Glavne zamjerke koje su pronašli u filmu tiču se jednog od 7 svjetskih čuda, piramida. Film naime ostavlja dojam kako su Židovi sagradili piramide, što naravno nije točno, dok odbor za cenzuru dodaje zamjerke na Mojsijev čin razdvajanja Crvenog mora za kojeg iz odbora smatraju da nije bio čudo već puki potres. Jedna od zamjerki je i karakterizacija samog Mojsija za kojeg kažu da nalikuje vojnom generalu, a ne božjem proroku. 

Vijesti o zabranama prikazivanja filmova su tražena roba ovih dana pa se i ovaj incident brzo proširio filmskim portalima. Za sada iz studija 20th Century Fox nema komentara, što znači da ćemo morati pričekati kako bismo vidjeli hoće li se ova situacija uskoro razriješiti i hoće li utjecati na gledanost filma.
M.M.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala