Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Pleme je dobitnik Propelera 17. Motovun Film Festivala
Sinoć je svečanom dodjelom nagrada u Kinu Trg završilo 17. izdanje Motovun Film Festivala

"Pleme" je dobitnik Propelera 17. Motovun Film Festivala

Foto: Motovun Film Festival

Poznati su svi pobjednici 17. Motovun Film Festivala! Uz već poznate laureate, Arsena Dedića za 50 godina i Andreja Zvjaginceva za nagradu Maverick, sinoć su na dodjeli nagrada 17. Motovun Film Festivala objavljeni dobitnici glavne festivalske nagrade Propeler, nagrade FIPRESCI i Motovunski kratki

Nagrada Propeler

O ovogodišnjem dobitniku nagrade Propeler odlučio je poseban žiri, tzv. Žiri u egzilu, sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni: Jafar Panahi (redatelj, Iran), Inna Shevchenko (aktivistica, Ukrajina), Nikolaj Kalezin (redatelj, Bjelorusija), Natalia Kaliada (redateljica, Bjelorusija) i Ala'a Basatneh (aktivistica, Sirija).

Žiri u egzilu je glavnu festivalsku nagradu dodijelio Myroslavu Slaboshpytskiyju i njegovom filmu Pleme (The Tribe) smještenom u internat za gluhonijeme u kojem glavni protagonist pronalazeći svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije mimo svoje volje ruši sva njena nepisana pravila.

Inna Schevchenko, članica žirija u egzilu obrazložila izbor filma Pleme Myroslava Slaboshpytskiyja za nagradu Propeler i posebno priznanje za film Policajčeva žena Petera Groninga:

"Privukla nas je slojevitost filma Pleme. Iako ne može čuti ni jednu riječ, publika razumije razgovor gluhonijemih kroz hladnoću i agresiju koju oni izražavaju. Odsutnost riječi i emotivnost stvaraju u ovom filmu nešto neobično, snažno i vrlo originalno. Pleme se bavi nekim važnim društvenim pitanjima i pritom nas uvodi u svijet agresije, nasilja, ugnjetavanja, slabosti, očaja, ljubavi i strasti. Jednostavno, osjećali smo da gledamo nešto vrlo posebno i to je razlog što nagradu dodjeljujemo Plemenu."

"Policajčeva žena je film-paradoks. Nasilje je prikazano kroz vrlo poetičnu priču. Svjedoci smo postupnog rasta agresije u ljudskom biću. Nježno i brutalno u isti čas."

FIPRESCI

Međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu; Alexandra Pütter, Luminita Boerescu i Dean Kotiga dodijelili su nagradu FIPRESCI Rubenu Östlundu, redatelju filma Viša sila (Turist), opservacijskoj komediji o ulozi muškarca u modernom obiteljskom životu.

"Ovaj film, smješten u idiličnu, ali ujedno i prijeteću okolinu, bavi se međuljudskim odnosima koristeći sofisticirani i nekonvencionalan humor. Redatelj se dosljedno i hrabro drži svog osobnog stila, beskompromisno obrađujući temu uz pomoć dugih kadrova i polaganog ritma. Dijalektika teme i forme danas se rijetko viđaju."

Motovunski kratki 

U kategoriji Motovunski kratki prošlogodišnji laureat Christos Nikou imenovao je svog nasljednika - redatelja Martina Ratha s filmom Arena koji problematizira motive dokazivanja onoga od čega smo napravljeni.

"U ovogodišnjem programu Motovunski kratki bilo je mnogo zanimljivih filmova. Po mojem mišljenju, 3 ili 4 se naročito ističu među njima. Pokušao sam odabrati redatelja za kojeg bih volio da uskoro snimi i svoj dugometražni film. Iz tog sam razloga za ovogodišnjeg pobjednika odabrao redatelja Martina Ratha i njegov film Arena. Film je cjelovit i pun ugođaja, produkcija je bez mane, a kamera Bartosza Swiniarskog je izuzetna."

Proglašenjem pobjednika i sinoćnjom dodjelom nagrada 17. izdanje Motovun Film Festivala privelo se svom završetku. Još samo jučer su posjetitelji mogli uživati u filmskom i zabavnom programu brda filmova, a nakon toga do 3.8. u Buzetu se očekuje program za djecu i mlade Buzz@teen te program Motovun u Zagrebu.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala