Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Nikad bogatiji program 8. Vukovar Film Festivala
U glavnom programu ovogodišnjeg festivala naći će se najbolji filmovi svjetskih festivala A-liste

Nikad bogatiji program 8. Vukovar Film Festivala

Foto: Vukovar film Festival

8. Vukovar film festival / festival podunavskih zemalja osmi put otvara svoja filmska vrata! Festival se održava od 25.-30. kolovoza i od ove godine dulji je jedan dan (traje šest dana).

Nikad bogatiji i atraktivniji program privući će brojne zaljubljenike u film koji će ove godine moći gledati 81 film na sedam lokacija u bogatih šest dana, kažu iz organizacije festivala.

Podunavska konkurencija donosi pregršt ponajboljih ovogodišnjih naslova dugog i kratkog metra te dokumentaraca. Od dugih filmova iz Konkurencije izdvajaju se dva sjajna Mađara - Bilježnica Janosa Szasza te Bijeli Bog Kornéla Mundruczoua. Dječaci ostavljeni na nemilost opake babe i psi ostavljeni na nemilost ljudi, okosnica su tih sjajnih filmova. Bogata konkurencija prikazuje i nagrađenog Velikom nagradom žirija u Cannesu 2014.- talijansko-njemački naslov Čuda Alice Rohrwacher, priču o malenoj kraljici pčela koja je ujedno i pravi pater familias. Još jedan naslov na koji vrijedi obratiti punu pozornost stiže nagrađen s Berlina 2014. naslov Križni put Dietricha Bruggemanna o djevojčici koja želi postati svetica. Hrvatske boje u Konkurenciji brani izvanredan novi film Kristijana Milića, naslov Broj 55, ovjenčan s čak osam pulskih Zlatnih arena. Redatelji Janos Szasz, Dietrich Bruggemann i Kristijan Milić dolaze u Vukovar predstaviti svoje filmove.

Oni otvaraju goruće aktualnosti, a zovu se dokumentarni filmovi. Iz dokumentarne konkurencije valja izdvojiti nekoliko naslova: Eugenika Pavela Štingela koji oživljava pojam eugenike, odnosno ideje poboljšanja ljudske vrste genetskim inženjeringom koje diskriminira sve bolesne i "oštećene" koji se nisu imali prilike roditi potpuno zdravi. Ideja koju su koristile brojne zlikovačke ideologije pretočena je u vrhunski film koji će predstaviti sam redatelj. S druge strane, o energiji i njenim trošivim resursima, bavi se film Pod naponom Huberta Canavala gdje on postavlja pitanje dokad ćemo se lakonski odnositi prema energiji i njenim izvorima te kako ćemo je nadomjestiti kada se izvori potroše. Njemački film Veliki muzej Johannesa Holzhausena govori pak o menadžmentu velikim Umjetničko-povijesnim muzejem u Beču koja prati kuratore dok objašnjavaju muzejske izloške. Mađarski film Overdose, utrka za snom Gabora Ferenczyja, govori o nekad vrlo živoj a danas izumrloj tradiciji utrka konja i prati priču nevjerojatno brzog konja kupljenog za sitne novce koji sad pak vrijedi pravo bogatstvo.

Ističe se i maestralni hrvatski dokumentarac Autofokus Borisa Poljaka, koji je nagrađen na Karlovyim Varyima, a govori o prolaznosti vremena i ljepoti koja se krije iz jednog prostog, nimalo uljepšanog, turističkog momenta na brdašcu ispred crkvice kraj Nina gdje je postavljena kamera kao nijemi sudionik vremena.

Popratni program Svijet, koji redovito donosi najrazvikanije filmske svjetske naslove, ove godine prikazuje novi film Andreja Zvjagniceva - Levijatan, Woodyja Allena - Čarolija na mjesečini te Philippa Noycea - Davatelj.

Perjanica popratnog programa Europo otvori se, gdje prikazujemo filmove iz zemalja slabije audiovizualne produkcije, jest novi film braće Dardenne, naslov Dva dana, jedna noć u kojem sjajna Marion Cotillard tumači ženu kojoj je ostao vikend da spasi svoj posao. Kraljeve novije socijalne drame, braću Dardenne prikazat ćemo premijerno u Hrvatskoj na festivalu u Vukovaru.

Popratni program Britanski fokus, između ostalih prikazuje novi film Jonathana Glazera - Ispod kože sa Scarlett Johansson u ulozi vanzemaljske predatorice te izvanredan film Richarda Ayodea - Dvojnik o paralelnim univerzumima gdje neki antipodi vlastitih ličnosti skupljaju vrhnje "našeg" života. Glavnu ulogu tumači fejsbukovac Jesse Esienberg. Tu je i na Sundanceu nagrađeni glazbeni film Bože, pomozi djevojci Stuarta Murdocha koji polazi od teze da je glazba najbolji lijek za depresiju.

Također, prikazat će se Retrospektiva omiljenog ženskog redatelja - Pedra Almodovara s njegovim recentnim naslovima kao i Retrospektiva oskarovke Susanne Bier s njezina tri naslova.

Osim filmskih, imat ćemo prilike besplatno uživati i u glazbenim poslasticama kroz nastupe izvrsnih izvođača: Diskobajagi, Vatra, Ban & Diktatori, Bambi Molesters, Darko Rundek & Cargo Trio i Papaya u Vukovaru nastupat će u party zoni ovogodišnjeg festivala.

Također, ovogodišnji filmski festival u Vukovaru bit će dobrotvornog karaktera. Festivalski direktor Igor Rakonić na konfereciji za novinare je rekao: "Drago nam je izvijestiti da cjelokupni ovogodišnji prihod od ulaznica darujemo za obnovu u poplavi uništenog Multimedijalnog centra Studio kreativnih ideja Gunja SKIG-a kako bi lokalni klinci nastavili sa svojim kreativnim radom."

Sve informacije o programu i lokacijama festivala možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala