Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Preko 80 filmova i 14 dugometražnih premijera na sedmom FMFS-u
9 dana, 3 lokacije i 81 film iz 30 zemalja, a rezervirati ulaznice možete već danas!

Preko 80 filmova i 14 dugometražnih premijera na sedmom FMFS-u

Foto: FMFS

Sedmi Festival mediteranskog filma Split održat će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana ukupno će na tri lokacije biti prikazan 81 film iz 30 zemalja, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U dugometražnom programu FMFS-a nalazi se čak devet regionalnih i još pet hrvatskih filmskih premijera, a festival će otvoriti izraelski film Magic Men uz prisustvo glavnog glumca Makrama Khourya.

Magic Men

Splitska publika će, uz za Oscara nominirane palestinskog Omara i egipatski Trg, premijerno vidjeti i dvije španjolske komedije čiji autori osobno dolaze predstaviti svoje filmove. Redatelj David Trueba stiže sa 6 osvojenih nagrada Goya za film Život je lakši zatvorenih očiju, a hit Velika španjolska obitelj promovirat će redatelj Daniel Sanchez Arevalo, te jedan od trenutno najpoznatijih španjolskih glumaca Quim Gutierrez.

FMFS u službenom programu ima i talijanski film Sacro Gra koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, kontroverznu francusku dramu Neznanac na jezeru, turski Dok nas smrt ne rastavi ovjenčan nagradom za najbolju režiju na Istanbul film festivalu, a pozornost će izazvati i prvo prikazivanje dokumentarca Leona Rizmaula Mosor živi vječno, o novinaru Miloradu Bibiću Mosoru.

Venera u krznu

Ovogodišnji festival, osim iznimnih filmova u konkurenciji, za filmofile je pripremio i poslastice u programu izvan konkurencije. To su Venera u krznu Romana Polanskog koja će u Splitu imati hrvatsku premijeru, kao i čileansko španjolski hit Gloria, te izraelski igrano animirani film Kongres s Robin Wright i Harvey Keitelom u glavnim ulogama.

Program mediteranskih filmova za djecu mali meDITEran odvijat će se u popodnevnim terminima vikendom, a selektorica Sandra Rančić i ove godine je zadužena za program glazbenih dokumentaraca, od kojih se posebno izdvaja europska premijera filma o festivalu trube u Guči naziva Rock the Trumpet.

Kongres

Glavna dva programa prikazivat će se kao i do sada u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata, a međunarodni kratki program u novom kinu koje će se nalaziti u caffeu Galerija u Galeriji umjetnina Split, gdje će biti organizirani i razgovori s gostima, predavanja, tribine...

Članovi žirija za dugometražni program su Cristian Hordila, menadžer Transilvania Film Festivala iz Cluja, Renato Baretić, novinar, književnik i urednik festivala Pričigin, te Nebojša Slijepčević, redatelj hit dokumentarca Gangster te voli. Najbolji domaći kratkometražni film odabrati će redateljica Bruna Bajić, prva magistrica filma, zatim Sonja Tarokić čiji film Tlo pod nogama je prikazan na prestižnom Rotterdam Film Festival, a van konkurencije će ga moći vidjeti i splitska publika, te Olja Savičević Ivančević, spisateljica prema čijoj je kratkoj pripovijetci i nastao prošlogodišnji pobjednik Ješki, film Igora Mirkovića Balavica.

Velika španjolska obitelj

Na kraju press konferencije direktor Festivala mediteranskog filma Split Alen Munitić se zahvalio Gradu Splitu, posebno Vijeću za film i medijsku djelatnost, Hrvatskom audiovizualnom centru, kao i svim sponzorima, pokroviteljima i partnerima.

Kompletan program sedmog Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na službenim stranicama, gdje je već moguća i rezervacija ulaznica. Novost je i pretprodaja ulaznica koja kreće od 30. svibnja u Galeriji umjetnina te festivalska ulaznica koja njenim vlasnicima omogućuje niz pogodnosti.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala