Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Top 5 kultnih filmskih plakata
Nezahvalni izbor za najbolji filmski plakat okončali smo dodijelivši krunu plakatu za film Metropolis iz 1927. godine

Top 5 kultnih filmskih plakata

Vizualni dojam i atraktivnost, kao i specijalni efekti čine bitne karakteristike pojedinog filma, a time i cjelokupne kinematografije. No, dojam još nepogledanog filma stvara se gledateljima i putem filmskih postera.

Koliko su nam plakati bitni i što zapravo čini dobar plakat?

Intrigantni plakati najčešće pokušavaju osvojiti našu pažnju atraktivnim glumcima, novim konceptima, dosjetkama i vrhunskim dizajnerskim umijećem. Mnogi filmski posteri ostavili su svoj trag kao ikone popularne kulture, dostigavši kultni status preko eksperimentalnog pristupa tom mediju ili svojom izraženom simbolikom.

U  top 5 našeg izbora uvrstili smo sljedeća ostvarenja, prvenstveno zbog njihove posebnosti i prepoznatljivosti:

5. Kad jaganjci utihnu (1991.) – lako prepoznatljiv poster Jodie Foster s moljcem preko usta dizajnirala je umjetnica Dawn Baillie. Na leđima moljca razaznajemo reprodukciju djela Salvadora Dalija „In voluptate Mors“ (lubanju koja je sazdana od golih ženskih tijela).

 
 
 
4. Istjerivač đavla (1973.) – zanimljivost ovog postera ne leži samo u atmosferi koju oslikava, već i u anegdoti zbog koje je nastao. Ne dozvolivši da se koriste ikakva vjerska obilježja ni scene iz filma opsjednute djevojke, redatelj filma je Billu Goldu zadao sliku svećenika pri ulasku u kuću koju je umjetnik uspio pretvoriti u ikonični plakat.
 
 
3. Trainspotting (1996.) – dizajneri Mark Blamire i Rob O'Connor izabrali su pojedinačne postere za glavne likove filma želeći naglasiti njihovu individualnost. Na ovaj način je ostvarena simbioza plakata i okosnice filma koja priči pristupa iz perspektive različitih likova.
 
 
2. Mjesec (2009.) – jednostavnost ovog postera proizašla je iz poigravanja glavnim temama filma; teme usamljenosti, izolacije, ludosti i ponovnog rođenja uspješno su prikazane s utjecajima estetike znanstvene fantastike '60-ih i '70-ih godina. 
 
 
 
1. Metropolis (1927.) – njemački umjetnik Heinz Schulz Neudamm pripremio je ovaj Art-deco poster za berlinsku premijeru filma, a iako su tiskane stotine primjeraka, do danas su sačuvana samo 4 postera. Koliki značaj ovo djelo ima u popularnoj kulturi pokazuje i činjenica da je na aukciji dosegao cijenu od 696 000 dolara.
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala